Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kategorizacija

Hoteli s pet zvjezdica neće morati imati ni bazen ni kadu

Anton Kliman
Foto: Robert Anic/PIXSELL
03.02.2016.
u 23:00

Naša aktualna klasifikacija jest stroža nego u mnogim zemljama, ali soba bez kade za neke turiste, poput Japanaca, ne dolazi u obzir

Sedam dana nakon što je preuzeo resor turizma, Anton Kliman demonstrira da branšu, suočenu sa stalnim mijenama turističkog tržišta, želi rasteretiti zastarjelih propisa i suvišnog administriranja. Desetke novih članaka iz četiri pravilnika koja je jučer pustio u jednomjesečnu javnu raspravu novi ministar nije izvukao iz rukava. Ponuđeni paket izmjena, koji je pripremila bivša garnitura, trebao bi olabaviti kategoriziranje hotela i hostela, a u kampovima i poljoprivrednima gospodarstvima koja se bave turizmom podići standarde kvalitete.

Po novom, hoteli s četiri i pet zvjezdica više ne bi morali  imati bazen, saunu ili fitness, a u kupaonici ni kadu i dvostruki umivaonik (sada takvi samo iznimno mogu dobiti pet zvjezdica). Za sve bi se pak hotele ukinula obveza da na recepciji imaju telefon, faks, mail i sef za goste, a u sobi radio i, recimo, dodatni jastuk. Dakako, hoteli koji sve to imaju za to će biti dodatno bodovani i nagrađeni boljom tržišnom pozicijom. Hostelima se pak ne bi propisivalo da u sobama moraju imati noćne  svjetiljke i ormariće te stol i stolce, a u kategorizaciju kampova uvodi se glamping (kampovi s višim   standardom opreme).

Također, u kampovima bi s 30 na 50 posto porastao prostor za mobilne kućice i glamping smještaj (šatore s   kupaonicama, kućice na drvetu   ili iznad vode i sl.), a svi kampovi   sa sanitarnim čvorovima u kontejnerima ne bi mogli dobiti više od dvije zvjezdice. Također, kampovi s pet zvjezdica morat će imati više obiteljskih kupaonica, perilica za rublje i sanitarija za djecu nego sada.

Svaka soba za turiste na poljoprivrednim gospodarstvima morala bi za kategoriju “dva sunca” imati svoj sanitarni čvor. Ministar Kliman smatra da bi ova-kve izmjene omogućile turističkim radnicima da poslovanje lakše prilagode tržišnim potrebama. Drugačijih će mišljenja zasigurno biti, pogotovo vezano uz hotele.

Naša aktualna klasifikacija jest stroža nego u mnogim zemljama, ali isto se tako zna da hotelska soba bez kade za neke turiste, poput Japanaca recimo, ne dolazi u obzir.

>> Anton Kliman – do izbora nije bio aktivan u politici izglasala nepovjerenje.

Ključne riječi

Komentara 4

PR
propalismoFranjoskroz
23:33 03.02.2016.

Sprdnja, umjesto da se širimo kvalitetom mi ćemo omogućiti da seoski iznajmljivači apartmana dobivaju 5 zvjezdica???

OK
okus
23:19 03.02.2016.

Ni tus ni wc!

SC
Schlosser
07:46 04.02.2016.

Po cemu ce se razlikovati 4 ili 5 zvjezdica ako nece imati bazen,kadu ili slicno.Ovo sto se predlaze je degradacija i nije dobro za turizam.Ako ne trebaju imati uobicajenu kvalitetu za 5 zvjezdica hoce li spustiti i cijene usluga ili ce i dalje ponudu od 3 zvjezdice naplacivati kao 4 ili 5 zvjezdica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije