Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK predviđa

Hrvati će za blagdane potrošiti 15,3 milijarde kuna

Ilustracija
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
1/3
01.12.2019.
u 14:45

- Blagdanska potrošnja definitivno nam pokazuje da standard građana, unatoč svim problemima, raste - kaže direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić

Ove će godine blagdanska potrošnja dosegnuti 15,3 milijarde kuna i premašiti lanjsku za čak pola milijarde, procjena je Hrvatske gospodarske komore.

– Porezna reforma i više plaće rezultirali su optimizmom i povećanom potrošnjom – komentirala je jučer direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, koja podsjeća da Hrvatska posljednjih godina bilježi rekordnu zaposlenost i kaže da se zasigurno i još jedna rekordna turistička sezona u nizu također pozitivno odrazila na opću potrošnju. Udarni dani prosinačke šoping-groznice očekuju se od 19. prosinca do 24. prosinca, a u skladu s tradicijom izgledat će i blagdanski stolovi.

I ovih blagdana gostit ćemo se domaćim specijalitetima poput purice s mlincima, svinjetinom, janjetinom, narescima, kolačima... U većini blagdanskih poklona, pak, naći će se igračke, kozmetika, obuća i odjeća, tehnika, knjige i delikatesni prehrambeni proizvodi. Odlazak u kupovinu kao dio blagdanskih običaja i atmosfere duboko se ukorijenio, a građani dublje posežu u svoje novčanike, ističe direktorica Sektora za trgovinu HGK, i zahvaljujući lanjskom povećanju neoporezivoga dijela za božićnice i regres budući da je sve više poslodavaca svojim radnicima odlučilo isplatiti dodatnu plaću, veće božićnice i bonuse.

– Dosad je pola milijuna građana dobilo trinaestu plaću. Rast optimizma građana osjeća se i u gospodarstvu kroz znatan porast prihoda poduzetnika. Primjerice, promet u maloprodaji u prvih devet mjeseci ove godine porastao je 3,7 posto. Sve više raste i online prodaja, a kupci su sve informiraniji i kritičniji. Zanimljivo je i da se sve više koristi tzv. omnichannel pristup koji kombinira tradicionalnu i online kupovinu, odnosno kupci naruče robu online pa je isprobavaju u fizičkoj trgovini – objašnjava Ravlić i zaključuje: – Blagdanska potrošnja definitivno nam pokazuje da standard građana, unatoč svim problemima, raste.

Ključne riječi

Komentara 5

PO
pozornik66
16:45 01.12.2019.

Koliko se kuka po portalima nije loše

AL
altruist
16:39 01.12.2019.

Ja mislio kriza. Preturaju se kontejneri, sve sivo... kad trose se doslovce milijarde.

DU
Deleted user
17:52 01.12.2019.

Tja, kaj se more. Nek' se troši dok se ima. A onda? Zna se - zube na klin. Štono bi se reklo onako pučki ali mudro da ne može mudrije, čak i politički korektno molit ću lijepo - kad ima ni car bolje, kad nema ni pas gore. Jedno se samo živi, zaključili bi pučki filozofi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije