Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službe 'na nogama'

Hospitalizacija žene suca Kvesića: Inspekcija u bolnici i na sudu

'17.07.2013., Zagreb - U Kuci ljudskih prava odrzana je konferencija za medije udruge Franak. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
Autori: Sonja Hoffman, Ivana Barišić
18.07.2013.
u 08:14

Predstavnici Ministarstva zdravlja posjetili su KBC Osijek, a osoblje koje je imalo veze sa slučajem moralo se vraćati s godišnjih

Slučaj hospitalizacije Z. K., supruge uglednog osječkog suca Ante Kvesića, podijelio je javnost. Žena je odvedena na osječku psihijatriju nakon incidenta koji se zbio u njezinu domu potkraj lipnja. Sukobila se tada sa suprugovim bratom, a u to se, kako se pisalo, umiješao i njezin 20-godišnji sin. Ona je, sumnjiči se, sina udarila pa je on alarmirao policiju. Zbog sumnje u obiteljsko nasilje privedena je na Prekršajni sud u Osijeku, a zatim u bolnicu. Dok se to zbivalo, sudac je bio na poslu. Sestra Z. K. angažirala je odvjetnicu Jasminku Biloš, tvrdeći kako je za prisilnu i, po njima nepotrebnu, hospitalizaciju “zaslužan” sudac Kvesić.

Na nogama HHO, B.a.B.e.

Slučaj je digao na noge i Hrvatski helsinški odbor.

– Policajci su građanku Z. K. doveli na Odjel psihijatrije iako im dužnost prestaje pred vratima ordinacije. Ušli su na odjel, a Z. K. se morala svući do gola – pred policajcima i medicinskom sestrom. Takav odnos prema pacijentici grubo je kršenje temeljnih pravila o postupanju policije. Mogla je, eventualno, biti razgolićena samo pred policajkama i medicinskim osobljem, i to u slučaju da pacijentica iskazuje visok stupanj agresivnosti – poručio je u priopćenju predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Kako neslužbeno doznajemo iz bolnice Vrapče, pacijentica boluje od teške duševne bolesti i psihotična je. Riječ je, kažu naši izvori, o osobi kod koje se već deset godina bolest izražava kroz vjerski fanatizam. Nakon što je prijavljena za obiteljsko nasilje, žena je, doznajemo, na pitanje sutkinje pristala na razgovor sa psihijatrom. Liječnik koji ju je pregledao u KBC-u Osijek, nakon što je procijenio da je pacijentica bolesna, po zakonu ju je zadržao na promatranju 72 sata, a potom i zatražio prisilnu hospitalizaciju i mišljenje kolega u Vrapču. Inače, psihijatri kažu kako je ovakva pompa udar na struku jer teško je vjerovati da bi više psihijatara, među kojima je i dr. Draženka Ostojić, supruga ministra zdravlja Rajka Ostojića, koja sada vodi liječenje pacijentice, stavljalo svoj ugled i stručnost na kocku.

Čekaju inspekciju

Predstavnici Ministarstva zdravlja navodno su posjetili KBC Osijek, a medicinsko osoblje koje je imalo veze sa slučajem, priča se, moralo se vraćati s godišnjih odmora. Na osječki je sud stigao dopis iz Udruge hrvatskih sudaca koje zanima je li bilo ikakvih propusta.

– Zatražili smo delegiranje na drugi sud. Slučaj razmatra Županijski sud u Zagrebu, to je odredio Vrhovni sud – kaže predsjednik Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić. Očekuje se inspekcijski nadzor Ministarstva pravosuđa te zdravstva. HHO traži razrješenje Kvesića. Sudac ne želi ništa komentirati. Zbog svega je na godišnjem odmoru.

>>Sarnavka šokirana: Slučaj Kvesić nadzire supruga ministra Ostojića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije