Hrvati stavili kruh i peciva na ‘crnu listu’ – hrana bez glutena sve je popularnija
Ocrnjuje se kruh, a gluten je i u mesnim proizvodima, juhama, slatkišima
Komentari 59
Idem si pojesti non GMO, gluten free, vegan approved, bez umjetnih boja, sladila i konzervansa, homo friendly sendvič i umrijeti od gladi.
Drugim riječima, ista stvar kao i s vodom. Proglasiš je zagađenom i počneš tu istu vodu prodavati u bočicama, pa mlatiš milijarde na gluposti puka uplašenog analizama amoralnih pseudoznanstvenika u službi grabežljivog krupnog kapitala. Ma fuj, čovječe!
Na kraju će taj bezglutenski najviše debljati, nešto kao diet cola :P
Previse soli, to je glavni problem.
Peć koja se jako ne loži ni ne grije jako. Tako ni kruh ako se ne jede u prevelikim količinama ne deblja. To sa glutenom je patka pekara da bi što skuplje prodali raznorazna bezglutenska peciva. Istu stvar su progurali veliki proizvođači govedine sa pričom da je svinjetina štetna, a proizvođači biljnih ulja da je mast glavni faktor smrtnosti.
Ima dosta ljudi koji su alergicni na gluten i furt imaju grceve i s*racku i to bas nije fajn, ali tko je zdrav neka jede sve umjereno....mi od svega jedemo previse jer nikada nije bilo toliko alergija i intolerancije na hranu. Prije 40-50 godina smo jeli sezonski, od proljeca do jeseni samo frisko povrce i voce (plac nam je bil iza vugla), u zimi kiselo zelje, bazulj, coravi gulas....i bili smo zdravi jer smo se i punokretali, svakam isli pjeske, kakv auto...cipelcug. A danas bi ljudi samo dve kuce dalje u ducan ili pekarnu sa autom, a vec i mali klinci furt sjediju za kompicem ili bulje od ranog jutra u telku....imamo svega, ali bogme nismo zdravije nego pred 40-50 godina...malo skromnosti nam nebi falilo...
ja sam alergican na gluposti a ne gluten.prestanite si bolesti umisljati sizifrenicari i vi i vasi savjeti.Do prije godinu dana nitko nije ni zna za gluten u Hrvatskoj ,a sad svi malte ne gluten "alergicari" dok pretile vidis na svakom koraku.
histerija
Samo jedan trend.
Znači, zato što nekakav Novak Đoković ždere "bezglutena", moram i ja? Polupismeni natjerivač lopte, moj idol! San svake "staromodne" majke, da ima krepila za sina.
Pa i za to sve je kriv bloody marketing..... Razne razmažene face koje po čitav božji dan ništa ne rade izmislile su da je cool jesti bezglutensku hranu, iako većina od njih veze nema što to uopće znači. Skorojevićevstvo 21. stoljeća.
Gluten-histerija...nekaj drugo se nemre rec....tko ne reagira alergicno na gluten moze jesti i obican kruh...proizvodjaci takozvane eko hrane nam furt tupe kak je gluten opasan...kaj god...momentalno je velika moda izbjegavati gluten dok ne dodje neka druga glupost u modu....
Znaci ovako; Crni kruh ne postoji u hr.pekarama to je bijelo brasno obojano umjetnom bojom..provjerite tako da komadic sredine stavite u posudu sa vodom par minuta boja ce spasti.. drugo dobar dio psenicnog i kukuruznog brasna je gmo porijekla sto dio pekara vjerovatno i nezna ali trebali bi se vise zanimati gdje i kakvo brasno kupuju a ne automatizmom uzimati u todorica najjeftinije brasno.. trece to je jedan od razloga zasto svako cetvrti hrvatski par ima problema sa potomstvom..
Nije kruh kao kruh problem ,problem su razne kemikalije koje se dodaju da bi izgledao bolje i bio ukusniji.Zasto toliko problema nije bilo dok su ljudi pravili sami kruh?Nasa hrana je na zalost puna kemikalija pa tako i kruh .
Kod tocke 1, sve navedeno je istinito, s tim da treba dodati da, ako se gluten nalazi u proizvodima koji nisu zitarice, onda je tamo umjetno dodan. Kod tocke 6 sam skeptican. Naime, od puberteta imam problem s aknama. Posjetioo sam puno ucenih lijecnika-dermatologa i svi su mi redom prepisivali kreme i antibiotike. Nista nije pomoglo. Prije par tjedana sam na Internetu, bez lijecnickog naputka(!), procitao da gluten moze dovesti do upalnih procesa na licu. Tjedan dana nakon pocetka bezglutenske prehrane, a ne dijete, niti jedna akna se nije pojavila na licu.
Da, da, gluten je kriv za sve. Ne znam kako je čovječanstvo opstalo tolike godine?!
Za sve komentatore koji ovdje pametuju a pomajma nemaju kakve sve simptome imaju osobe koje pojedu mrvicu kruha,a imaju celijakiju.Zelim vam isto to
je, to bi vi tak htjeli. Nis ne brinite, u Hrvatskoj bu se uvijek jel pravi domaci kruh, kakav se oduvijek i jeo, uz odojak ili kulen. Svaka pekara bu i dalje delala biznis s slancima u 3 vjutro, i cevapi buju se i dalje jeli u somunu. A ovi kao autor buju ponosni jer buju za razliku od nas starili i umirali zdravi....
da, ta famozna "bez glutenska" hrana je samo još jedna u nizu modnih muha. Čak je i famozi Dr.Oz dignuo rukie od toga i rekao da je to sve "scam"...
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
ne ocnjuje se kruh, vec , kvaliteta istog se granici sa kriminalom.