Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast BDP-a

Horvat: Rasterećenje gospodarstva polako daje rezultate

Darko Horvat
Patrik Macek/PIXSELL
28.11.2018.
u 13:18

Ministar Horvat najavio je da će prvi akcijski plan Vladi biti predstavljen za otprilike desetak dana, a njime će se, kako je rekao, predložiti ukidanje ili pojednostavljenje dodatnih 322 procesa

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je danas, komentirajući najnovije podatke o rastu BDP-a u trećem tromjesečju za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kako rasterećenje gospodarstva polako daje rezultate.

"Sve ove aktivnosti koje radimo, svi ovi procesi u smislu provođenja akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva, polako daju rezultate", izjavio je Horvat ispred Banskih dvora odgovarajući na pitanja novinara.

"Proces jest, i bit će dugotrajan", kazao je Horvat te dodao kako su u pripremi slični akcijski planovi.

Najavio je da će prvi akcijski plan Vladi biti predstavljen za otprilike desetak dana, a njime će se, kako je rekao, predložiti ukidanje ili pojednostavljenje dodatnih 322 procesa, među kojima je ukidanje ili smanjivanje dijela neporeznih davanja.

Izrazio je uvjerenje će se u prva dva kvartala sljedeće godine, kada se te mjere počnu primjenjivati, nastaviti dobre projekcije rasta gospodarstva, "bez obzira što nisu enormne i velike, ali su kontinuitet i pozitivan trend".

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je 17. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali nešto sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini.

No, to je brži rast nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,2 do 2,5 posto.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

Ključne riječi

Komentara 3

CA
campa
13:51 28.11.2018.

Ne znam što je želio reči?Treba mu netko reči da BDP mora rasti iznad 3% da bi Hrvatska napredovala.Ovako nema ni za pokrivanje održavanja.Ali oni uvijek računaju na uzimanu od penzića,smanjivanja zdravstvene zaštite te odlazak mladih.Takvi nemaju srama i uredno lažu o nekakvom napretku.

RI
rightside
13:29 28.11.2018.

naravno,, ti si "rasteretio" uljanik da bi tvoja firma imala vise, i to bas u doba kad je uljaniku najvise trebalo pomagat, kad su svi ids-ovci ocekivali pomoc drzave da nebi trosili svoje i da se nebi bas sav kriminal otkrio,,a tebi i to odgovara,,jer onda nemas sta radit i mozes se posvetit novim poslovima svoje firmice))))

Avatar Retardo
Retardo
13:42 28.11.2018.

Osim što pušite ćune Pupovcu i Vrdoljaku, ližete anus Junckeru, uhljebljujete maloumne rođake u javnim poduzećima, kradete po običaju, sabotirate narodne referendume, kakve još imate akcijske planove? Inače, Mađarska ima rast BDP od 5%, ali to je ta fina razlika između državnika i anemične usrane briselske pudlice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije