Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA ŽIVOTA

HRAST predlaže Zakon kojim se definira da ljudski život počinje u trenutku začeća

Zagreb: Konferencija za medije HRAST-a o Zakonu o zaštiti života
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.03.2019.
u 11:15

Takva definicija, tvrdi predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić, usklađena je sa svim znanstvenim postignućima i preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine da je pravo na život prioritetno

Stranka HRAST uputila je danas u saborsku proceduru Zakon o zaštiti života kojim se definira da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća. Takva definicija, tvrdi predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić, usklađena je sa svim znanstvenim postignućima i preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine da je pravo na život prioritetno, najviše pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava.

- To zajedno s definicijom o početku života ljudskog bića u ovom prijedlogu zakona ima za posljedicu potpunu zaštitu nerođenog života. Pobačaj je ovim prijedlogom zakona moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, a naglasak je na edukaciji, savjetovanju i prevenciji – kazao je Ilčić. Ovaj prijedlog zakona bit će, dodaje, svojevrsni indikator da vide tko je zaista mislio kada je rekao da život počinje od začeća do prirodne smrti, poput premijera Plenkovića.

- Ili ćemo s druge strane, vidjeti tko su ti licemjeri i tko to govori samo da bi prevario birače i da bi im dali lažnu sliku o sebi, a vidjet ćemo tko je zaista autentičan – kaže Ilčić koji vjeruje da će zakon podržati svi oni koje se u javnosti vole nazivati konzervativnim i suverenističkim. Svi zastupnici koji se zalažu za zaštitu života od začeća do prirodne smrti podržat će ovaj zakon, vjeruje Hrvoje Zekanović koji je ponosan što u proceduru daje zakon kojim se prvi puta u 30 godina u potpunosti štiti život.

- Ovaj prijedlog ćemo ponuditi svim zastupnicima na potpis kako bi se uvrstio u hitnu proceduru što će biti interesantno i razotkrit će puno toga kao i u slučaju Istanbulske konvencije, gdje će se oni koje se nazivaju kršćanskim demokratima morati deklarirati jesu li za ovaj zakon ili su protiv. Tako ćemo vidjeti tko je stvarno kršćanski demokrat, a tko se samo deklarira kao takav, a zapravo to nije i bitno mu je samo dobiti glasove konzervativnog glasačkog tijela, a kada je u pitanju zaštita života u skladu s temeljnom kršćanskom dogmom, onda odstupaju od onoga što formalno jesu. Ili će podržati prijedlog ili pokazati da im je stranačka stega važnija od svjetonazora – zaključuje Zekanović.

>>HRAST

Ključne riječi

Komentara 8

KL
klema12
11:34 28.03.2019.

Bravo Hrast! Razumno i autentično!

BU
Budak
11:37 28.03.2019.

Jedina stranka sa stvarnim svijetonazorom.

DU
Deleted user
11:35 28.03.2019.

Pobačaj bi prestao ako bi se poboljšala podrška trudnicama, ako je sistem dovoljno dobar za brzi prihvat i udomljavanje neželjenog dijeteta, za trudnicu je manje stresno iznijeti trudnoću nego napraviti pobačaj, čak i u slučajevima silovanja ili deformacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije