Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kako možete pomoći Slavoniji! Crveni križ prikupio 8,3 milijuna kuna!

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima s poplavljenih područja, a donacije se mogu uputiti uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 s pozivom na broj 08*, pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 i online donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.
20. svibnja 2014. u 14:41 3 komentara 13407 prikaza
pomoć poplava
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Hrvatski Crveni križ je do danas prikupio 8,3 milijuna kuna. Na žiroračun Crvenog križa do danas je uplaćeno 5,662.833 kuna za pomoć stanovnicima na područjima pogođenima poplavom u Hrvatskoj. Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 426 476 poziva u vrijednosti od 2,665.475 kuna.

"U ovome trenutku najpotrebniji su dječja hrana, proizvodi za održavanje higijene (posebno za djecu, za žene i muškarce), pelene za djecu i odrasle, donje rublje, deke i posteljina. Molimo sve koji mogu i žele donirati materijalna sredstva da postupe u skladu s navedenim. Redovito ćemo obavještavati javnost o potrebama. Molimo sve tvrtke koje se do sada nisu uključile u apel Hrvatskog Crvenog križa da to učine prema svojim mogućnostima", izvijestili su iz Crvenog križa.

Pomozite stradalima u Slavoniji pozivom na donatorski telefon 060 90 11, uplatom na žiroračun Crvenog križa IBAN: HR 6923400091511555516, s pozivom na broj 08* (SWIFT:PBZGHR2X) ili donacijom na www.hck.hr te uplatom Caritasu na račun IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175!

UNICEF uputio četiri tona paketa higijenskih potrepština i pitke vode

UNICEF-ov ured u Hrvatskoj danas je u Vinkovce i Slavonski Brod uputio četiri tona paketa higijenskih potrepština i pitke vode u vrijednosti od 140.000 kuna. "U paketima se nalaze higijenske potrepštine: pelene, dječja zubna pasta, četkice za zube, vlažne maramice, antibakterijski gelovi za suho pranje ruku, šamponi i sapuni za njegu djece i beba, pitka voda te jedan 'vrtić u kutiji' (UNICEF-ov paket s didaktičkim igračkama koji zamjenjuje vrtićku opremu za djecu u prihvatnim centrima tijekom humanitarnih kriza)", izvijestili su iz UNICEF-a.

– Poplave često sa sobom odnesu i bezbrižno odrastanje djece. Kako bi djeci i obiteljima osigurali podršku u ovim teškim vremenima, priključujemo se naporima Vlade Republike Hrvatske, građana i civilnog društva da se djetinjstvo što prije vrati u Slavoniju i druge krajeve teško pogođene poplavama – poručila je prilikom utovara pošiljke predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić. Prilikom dostave pomoći u Slavonskom Brodu predstavnici UNICEF-a obišli su roditelje i djecu u prihvatnom centru. UNICEF je također aktivirao dostavu humanitarne pomoći u BiH i Srbiji, a u sve tri države nastavit će s procjenom potreba djece i majki i planirati daljnju pomoć za najranjivije skupine pogođene poplavama. 

Popunjeni svi termini za volontiranje

Volonterski centar Zagreb je oko podneva izvijestio da su popunjeni svi termini za volontiranje u Paviljonu 34 Zagrebačkog velesajma, gdje pomoć poplavljenim područjima prikuplja Ministarstvo socijalne politike i mladih. Iako im više ne treba volontera, i dalje na Velesajam možete nositi pomoć za stradale u Slavoniji.

Prikupljanje pomoći počelo je jutros u 7 sati, a trajat će sve do 22 sata. Novo prikupljalište na Velesajmu otvoreno je jučer jer su prostorije Ministarstva u Savskoj postale premale da bi primile svu pomoć za stradale u katastrofalnim poplavama u Slavoniji. Vlada je priopćila da je od donacija najpotrebnija voda, higijenske potrepštine, pelene za djecu i odrasle te donje rublje, a poželjno je da se donesu i igračke za djecu.

Otvoren call-centar

S te lokacije danas bi prema Vinkovcima trebala krenuti dva šlepera puna pomoći. "Nažalost, s povlačenjem vode problemi za Slavonce neće nestati. Još dugo će im biti potrebna pomoć i građanska solidarnost cijele Hrvatske", poručuju iz Ministarstva koje traži volontere za razvrstavanje pomoći na Velesajmu.

Ministarstvo socijalne politike i mladih otvorilo je call-centar za pomoć unesrećenima u poplavi, a građani koji su spremni prihvatiti unesrećene i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje mogu se javiti na brojeve 099 380 6408 i 099 380 6407. Na brojevima 01 555 7083 i 099 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane uz prikupljanje donacija. Call-centar radi od 7 ujutro do 10 navečer.

No, navode u ministarstvu, zbog lakše organizacije posla oko prijema i razvrstavanja materijalne  pomoći građani se mogu javljati isključivo Volonterskom centru Zagreb na besplatni volonterski telefon  0800 400 005 do 15 sati, odnosno na brojeve 01/ 3013 058 i 098 / 373 615 u kasnijim satima, a neviše direktno na mjesto prikupljanja pomoći na Zagrebačkom Velesajmu.

Donatorski telefon broj 060 90 11

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima s poplavljenih područja, a donacije se mogu uputiti uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 s pozivom na broj 08*, pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 i online donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa. Donacije se prikupljaju i u općinskim i gradskim društvima Crvenog križa.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu stupiti u kontakt sa Službom traženja Hrvatskog Crvenog križa na broj telefona 01 4655 814 ili 01 4655 813. Donirati se može i uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, s pozivom na broj 175 te online uplatama na internetskim stranicama Caritasa.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

  • U sridu:

    Evo sanse da BBB-ovci pokasu od cega su,gdje je ta vasa viska energija sad kad treba!

  • danijela.hurcaklloyd:

    Nedavno I izasao clanak kako Austrija skuplja novce za BiH I Srbiju a Hrvatskoj nista. Na zalost nije samo da nece biti nista is Austrije nego is Velike Britanije isto. Za razliku od bosanske I srpske ambasade na stranicam Hrvatske ... prikaži još!ske ambasade nema nista. Srpsko I bosansko predstavnistvo u VB je otvorilo bankovne racune za ljue kiji zele uplatiti donaciji (to je vrlo jednostavan process ovdje) kao I paypal racun. Na srpskoj ambasadi su obavijest gdje zaprimaju donacije , sta im treba I kako ih zapakirati na srpskom, cirilici I latinice I na engleskom. Nasa ambasada je stavila samo link na nekoj znj stranici za Crveni kriz u Hrvatskoj. Prvo stranci to ne razumiju jer nema obavijesti na engleskom. Crveni Kriz u Hr nema to stranicu na engleskom , a za one upornije transakcije iz inozemstva se naplacuju 250Kn?! Mi smo ih pitali da otvore racun ili stave obavijest na svoju stranicu, odgovor je bio link Hrvatskoj Katalolickoj misiji na facebook-u. Mnogi nisu korisnici facebook, kao na promjer roditelja moga muza I njihovi prijatelji I ti ljudi uz svu dobru volju nemaju mogucnost donirati Hrvatskoj. Hrvatska ambasada I njezini djelatnici se zadnja dva dana ne javljaju niti odgovarju na upite niti strancima niti nasim ljudima gdje I kako donirati. (naravno ti upiti su samo od onih najupornijih koji su se uspjeli dokopati njihove facebook stranice!!) U meduvremenu ispred srpske ambasade se skupilo na tisuce kuitija I na njihova racun su sjele tisuce funti.