Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezakonito posjedovanje TV prijemnika

HRT prijavio Splićanina (57) zbog televizora, sud ga oslobodio krivnje

Ra?uni za mjese?nu pristojbu HRT-a
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
20.08.2022.
u 08:21

Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji propisuje da će korisnik koji nije prijavio TV prijemnik ili gleda odjavljeni TV prijemnik biti kažnjen s 1.000 kuna

Kontrolor HRT-a prijavio je 57-godišnjaka iz Splita za nezakonito posjedovanje TV prijemnika, no Općinski prekršajni sud u Zagrebu je muškarca oslobodio krivnje. Naime, HRT nije uspio dokazati da je Splićanin gledao njihov program.

Kontrolor je u siječnju 2020. godine došao na vrata Splićanina i utvrdio da se u njegovom stanu nalazi TV prijemnik koji nije prijavljen. Sastavio je zapisnik, no vlasnik ga nije htio potpisati. Poručio mu je, tvrdi HRT-ov kontrolor, da “takve zapisnike sud ni ne priznaje”, piše Telegram

Inače, Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji propisuje da će korisnik koji nije prijavio TV prijemnik ili gleda odjavljeni TV prijemnik biti kažnjen s 1.000 kuna.

Zakon propisuje da se TV prijemnik mora prijaviti u roku 30 dana, a na sudu se iz dokaza nije moglo utvrditi kada je televizor 57-godišnjaka kupljen. Iako je sud tražio od HRT-a dokaz o tome, tijekom postupka predstavnici HRT-a nisu se o tome očitovali.

- Kako nije utvrđeno kada je TV prijemnik nabavljen nismo mogli ni utvrditi je li prošao zakonski rok od 30 dana - naveo je sud u presudi.

- U postupku nije bilo moguće utvrditi odlučnu činjenicu od koje zavisi prosudba je li okrivljenik počinio prekršaj za koji se tereti, pa je sud temeljem postupovnog načela ‘in dubio pro reo’ donio odluku da ga oslobodi optužbe - dodaje se.

HRT na presudu ima pravo uložiti žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.

VIDEO Neobičan prizor u Zadru: More je doslovno proključalo, podignuta crvena zastava

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar Ninefinger
Ninefinger
08:57 20.08.2022.

21. stoljeće, a posjedovanje TV prijamnika "nezakonito"?! Kad ga kupuješ nisi obvezan biti punoljetan, ne treba ti dozvola za daljinski, možeš upravljati njime i pijan i drogiran i jedina šteta koju možeš napraviti je šteta svom mozgu gledajući HRT, RTL, NOVA.... HRT se ponaša kao da je vlasnik etera i čim uključiš prijamnik njima treba platiti promet u zraku?! 😁

DU
Deleted user
08:40 20.08.2022.

Nezakonito posjeduje? Zar ga je ukrao? Ili ga je možda "nezakonito" kupio ?!

Avatar VLbriše
VLbriše
08:29 20.08.2022.

Eto jedne lijepe vijesti . Taj namet bi trebalo ukinuti , tko još gleda tu sramotu od HRT-a ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije