Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unikat arhitekture

Hostel svjetskog dizajna u Zadru za – poslovnjake!

hostel (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/5
21.06.2012.
u 20:18

Ideja vodilja arhitekata bila je puls Kalelarge, njezine boje, ritam i stil dalmatinskog podneblja prenijeti u unutrašnjost hostela, uređenog u boutiq stilu – kaže Nives Kalac, direktorica Foruma

'Hostel s najljepšim pogledom na svijetu' slogan je s kojim najuspješnija zadarska turistička tvrtka Turisthotel na velika vrata ulazi u svijet tzv. omladinskog turizma. Iako je duž obale hostela sve više, ono što će početkom srpnja ponuditi preuređeno zdanje nekadašnje upravne zgrade Turisthotela na zadarskom Forumu, sagrađene 1964. godine, ni po čemu se neće uklopiti u unificiranu i standardnu hostelsku ponudu. Nives Kalac, direktorica hostela Forum, koja već mjesecima spretno balansira između dizajnera, arhitekata i građevinskih radnika, kaže kako se situacija u omladinskom turizmu promijenila posljednjih godina te da su se oni prilagodili svjetskim trendovima.

Bilo grada u - sobi

– U hostelima više ne odsjedaju siromašni studenti i srednjoškolci, nego mladi poslovnjaci, profesori, umjetnici, novinari. – Prema upitima koji nam svakodnevno dolaze, očito će i naša klijentela biti takva. Zadar živi 365 dana u godini i mi ćemo ponudu prilagoditi upravo tome.

Za takve smo ljude, željne novih znanja i izazova, osmislili i uredili prostor prateći svjetske dizajnerske trendove – objašnjava direktorica Kalac i naglašava da će interijer hostela biti drukčiji od svega što se u Hrvatskoj i Zadru trenutačno nudi. Hostel će biti uređen u boutique stilu, a interijer su osmislili Lea Pelivan i Toma Plejić, mladi arhitekti zagrebačkog studija UP, koji su potpisali i interijer splitskog hostela “Golly & Bossy”.

– To ne znači da ćemo u Zadru dobiti kopiju splitskog hostela. Naprotiv! Već sama naša zgrada toliko je atraktivna i sastavni je dio svake razglednice grada da je i to dovoljno za globalnu prepoznatljivost našeg hostela. Ideja vodilja arhitekata bila je puls Kalelarge, njene boje, ritam i uopće stil dalmatinskog podneblja, ne zanemarujući značenje antičkog Foruma, prenijeti u unutrašnjost hostela. Kad gost s Kalelarge uđe u hostel, nastavit će živjeti život te gradske žile kucavice. Od boja, koje će simbolizirati kamen – bijela, more i nebo – plava, sunce – narančasta, do skalina. Naše sobe neće biti tek obične spavaonice, kreveti neće biti klasični ležajevi nego posebno dizajnirane postelje uklopljene u prostor tako da će gost, čim otvori oči, moći uživati u pogledu na grad ili zadarski kanal i otoke. U družionici nećemo imati klasične fotelje nego skaline koje su stoljećima u mediteranskim zemljama simbol mjesta za druženje – kaže Kalac.

Usluga non-stop

Projekt s velikim nestrpljenjem čekaju i zadarski turistički radnici i potencijalni gosti koji se preko interneta raspituju za datum otvaranja. U izradi projekta, objašnjava Martina Knežević, naglasak je stavljen na socijalizaciju gostiju jer je u hostelu bitna interakcija između osoblja i gosta.

– Gosti će imati uslugu od 0 do 24 sata i ono što ćemo sigurno imati jedini u Hrvatskoj i po tome se razlikovati od drugih bit će domaćin hostela koji će uvijek biti na raspolaganju gostima – kaže Martina Knežević.

Hostel će imati 110 kreveta u 37 dvokrevetnih i četverokrevetnih soba. U svakoj sobi bit će sanitarni čvor i priključak na wireless internet, a dvokrevetne sobe imat će i televizore. U središnjem dijelu bit će i zajednička blagovaonica s malim kućanskim aparatima tako da će gosti sami moći pripremiti neki manji obrok, a klasičan doručak bit će u standardnoj ponudi. Cijeli projekt vrijedan je oko milijun i pol eura i to je novac, ističe direktorica Kalac, za koji Turisthotel nije dizao kredit, nego je u posao ušao s vlastitim sredstvima.

– Uvjereni smo da je riječ o projektu koji će se financijski isplatiti i dati središtu grada novi kreativni i gospodarski poticaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije