Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili obećanja

Hrvati u Vojvodini zadovoljni posjetom Vučića Hrvatskoj

Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.02.2018.
u 14:36

Tomislav Žigmanov je svojim sudjelovanjima na bilateralnim susretima i razgovorima tijekom Vučićevog posjeta Zagrebu bio u prilici izravno iznijeti većinu izazova i glavninu problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) visoko pozitivnim ocjenjuje nedavnu dvodnevnu službenu posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, navodi se u današnjem priopćenju za medije DDSHV-a kojega potpisuje predsjednik stranke Tomislav Žigmanov.

Iz najjače politike stranke s hrvatskim predznakom u Srbiji pojašnjavaju kako takvo stanovište temelje ne samo na činjenici potrebe za otvorenom komunikacijom i suradnjom između najviših predstavnika vlasti dviju susjednih i proeuropski opredijeljenih država, čega je bolno nedostajalo u proteklih nekoliko godina, nego još više zbog naravi poruka koje su se tijekom posjeta čule, pozitivnih gesta koje su bile priređene te obostrane iskazane spremnosti za rješavanjem svih otvorenih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, pa tako i položaja nacionalnih manjina – Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Hrvati u Vojvodini zadovoljni su i stoga što je jedan od njihovih narodnih prvaka, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov bio sastavnim dijelom službenog izaslanstva Republike Srbije.

Tomislav Žigmanov
1/6

- Na taj način, na simboličkom planu, priznata je važnost političkog predstavnika hrvatske zajednice ne samo kada je riječ o mjestu koje on zauzima u Republici Srbiji, nego koje treba imati i u ukupnim međudržavnim hrvatsko-srpskim odnosima. Također, kao član službenog izaslanstva, Tomislav Žigmanov je svojim sudjelovanjima na bilateralnim susretima i razgovorima tijekom Vučićevog posjeta Zagrebu bio u prilici izravno iznijeti većinu izazova i glavninu problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji – od pitanja zajamčenih mandata i razmjerne zastupljenosti Hrvata u državnoj upravi, preko problema u ostvarivanju manjinskih prava, pa do nerazvijene komunalne infrastrukture i povrata imovine, prije svega Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici, stoji u priopćenju.

Dodaju i kako je to privuklo ne samo posebnu pozornost predstavnika obaju državnih izaslanstava nego su dobivena i čvrsta obećanja od strane predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će se u Srbiji posvećeno raditi na njihovom otklanjanju i pozitivnom rješavanju, izričito spomenuvši okončanje poslova oko otkupa dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, povećanje količine financijskih sredstava za rad hrvatskih kulturnih udruga, poboljšanje komunalne infrastrukture u naseljima u kojima u većem broju žive Hrvati te uključivanje političkih predstavnika Hrvata u procese donošenja odluka. Kao posebno vrijednu gestu ocjenjujemo upućeni poziv predsjednika Vučića na službeni razgovor Tomislavu Žigmanovu za sljedeći tjedan, na kojemu će biti riječi o ukupnom rješavanju problema i poboljšanju društvenog položaja Hrvata u Srbiji.

Komentara 5

NO
nogogaz
15:19 16.02.2018.

Hrvati u srbiji izdajice??? Ili samo pametniji od "domoljuba" ?

NV
NV
18:19 16.02.2018.

Nije im teško biti pametniji od Bulja, Djapića,Bujanca,Glasanovića,Hasana,Glasnovića i raznih drugih marginalaca,Acinih krkana,kolumnista, mrzitelja svega hrvatskog. Sve što su tražili dobiće i ako to ispuni Vučić će mi biti draži nego svi gore nabrojeni.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:51 16.02.2018.

Kao da to zanima Bulja i Culeja, Djakica i udovice. Usput, zasto je Glasnovic bio suzdrzan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije