Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI

VIDEO Erupcija vulkana na Islandu: Lava se slijeva ulicama grada, izgorjelo više kuća

Erupcija na Islandu
Foto: Almannavarnir
1/10
Autori: vecernji.hr, Hina
14.01.2024.
u 21:38

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika

  • Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u nedjelju
  • Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavika
  • Lava se u popodnevnim satima izlila ulicama grada
  • Tri kuće u Grindaviku su izgorjele ili su prekrivene lavom

VIDEO Zastrašujući prizori na Islandu: Lava se slijeva ulicama grada, gori više kuća

Tijek događaja:

21:33 - "Nitko neće ići u Grindavík dok ne budemo apsolutno sigurni da će sve biti u redu", kazao je Vídir Reynisson, voditelj Civilne zaštite, te dodao kako će se provjeriti mogu li se zaštiti zidovi oko grada proširiti, prenosi RUV.is.

Predsjednik Islanda Gudni Th. Johannesson zahvalio je mnogim ljudima koji su ponudili pomoć stanovnicima Grindavika. Kazao je da je važno imati vjeru i nadu te kako narod mora pokazati suosjećanje i empatiju prema ljudima Grindavika. Također, navodi da je dužnost svih osigurati da stanovnici grada i dalje mogu imati dom te uživati ​​u sigurnosti.

"Mi Islanđani ovo radimo zajedno. Nećemo odustati", zaključio je predsjednik. 

Magnss Tumi Gudmundsson, profesor geofizike, kaže da će se erupcija vjerojatno izolirati na nekoliko mjesta, a na kraju samo na jednom. Također, tvrdi da se snaga erupcije počinje smanjivati, no kako je prerano govoriti kojom će brzinom nastaviti opadati.


19:37 - Tri kuće u Grindaviku su izgorjele ili su prekrivene lavom, prema informacijama iz Civilne zaštite, prenosi RUV.is

Pukotina se nije promijenila, kaže islandski meteorološki ured, i trenutno nema znakova da se još pukotina otvara.


GALERIJA Erumpirao vulkan na Islandu

Erupcija na Islandu
1/6

17:11 - Većina lave otječe iz Grindavika zahvaljujući zaštitnim barijerama oko grada, prema meteorološkom uredu. Radnici su gradili zid oko Grindavika posljednjih nekoliko tjedana, nakon povećanja seizmičke aktivnosti na poluotoku, navodi BBC.

Zidine nisu bile u potpunosti spremne, ali glasnogovornik Benedikt Halldorsson rekao je državnoj televiziji RUV da su ipak gurnule većinu lave dalje od grada.


16:44 - Ranije je gradonačelnik Grindavika Fannar Jonasson nazvao erupciju "velikim i ozbiljnim šokom za stanovništvo".

Ovo ne izgleda dobro jer je relativno kratak put da lava stigne do grada, rekao je, prenosi BBC.


16:33 - Lava je u popodnevnim satima stigla do grada Grindavika koji je evakuiran prije erupcije. Lava se izlila ulicama grada te više kuća gori, prenosi BBC i navodi kako je kuća bila prazna i prije evakuacije. Veći dio lave nalazi se dalje od grada.


VIDEO Nova erupcija na Islandu


11:30 - Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u nedjelju, priopćio je tamošnji meteorološki ured, što je peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021. Helikopter obalne straže poslan je da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija Civilne zaštite. Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavika, a prvotno nije bilo jasno odakle točno izlazi lava niti u kojem smjeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta. Grindavik je na kraju bio pošteđen jer je lava tekla u drugom smjeru od grada.

Na specifičnoj lokaciji između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Ključne riječi

Komentara 6

TR
treb
18:58 14.01.2024.

Mogli su grad napravit još malo bliže vulkanu

ZZ
Zvir Zvirek
17:44 14.01.2024.

Toplinska punpa konecno predelala

HR
hrza
17:44 14.01.2024.

Jel to počeo smak svijeta ili mi se samo čini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije