Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palmotićeva ulica

Obnova nakon potresa u Zagrebu: Pogledajte kako je izgledalo miniranje svoda Bazilike

Miniranje u Palmotićevoj
Foto: Kruno Galjar
1/13
28.09.2021.
u 17:37

Prolaznici su ranije upućeni da se udalje od Bazilike jer je u trenutku miniranja postojala šansa da će letjeti cigle i crijep

Postavili su 16 kilograma eksploziva, razlomljenog u 400 sitnijih komada, po svodu bazilike Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj, a danas ga točno u 13 sati i detonirali. U oblaku prašine tako je u povijest otišao dio neobarokne arhitekture koji datira s početka 20. stoljeća, objekta koji je stradao u prošlogodišnjem proljetnom potresu, ali i u onome koji se tik pred Novu godinu dogodio na području Petrinje. Svod je pretrpio znatna oštećenja pa je bio nesiguran, zbog čega ga je u procesu obnove trebalo ukloniti.

Sudjelovalo tridesetak ljudi

– Kontroliranu eksploziju svoda težine 150 kubičnih metara obavili su profesionalci. Nije bilo dodatnih vibracija jer su ispod postavljene automobilske i kamionske gume te na to još i šuta – objasnio je Božidar Ćurić iz Ravnateljstva civilne zaštite. U pothvatu je sudjelovalo tridesetak ljudi, što vatrogasaca, što policije i građevinara.

– Pokušali smo predvidjeti najgori scenarij, poput izvlačenja ljudi iz ruševina, te unaprijed pripremiti sredstva i opremu. Srećom, sve je dobro prošlo. Prašine je bilo vrlo malo na ulici jer smo zatvorili vrata pa kad se sve slegne, vidjet ćemo pobliže kakva je situacija unutar crkve – kazao je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb. Cesta je bila zatvorena za promet, a policija je za “operacije” udaljila prolaznike u slučaju da “izleti” koja cigla ili crijep.

Radovi dogurali do polovice

Crkva je, spomenimo, vapila za obnovom i prije potresa, a prema riječima Ivana Matića, rektora bazilike, rekonstrukcija će potrajati još godinama.

– Obnova je trenutačno otprilike na polovici radova. Kako bi uopće došlo do ovog miniranja, tornjevi bazilike trebali su se “odjenuti” u skele, odnosno učvrstiti kako se ne bi oštetili. Kupole nad oltarom neće se dirati, one su, srećom, u dobrom stanju. Dosad smo, primjerice, sanirali svu žbuku i karbonizirali zid – istaknuo je pater Matić. Trenutačno se svete mise slave u dvorani pokraj crkve, a postoji nada, dodao je, da će se moći u baziliku vratiti bogoslužja kad se ojača konstrukcija građevine. Najdulje će pak potrajati proces restauracije jer je to i najdelikatniji dio posla budući da je cilj da se zadrži što više starih, autohtonih dijelova.

 

Komentara 10

VI
Vivian
13:02 28.09.2021.

U miniranju smo dobri, u obnovi nam nikako ne ide.

DU
Deleted user
14:50 28.09.2021.

za popove se uvijek nađe, drugi su i dalje u kontejnerima

DU
Deleted user
19:59 28.09.2021.

Čekamo rezultate popisa da vidimo koliko je pametnih odustalo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije