Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat: Rasterećenje gospodarstva polako daje rezultate

Ministar Horvat najavio je da će prvi akcijski plan Vladi biti predstavljen za otprilike desetak dana, a njime će se, kako je rekao, predložiti ukidanje ili pojednostavljenje dodatnih 322 procesa
28. studenoga 2018. u 13:18 3 komentara 122 prikaza
Darko Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je danas, komentirajući najnovije podatke o rastu BDP-a u trećem tromjesečju za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kako rasterećenje gospodarstva polako daje rezultate.

Ivan Lovrinović Ivan Lovrinović: 'Hrvatska ne može premašiti stopu rasta od tri posto da se okrene naglavačke'

"Sve ove aktivnosti koje radimo, svi ovi procesi u smislu provođenja akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva, polako daju rezultate", izjavio je Horvat ispred Banskih dvora odgovarajući na pitanja novinara.

"Proces jest, i bit će dugotrajan", kazao je Horvat te dodao kako su u pripremi slični akcijski planovi.

Najavio je da će prvi akcijski plan Vladi biti predstavljen za otprilike desetak dana, a njime će se, kako je rekao, predložiti ukidanje ili pojednostavljenje dodatnih 322 procesa, među kojima je ukidanje ili smanjivanje dijela neporeznih davanja.

BDP PROCJENA BDP: Rast gospodarstva u trećem tromjesečju blago usporio na 2,8 posto

Izrazio je uvjerenje će se u prva dva kvartala sljedeće godine, kada se te mjere počnu primjenjivati, nastaviti dobre projekcije rasta gospodarstva, "bez obzira što nisu enormne i velike, ali su kontinuitet i pozitivan trend".

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

novac Analitičari: Rast hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju usporio

To je 17. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali nešto sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini.

No, to je brži rast nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,2 do 2,5 posto.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • campa:

    Ne znam što je želio reči?Treba mu netko reči da BDP mora rasti iznad 3% da bi Hrvatska napredovala.Ovako nema ni za pokrivanje održavanja.Ali oni uvijek računaju na uzimanu od penzića,smanjivanja zdravstvene zaštite te odlazak mladih.Takvi nemaju srama i uredno ... prikaži još! lažu o nekakvom napretku.

  • rightside:

    naravno,, ti si "rasteretio" uljanik da bi tvoja firma imala vise, i to bas u doba kad je uljaniku najvise trebalo pomagat, kad su svi ids-ovci ocekivali pomoc drzave da nebi trosili svoje i da se nebi bas sav kriminal ... prikaži još! otkrio,,a tebi i to odgovara,,jer onda nemas sta radit i mozes se posvetit novim poslovima svoje firmice))))

  • bizonko1:

    Osim što pušite ćune Pupovcu i Vrdoljaku, ližete anus Junckeru, uhljebljujete maloumne rođake u javnim poduzećima, kradete po običaju, sabotirate narodne referendume, kakve još imate akcijske planove? Inače, Mađarska ima rast BDP od 5%, ali to je ta fina razlika ... prikaži još! između državnika i anemične usrane briselske pudlice.