Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stizala su upozorenja

Hrvat na Islandu o erupciji vulkana: 'Grad je zatvoren i ne može nitko proći'

Erumpirao vulkan na Islandu
Foto: Luka Gagula
1/6
14.01.2024.
u 15:58

Erupcija se dogodila jutros u 7.57 sati na jugozapadnom dijelu Islanda

Rano jutros erumpirao je vulkan na jugozapadnom dijelu Islanda. Kako nam je ispričao Hrvat Luka Gagula, koji je s obitelji od 12. siječnja u gradu Keflaviku, zbog vulkana i erupcije građanima su stizala upozorenja. Naime, Keflavik se nalazi nedaleko od evakuiranog i ugroženog Grindavika, no smatra se sigurnim. Obalna straža izašla je ranije danas na teren helikopterom kako bi procijenila situaciju.

"Grad je evakuiran već dva mjeseca, ali građani su smjeli ići u njega na vlastitu odgovornost", naveo je govoreći o Grindaviku. Erupcija vulkana dogodila se jutros u 7.57 sati, a Gagula ističe kako kod njih nije izazvala strah. "Još nema nikakvih uputa za stanovnike jer se još ništa ne zna", naveo je danas prijepodne. Tada je, naime, još bio nepoznat tok lave.

VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu

"Grad je trenutno zatvoren i ne može nitko proći unutra, osim spasioca i policije", ustvrdio je. Područje na jugozapadu otoka iznimno je aktivno od 2021. godine, a ovo je druga erupcija u mjesec dana. 

Naime, Keflavik, u kojemu će Gagula biti još tjedan dana, udaljen je od Grindavika oko 30 kilometara, no tamo se ne osjeća panika ni nakon novih zastrašujućih prizora. U popodnevnim satima lava je stigla do Grindavika. Izlila se ulicama grada te je viša kuća planulo, a veći dio lave nalazi se dalje od grada.

"Sigurno je kod nas. Tamo kuće gore, ali nema ljudi pa nije ni panika", kazao nam je Hrvat. 

VIDEO Zastrašujući prizori na Islandu: Lava se slijeva ulicama grada, gori više kuća

Ključne riječi

Komentara 1

HR
hrvoje69
16:50 14.01.2024.

Dva hrvata manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije