Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRASTIČNE RAZLIKE

Hrvatica šokirana cijenama hrane u mađarskim trgovinama: Ulje sam u Mađarskoj platila upola manje nego u Zagrebu

Foto: čitateljica Večernjeg lista
1/5
16.07.2022.
u 09:46

I u Hrvatskoj i Mađarskoj je tako početkom godine snižena stopa PDV-a na 5% za iste grupe proizvoda - meso, ribu, ulje, maslac...Usprkos tome, u Hrvatskoj, cijene tih namirnica ne da nisu pale već su drastično porasle. Ako imate sličnih primjera, javite nam se na mail dojavi@vecernji.net

Litra ulja u trgovini u centru Budimpešte stoji 11 kuna, trajno mlijeko je oko 5 kuna, a kilogram brašna je manje od 3 kune.

Istovremeno sve su te iste cijene u Hrvatskoj dva pa i više puta veće, šokirano nam je ispričala Hrvatica koja je početkom tjedna bila na putu u Budimpešti. Osim što se (ne)ugodno iznenadila cijenama hrane u trgovinama jednako su je iznenadile i dosta povoljne cijene u ugostiteljskim objektima. 

Mađarska nikada nije ušla u eurozonu, cijene su izražene u forintama, a ne u eurima. Odnos forinta-kuna, ovisi i o kretanju forinte i eura što pak nerijetko ovisi o potezima mađarskog premijera. Trenutno je forinta dosta nisko – tisuću forinti je 18,5 kuna. 
S druge strane, u Mađarskoj je PDV čak i viši nego u Hrvatskoj. Iznosi 27% dok je u Hrvatskoj 25%.

U obje zemlje je na neke prehrambene artikle porez na dodanu vrijednost nešto niža, no čak i to teško objašnjava ovako velike razlika u cijenama. I u Hrvatskoj i Mađarskoj je tako početkom godine snižena stopa PDV-a na 5% za iste grupe proizvoda - meso, ribu, ulje, maslac...Usprkos tome, u Hrvatskoj, cijene tih namirnica ne da nisu pale već su drastično porasle. 

Litra suncokretovog ulja u Hrvatskoj je rijetko ispod 18 kuna čak i na akciji, a neki proizvođači su cijene digli i do 24 kune. Litra trajnog mlijeka kod nas je oko 10 kuna dok je u središtu glavnog mađarskog grada ta cijena dvostruko niža. Kilogram glatkog ili oštrog brašna stoji 2,7 kuna, a u Zagrebu je ta cijena minimalno 6 kuna za istu količinu. 

- Dodatno me šokirala i cijena mesa. Pola kilograma miješanog mljevenog mesa je svega 15 kuna, odnosno 799 forinta, dok je kilogram piletine 19 kuna, odnosno 999 forinti. Deset jaja L veličine je nešto manje od 13 kuna. I tu ne pričamo o akcijskoj već o redovnoj cijeni tog proizvoda, priča Zagrepčanka. Cijene je prikupila u srijedu, nekoliko sati nakon što je Viktor Orban objavio restrikcije  oko izvoza energenata kako bi sačuvao što više energenata za Mađare. 

Osim hrane u trgovini naša je čitateljica bila jako ugodno iznenađena i cijenama u ugostiteljskim objektima – espresso u centru grada je manje od eura, pola litre craft pive oko 22 kune dok je pola litre domaćeg piva oko 12 kuna. Glavno jelo ili pizza u samom središtu grada je između 50 i 60 kuna, no cijene su i niže čim se maknete iz samog središta. 

- Naravno ima i restorana s višim cijenama, no ja sam se kretala oko Vaci ulice što je ekvivalent našoj Ilici i tamo su cijene i više nego korektne, posebno u usporedbi sa stanjem u Zagrebu, a izbor je uistinu raznolik, kaže naša čitateljica. U Mađarskoj je i cijena goriva bitna niža nego u Hrvatskoj (manje od 10 kuna za litru), međutim, stranci na benzinskim postajama moraju pokazati dokumente te ako imaju hrvatske tablice plaćaju gorivo po gotovo istoj  cijeni kao i u Hrvatskoj te im je limitirana količina koju smiju natočiti. Dnevno smiju natočiti maksimalno 50 litara. Po gorivo se dakle ne isplati ići preko granice, no oni koji žive u pograničnom području imaju dosta razlika za shopping kod susjeda. 

>> Ako imate sličnih primjera, javite nam se na mail dojavi@vecernji.net

>> VIDEO Inflacija i u lipnju nastavila ubrzavati! Premašila 12 posto na godišnjoj razini

Ključne riječi

Komentara 97

BE
bezvrijedanyugodinar
10:25 16.07.2022.

Trgovci i ugostitelji sada "žanju",evo primjera, vrećica cedevite prošle godine je oko3, 5, a u kafiću 10 kn, a ove godine u dučanu je oko 4 kn, a u kafiću 16 kn, natočio je vode što ga nije ništa stajalo, a poskupio 60%, tako i za sve drugo

PE
Pericabad2
09:56 16.07.2022.

Od svega je nabrojala neke cudne cijene. Trajno mlijelo je kod nas 7.50 kn (zbregov ili dukat, ovisno kako koje koji tjedan), a ove bez marke budu ispod 7. Kila piletine se krece slicno (ako gledamo pile cijelo, sto ona ocito i radi). Mljeveno pakirano ne znam tko kupuje u trgovini (sund meso), pa zato ne mogu usporediti. Jedino sto se slazem je za ulje. Mi imamo suncokreta dovoljno za sebe da bude cijena ulja i dalje 10ak kuna (cak i da je pod inflacijom skuplje, da bude 12 kn recimo), a trgovci nas deru bezobrazno ocito

II
iifever2
11:40 16.07.2022.

da li je tko vidio vijest o prosvjedima u albaniji? ili se pocetak nereda u susjedstvu krije kao zmija noge?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije