Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati ipak žive kvalitetno

Od 56 svjetskih zemalja koje je obradila najveća internetska baza podataka o gradovima i državama svijeta, Hrvatska je ove godine zauzela 19. mjesto
08. siječnja 2016. u 22:00 5 komentara 701 prikaza
obitelj
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatska je po kvaliteti života u ovu godinu ušla na 19. mjestu od ukupno 56 svjetskih zemalja koje su obrađene u najvećoj globalnoj internetskoj bazi podataka o gradovima i državama diljem svijeta – Numbeo.

Indeks kvalitete života pritom se procjenjuje s pomoću empirijske formule koja uzima u obzir kupovnu moć, zagađenje, klimu, cijene nekretnina u odnosu na dohodak, indeks potrošačkih cijena, sigurnost, zdravstvo te vrijeme provedeno na putu do posla i natrag. Najkvalitetniji život imaju, prema Numbeu, Švicarci, a slijede ih Danci i Novozelanđani. Ispred Hrvatske je na toj listi 13 europskih zemalja, među ostalim i Slovenija koja je na 17. mjestu. Prema tom indeksu, stanovnici Hrvatske kvalitetnije žive od, primjerice, stanovnika Irske iako se mnogi Hrvati iseljavaju u potrazi za boljim životom upravo u tu zemlju. Život u Republici Hrvatskoj kvalitetniji je, primjerice, nego u Češkoj, Belgiji i Italiji. Bosna i Hercegovina je pak na 31. mjestu, Mađarska na 35., a Srbija na 37. mjestu tog indeksa.

Visoka razina sigurnosti

Hrvatska je relativno dobro 19. mjesto zauzela ponajprije zbog visoke razine sigurnosti (12. mjesto), očuvanja okoliša (11. mjesto), ugodne klime (9. mjesto) i zbog nevelikih prometnih gužvi (11. mjesto). No kad je u pitanju novac, tu ne stojimo tako dobro pa je prema kupovnoj moći Hrvatska tek na 38. mjestu, bolju platežnu moć od nas imaju, primjerice, Poljaci i Slovenci. Zdravstvene usluge su nas svrstale na 42. mjesto, dok je Kanada o čijem se zdravstvenom sustavu kod nas ovih dana puno govori, na 27. mjestu. Prema potrošačkim cijenama Hrvatska je na 28. mjestu, dok su nas cijene nekretnina svrstale na 37. mjesto. Nekretnine su, primjerice, dostupnije Meksikancima i Malezijcima nego Hrvatima. Numbeo izrađuje i indeks troškova života na kojem je hrvatska zauzela 59. mjesto od ukupno 122 zemlje. Taj se indeks pak formira prema cijenama hrane u trgovinama i restoranima, cijenama najma stanova, troškovima prijevoza i drugim sličnim troškovima u New Yorku. Za državu koja na tom indeksu ima više od 100 bodova procjenjuje se da ima i veće troškove života od onih u New Yorku, dok država koja ima ispod 100 bodova ima manje troškove. Hrvatska prema tom indeksu ima 48,20 bodova, što znači da su kod nas troškovi života 51,8 posto manji od onih u New Yorku.

Slovenci imaju veće troškove

Najveće troškove života na toj ljestvici imaju Bermuda, Švicarska i Bahami, koji imaju više od 100 bodova, dok su sve ostale zemlje ispod te granice. Manje troškove života od Hrvatske imaju, primjerice, Crna Gora (87. mjesto i 39,49 bodova), BiH (106. mjesto i 34,59 bodova) te Srbija (109. mjesto i 33,56 bodova). Slovenija je na 51. mjestu s 52.19 bodova. 

>> 'Radna mjesta i porast standarda najvažniji su ciljevi iduće vlade' 

>> Životni vijek - Koliko dugo žive Hrvati

Elipso

 • swirac:

  Mi smo samo veliki pesimisti...

 • Avatar deziderij
  deziderij:

  Svatko može tvrditi što poželi ali treba istinu reći a ne lagati. Kako netko može govoriti o kvaliteti življenja sitnozubih pored tolikog broja nezaposlenih i sve većeg broja onih koji kopaju po kontejnerima i onih koji dolaza u javne kuhinje.

 • okus:

  Da narocito ih usrecuje kopanje po kontejnerima.