Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJEN NOVI MODEL

Horvat: Osigurat ćemo stopostotni iznos konstrukcije obnove, građani neće morati sufinancirati

Zagreb: Ministri Marić, Medved, Milošević i Horvat obratili se medijima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.09.2021.
u 11:52

Sutra kreće proces javnog savjetovanja, nakon čega izmjene Zakona o obnovi odlaze na hitno usvajanje u Saboru

Ministri Tomo Medved, Darko Horvat te Zdravko Mamić danas su iz Banskih dvora dali izjave za medije u povodu paketa izmjena Zakona o obnovi

Zakon se mijenja po hitnom postupku, a iz Vlade su poručili kako je detektirano osam ključnih problema zakona koji koče obnovu. 

– Imamo jasnu sliku na što će se sredstva trošiti. Tih 6 milijardi kuna je sjelo i imamo jasno definiranu dinamiku trošenja i provođenja mjera kako reformskih tako i investicijskih – rekao je ministar financija Zdravko Marić.

– Izmjene bi trebale otkloniti probleme u obnovi, a odnose se najviše na upravno-pravne probleme povezane s vlasnicima i suvlasnicima koji nemaju valjanu legalizaciju – nadodao je. 

– Od 1. listopada krećemo s projektom postavljanja zamjenskih obiteljskih kuća. Smještaj obitelji u stambene jedinice neće trajati više od 10 godina, nije točna činjenica da je više od 1000 ljudi bez privremenog smještaja. Hrvatska je napravila više od 600 kontejnera koji su uređeni i građeni za stanovanje. Dio kontejnera nije bio do te mjere uređen. Mi smo učinili sve da bismo omogućili ljudima kvalitetniji život, a za te ljude koji nemaju sve osigurano u kontejnerima rekli smo da se jave pa ćemo ih smjestiti u adekvatne prostore – kazao je Tomo Medved.

Potom je riječ dobio ministar graditeljstva Darko Horvat

– Idemo u izmjene i dopune zakona kako bismo oslobodili građane sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove od 20 posto. U proces obnove ulazimo s novim modelom u kojem zajedno Grad i Vlada osiguravaju stopostotni iznos. Prihvatit ćemo EU pragove jednostavne nabave – uvodimo transparentan i učinkovit proces javne nabave. Velik broj oštećenih objekata nije legaliziran. Zahtjevi koji su podneseni neće se morati mijenjati, a Ministarstvo će naložiti obnovu Središnjem državnom uredu i Fondu za obnovu. Neće biti potrebno provjeravati dodatne dokumente osim onog što su građani već predali. Nakon što se obnova izvede, neće više biti potrebe za pregledavanjem nijednog dokumenta i građani će se moći upisati kao vlasnici tog objekta te postupak pretvaramo iz upravnog u neupravni – naveo je Horvat. 

– Govoreći o uklanjanju zgrada koje prijete zdravlju građana, inspektori će ih moći vrlo jednostavno ukloniti bez bilo kakvih suglasnosti koje će to uklanjanje priječiti. Obnovit ćemo Rebro, srušit ćemo prostore na Franu Mihaljeviću te izgraditi nove, kao i nove objekte u Petrinji i Sisku. 

Dotaknuo se i Damira Vanđelića te njegova položaja u Fondu za obnovu od potresa.

– Špekulacije o tome što se događa između Fonda i Vlade nisu predmet interesa, važno je da ovaj novi model bude učinkovitiji i da će ubrzati cijeli proces. S kolegom Vanđelićem nisam razgovarao putem medija. Promjene su moguće, o njemu ovisi njegova sudbina. Vanđelića sam prije pitao je li je njemu prioritet proces obnove ili politika i on je kazao da je obnova. Nadam se da je tako i ostalo – komentirao je Horvat. 

Kako je pojasnio, sutra kreće proces javnog savjetovanja, nakon čega izmjene zakona odlaze na hitno usvajanje u Saboru. 

Komentara 2

TM
trade_mark
13:50 29.09.2021.

isuse kriste, godina i pol je prošla od potresa a vi, umjesto da se primite posla, mijenjate zakonski okvir? pa jeste vi normalni?? ako zakon nije dobar, pitam se tko je kriv? tko je napisao taj loš zakon i zašto? uskršnji zec? sram vas može biti!

DU
Deleted user
12:21 29.09.2021.

Ahaa, tu će država sve platit a ja sam dobio građ. materijal a radnike platio sam.. Uz dužno štovanje u ovoj državi je uvijek bilo po dobnih i nepodobnih.. Potres nisu građani htjeli kao ni ja ratna dešavanja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije