Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNA POMOĆ

Hrvati iz Argentine: Novac za dijasporu dajte pogođenima poplavama

poplava
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
20.05.2014.
u 16:23

Naš prijedlog temelji se na uvjerenju da takva situacija traži od nas jedinstvo kako bismo pomogli, poručuju članovi radijskog programa Bar Croata

Poplave u Slavoniji i susjednoj BiH na noge su digli Hrvate u iseljeništvu. Hrvatski klubovi, organizacije i misije iz cijele Europe i prekooceanskih zemalja pokrenuli su akcije prikupljanja pomoći za poplavom ugrožena područja u Slavoniji i susjednoj BiH. Sve to rade uz pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji koordinira cijelu akciju prikupljanja i dostavljanja pomoći.

Članovi radijskog programa Bar Croata, koji se emitira svakog petka na valovima radija Gran Rosario u Argentini, uputili su Dariji Krstičević, šefici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pismo u kojemu predlažu da se sva sredstva koja za 2014. namijenjena za potporu projekata Hrvata izvan domovine u potpunosti preusmjere za pomoć stradalima u Slavoniji i BiH.

– U povodu događanja zbog kojih se naša voljena Hrvatska danas nalazi u nezapamćenoj prirodnoj katastrofi, s najgorim poplavama u zadnjem stoljeću, s boli i tugom koju nam zadaje patnja naše braće, mi iz dijaspore dajemo sljedeći prijedlog svim Hrvatima izvan Republike Hrvatske:  Da se financijska sredstva koja bi se u 2014. namijenila za potporu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske, u potpunosti preusmjere za potrebe Hrvata pogođenih katastrofom koju trpe u ovim trenutcima.

Naš prijedlog temelji se na uvjerenju da takva situacija traži od nas jedinstvo kako bismo pomogli, da nijedna financijska pomoć izvan Republike Hrvatske ne može biti važnija od potpore onima koji su izgubili sve u ovoj velikoj nesreći. 

Jednako tako, stavljamo na raspolaganje naš radijski program i društvenu mrežu svima koji to zatraže, u cilju koordiniranja aktivnosti usmjerenih na povezivanje sastavnica koje bi mogle ublažiti tešku situaciju naše hrvatske braće.

Ovo je trenutak solidarnosti i jedinstva. Ostavimo po strani sitničavosti, osobne interese i besmislene sukobe jer žurnost trenutka to zahtijeva. Prvenstveni je interes staviti se u službu našoj voljenoj Hrvatskoj, osjećajući da trpljenja onih koji obitavaju te udaljene krajeve naših predaka podnosimo kao da su naša vlastita.

Dajmo primjer svojim djelima, podignimo zastavu jedinstva, iskažimo volju i trud za one koji to trebaju od nas. To jest i bit će naše geslo, za slobodnu, nezavisnu, suverenu, jedinstvenu i solidarnu Hrvatsku – stoji i pismu koje su potpisali članovi redakcije radijskog programa Bar Croata iz Argentine.

Hrvati u Švicarskoj, od kojih su mnogi podrijetlom iz Bosanske Posavine, namjeravaju organizirati krizni stožer koji će u toj državi koordinirati akcije slanja pomoći svojim sunarodnjacima.  Njihov primjer slijede i članovi klubova, udruga i misija koje okupljaju Hrvate u Njemačkoj, Austriji i drugim europskim zemljama. Pridružili su im se i Hrvati iz Hercegovine koji su za svoje sunarodnjake u BiH, ali i Hrvatskoj već poslali pomoć.

Komentara 2

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:30 20.05.2014.

Hvala svi Hrvatima iz dijaspore...Pomozite koliko je god moguće, na bilo koji način...Skoro cijela naša Slavonija je pod vodom, narod pati...

DU
duhsveti
16:47 20.05.2014.

gj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije