Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sramotne kazne

Hrvat sa Costa Concordije: Ništa ne može izbrisati traume!

'People sunbathe in front of the capsized cruise liner Costa Concordia lying surrounded by cranes outside Giglio harbour July 17, 2013. The trial of the captain of the Costa Concordia cruise ship, whi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.07.2013.
u 21:49

Najveću kaznu dobio je zapovjednik za krizna stanja na brodu – 2 godine i 10 mjeseci zatvora. Kapetan Schettino nije se mogao nagoditi i prijeti mu kazna do 20 godina zatvora

Sud u Grossetu izrekao je prve presude za petero optuženih zbog nesreće kruzera Costa Concordije koji je 13. siječnja 2012. udario u podmorski greben pri čemu su poginule 32 osobe. Osuđeni su se nagodili s tužiteljstvom pa je najviša kazna koju je odredio sudac Pietro Molino dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

Kapetan na posebnom suđenju

Kapetan broda Francesco Schettino također je tražio nagodbu, ali tužiteljstvo nije pristalo pa će sudac nakon ovih presuda donijeti odluku hoće li prihvatiti njegov zahtjev za nagodbu ili pak zahtjev tužiteljstva za zasebno suđenje. Prijeti mu kazna do 20 godina zatvora. Petero kojima je izrečena kazna osuđeni su za ubojstvo iz nehaja. Najveću kaznu, dvije godine i 10 mjeseci zatvora dobio je zapovjednik za krizna stanja na brodu Roberto Ferradini. Direktor brodskog hotela Manrico Giampedroni kažnjen je s dvije godine i šest mjeseci zatvora, časnik palube Ciro Ambrosio dobio je godinu i 11 mjeseci zatvora, a časnica palube Silvia Coronica osuđena je na godinu i šest mjeseci zatvora. Kormilar iz Indonezije Jacob Rusli Bin dobio je godinu i osam mjeseci zatvora, no on se od početka procesa nije pojavio u Italiji.

Neki prihvatili odštetu

– Kolika god bila kazna, živote poginulih nitko više ne može vratiti, a ni izbrisati traume nas koji smo preživjeli. Problem je u sustavu upravljanja jednim takvim kruzerom koji se olako shvaća. Na brodu je bilo 4500 ljudi, što je prevelika ovlast za samo jednog čovjeka koji njime upravlja i manipulira. Treba poboljšati sigurnosne mjere i sustav spašavanja koji se nije mijenjao valjda stotinu godina – kaže Marijan Martinjaš iz Čakovca koji je sa suprugom i troje djece od 13, 17 i 20 godina preživio havariju Costa Concordije.

Obitelj Martinjaš prihvatila je odštetu vlasnika kruzera koji im je ponudio 11.000 eura po osobi, ukupno 55.000 eura. Odmah nakon nesreće upozorio je na nesnalaženje osoblja kruzera koje putnike nije na vrijeme obavijestilo da se brod nasukao i da trebaju izaći iz kabina. – Ta nesreća rezultat je ljudske pogreške, samo jedne ili deset njih, sad nije toliko važno. Najvažnije je da se tako nešto više nikad ne ponovi – zaključuje Martinjaš.

– To su sramotno niske kazne. Takve kazne dobivaju oni koji su optuženi za bespravnu gradnju, a ne za ubojstvo – komentirao je presude odvjetnik Massimiliano Gabrielli i dodao da je bivši televizijski urednik Emilio Fede dobio sedam godina zatvora za poticanje prostitucije, a časnik palube manje od dvije godine zatvora za ubojstvo iz nehaja.

Drugi putnici o brodolomu i traumi koju su prošli ne žele govoriti.

Već na spomen Costa Concordije Zrinko Huljić iz Omišlja zahvalio nam se na razgovoru i dao do znanja da nema namjeru komentirati prve presude za tu strašnu pomorsku nesreću.

Činjenicu da je petero članova posade proglašeno krivima, a čeka se i presuda za Francesca Schettina, poznatijeg kao “kapetana kukavicu”, odbila je komentirati i Jana Stanković iz Rijeke koja je sa suprugom na kruzeru bila na bračnom putovanju.

– Teško je to, ne bih komentirala, tako smo se dogovorili, vidjet ćemo razvoj događaja – kratko je kazala.

>> Suđenje za Costa Concordiju: Petero proglašeno krivima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije