Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT DOGOVOR

Hranju istječe mandat, dogovorenog nasljednika Kundida Vlada još nije predložila

Knin: Zoran Milanović i Andrej Plenković zajedno u prvom redu na obljetnici Oluje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
29.02.2024.
u 07:03

Nakon postignutog dogovora, zakonska procedura nalaže da Vlada formalno utvrdi prijedlog imenovanja i pošalje ga saborskom Odboru za obranu

Admiralu Robertu Hranju u četvrtak istječe mandat na čelu Glavnog stožera OSRH, a po informacijama koje smo ranije dobili i objavili, između Pantovčaka i Banskih dvora krajem prošlog tjedna bio je postignut dogovor da će ga na funkciji zamijeniti aktualni zapovjednik Kopnene vojske, general-bojnik Tihomir Kundid. Tu informaciju do sada nitko nije ni pokušao osporiti, baš kao ni onu da je Kundid bio izbor predsjednika Zorana Milanovića s kojim se Vlada suglasila, iako je za načelnika Glavnog stožera na umu imala drugo ime. Dapače, državni tajnik u MORH-u Branko Hrg je, na pitanje je li Ministarstvo prihvatilo prijedlog Pantovčaka, u Dnevniku N1 televizije u ponedjeljak uzvratio: “Da prijedlog nije usuglašen, ne bi bilo načelnika” pa dodao kako bi najbolje bilo da vojska ima svog prvog čovjeka i da nema praznog hoda”.

Nakon postignutog dogovora, zakonska procedura nalaže da Vlada formalno utvrdi prijedlog imenovanja i pošalje ga saborskom Odboru za obranu. Nakon što dobije pozitivno mišljenje Odbora, prijedlog šalje predsjedniku, koji na kraju donosi odluku o imenovanju. U slučaju Tihomira Kundida predsjednik će,paralelno s imenovanjem, novog načelnika, doznajemo, morati isto tako promaknuti u viši čin general pukovnika no to je formalnost koja se napravi u istom danu. Vlada, međutim, do srijede poslijepodne takav prijedlog nije utvrdila pa je postalo očito kako je stvar negdje zapela, no jednoznačan odgovor na pitanje što se čeka u srijedu se nije mogao dobiti.

Neslužbeni izvori nudili su različite verzije, ovisno o tome jesu li bliži Pantovčaku ili Banskim dvorima, no ono što se moglo razaznati jest da su u Vladi očekivali kako će to što su Milanoviću dali potpuno odriješene ruke u imenovanju na najvišu vojnu funkciju uroditi Milanovićevim ustupkom kad je riječ o imenovanjima u obavještajnoj zajednici. Ravnatelju SOA-e Danielu Markiću, naime, drugi mandat istječe početkom svibnja, a neslužbene informacije govore kako ga premijer Andrej Plenković i dalje vidi na toj poziciji.

Od neslužbenih izvora bliskih Pantovačku moglo se u srijedu pak čuti kako je proces izbora načelnika Glavnog stožera zaseban izbor i kako nije trebao biti dio nikakvog paketa zajedno s izborom novog šefa SOA-e s obzirom na to da aktualnom šefu SOA-e mandat službeno traje još nekoliko mjeseci. Isti izvori kažu i kako su u Vladi, ako su to tako povezali, krivo procijenili. Isti izvori tvrde da je sve bilo dogovoreno s Vladom i da je Vlada ta koja je “povukla ručnu”, ali i da aktualni šef SOA-e uživa veliki povjerenje predsjednika države.

POVEZANI ČLANCI:

Iz Vlade su odgovorili da još uvijek traju konzultacije i drugih komentara nisu imali. U Uredu predsjednika Republike u srijedu su bili bez komentara kao i u saborskom Odboru za obranu čiji je predsjednik Franko Vidović samo kazao kako i oni prijedlog još čekaju i da će, čim ga dobije, sjednica biti sazvana no to se do zaključenja ovog broja nije dogodilo.

U svakom slučaju, ukopane su strane u srijedu čekale signale s onog drugog brda, a ne promijeni li se nešto u međuvremenu, vojska će u petak ostati bez načelnika. Hranjevu funkciju privremeno će preuzeti njegov zamjenik, general-pukovnik Siniša Jurković, no kako i njemu 15. ožujka istječe zamjenički mandat, jasno je da se radi o neodrživoj situaciji i da će se rješenje morati pronaći vrlo skoro. Do zaključenja ovog izdanja Vlada nije uputila prijedlog imenovanja Odboru.

>> GALERIJA Pogledajte kako je Zoran Milanović izgledao prije 10 godina: Mislite li da se promijenio?

Knin: Zoran Milanović i Andrej Plenković zajedno u prvom redu na obljetnici Oluje
1/14

Komentara 2

CI
Cikofeljo
11:06 29.02.2024.

Sanadera su i za manje stvari/grijehe/ zatvorili, a i ovoga bi trebalo, jer bi se tada konačno srušila njihova koruptivna i lopovska piramida - da se možda ta stranka "opošteni"...!

JA
Jadran666
07:07 29.02.2024.

To je ne tema, tema je EPPO i Plenkovićevo reducirano izražavanje. Slagao si samo jučer za 4 hebranga. ( Hebrang je mjerna jedinica za neistinu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije