Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi krug izbora

Hrvat Boric novi je predsjednik Čilea! Protukandidat ga nazvao i čestitao mu

Gabriel Boric closing campaign rally in Santiago
Foto: RODRIGO GARRIDO
1/3
19.12.2021.
u 23:31

U prvom krugu izbora, koji je održan 21. studenog, Kast je pobijedio s 28% glasova, dok je Boric dobio 26%.

Ljevičar hrvatskog podrijetla Gabriel Boric (Borić) novi je predsjednik Čilea. Nakon 99 posto obrađenih glasova, Boric ima vodstvo od 55,86 prema 44,14% ispred protukandidata, desničara Joséa Antonija Kasta. Kast je nazvao Borica i čestitao mu na pobjedi te je sada sasvim izvjesno da će političar hrvatskog podrijetla biti novi lider Čilea. Izborio je četverogodišnji mandat na čelu države. Drugi krug predsjedničkih izbora održan je u nedjelju.

Kast branio Pinocheta

U prvom krugu izbora, koji je održan 21. studenog, Kast je pobijedio s 28% glasova, dok je Boric dobio 26%. Analitičari su odmah nakon izbora većinom Kasta vidjeli kao favorita, ali već prve ankete nekoliko dana nakon tog glasanja pokazale su da je Boric bio nešto uvjerljiviji centrističkim biračima. Prema posljednjoj anketi tvrtke Camden, koju je Reuters objavio u subotu, Boric je vodio 55 prema 45%. Anketa tvrtke Atlas Intel pokazivala je da je Boric u vrlo malom vodstvu, 51 prema 49%.

Svjetski mediji raspisali su se o izborima prije svega naglašavajući da se radi o potpuno drukčijim političarima – s jedne je strane 35-godišnji bivši lider studentskih prosvjeda Boric, a s druge 55-godišnji karijerni političar i otac devetero djece Kast. Njih se dvojicu najčešće opisivalo kao prilično ekstremne političare: Boric je u koaliciji s komunistima, a Kast je znao braniti nasljeđe desnog diktatora Augusta Pinocheta koji je zemljom brutalno vladao u 1970-ima i 1980-ima.

Kampanja se između prvog i drugog kruga svela na raspravu o karakteru dvojice političara, više nego o njihovim politikama. Tijekom debate Kast je govorio da mu je žao što njegov protukandidat ne želi pristati na testiranje na droge. Prošlog tjedna Boric je na Twitteru odgovorio svojem krajnje desnom kandidatu poručivši mu: “Dosta je laži” te je objavio negativne rezultate testa na konzumaciju droge. S druge strane Kast se suočio s optužbama ne samo zbog svoje prošlosti nego i zbog prošlosti svoje obitelji.

U javnosti se pojavio dokaz da je njegov otac, inače Nijemac, 1942. postao član Nacističke stranke. Ranije se znalo da je mobiliziran u njemačku vojsku u Drugom svjetskom ratu, ali optužba da je čileanski političar zapravo sin nacista poslužila je Kastovim kritičarima kao još jedan pokazatelj da se radi o protivniku demokracije. Isto tako, Kastov danas pokojni brat kao mladi ekonomist vodio je središnju banku Čilea u vrijeme Pinocheta.

I dok se Čile bavio obiteljskom prošlošću Kasta, Hrvatskoj je zanimljivija Boriceva. Njegovi pradjed i prabaka odselili su se s Ugljana krajem 19. stoljeća u Čile. Boric je više puta govorio da su hrvatski imigranti sebe ugradili u Čile te da je ponosan na svoje podrijetlo. Iako ne govori hrvatski, posjećivao je zemlju svog podrijetla te sami Ugljan.

"Grob neoliberalizma"

Čileanska je ekonomija inače najuspješnija u Latinskoj Americi i poznata je po privatiziranom zdravstvu, školstvu i mirovinskom sustavu. No on uglavnom služi bogatim građanima, a siromašni se muče zbog nejednakosti, kažu kritičari. “Čile je bio kolijevka neoliberalizma, a sada će biti i njegov grob”, govorio je Boric u kampanji. Kast je pak tvrdio da je zemlji potreban red i mir kako bi se ekonomski napredak nastavio. 

Komentara 67

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
01:29 20.12.2021.

Čestitam mu od Srca i nadam se da će dostojanstveno služiti svome Narodu. Da služi narodu kome pripada i da će biti ponosan na narod iz kojeg on potječe.

MI
Mislav28
00:55 20.12.2021.

Hrvatska do Čilea

IL
ilustrator
23:40 19.12.2021.

malo nas je, al nas ima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije