Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUSTAVAN ZAKON

Hong Kong: Transseksualki sud nakon žalbe dopustio udaju

udaja,vjenčanje
Reuters/PIXSELL
13.05.2013.
u 09:01

Matični ured odbio ju je udati jer je u rodnom listu navedena kao muškarac. Sud je odlučio da je sadašnji zakon neustavan

Hongkonškoj transseksualki sud je nakon žalbe odobrio da se uda za svog mladića, piše BBC. Najviši žalbeni sud odlučio je, naime, da je sadašnji hongkonški zakon, koji transseksualkama zabranjuje udaju za muškog partnera, neustavan.

Žena, identificirana samo kao W, operacijom je promijenila spol u javnoj bolnici prije nekoliko godina. Matični ured odbio ju je udati jer je u rodnom listu navedena kao muškarac.

\"Pravo na vjenčanje zajamčeno našim ustavom obuhvaća i pravo transseksualca da se nakon operacije vjenča u novostečenom svojstvu. U današnjem multikulturalnom Hong Kongu, gdje ljudi prakticiraju mnoge različite religije, ili nijednu, razmnožavanje više nije (ako je ikad i bilo) ključno za brak\", stoji u presudi koju potpisuju suci Geoffrey Ma i Robert Ribeiro.

Presudu je podržalo četiri od pet sudaca, a jedan je glasova protiv. Sud je rekao da presudu neće primijeniti tijekom sljedećih 12 mjeseci kako bi vladi dao vremena za razmatranje izmjene zakona.

>> Ispovijest Vanje (35): Od pete godine znala sam da nisam dječak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije