Naslovnica Vijesti Svijet

'Homoseksualci ne bi trebali biti svećenici'

Kardinal Angelo Becciu kaže da onaj tko ima homoseksualne tendencije ne bi trebao biti u sjemeništu
08. travnja 2019. u 19:00 20 komentara 386 prikaza
Vatikan
Foto: Reuters/PIXSELL

Pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca kardinal Angelo Becciu koji se bavio i slučajevima Vatileaks o curenju informacija iz Vatikana kaže kako bi trebalo uvesti zakon kojim bi se u budućnosti novčano kažnjavali iznostitelji vatikanskih tajni. Becciu je u razgovoru koji objavljuje Vatican Insider kaže kako su i Benedikt XVI. i papa Franjo bili potreseni dvijema aferama Vatileaks.

Papa Franjo Vatikanska kontrola Što znači kad papa pošalje inspekciju, smjenu ili pomoć?

“Papa Franjo i papa Benedikt XVI. jako pate zbog takve izdaje. Nije bilo i nema opravdanja za ponašanje onih koji su iznosili tajne. Ono odgovara samo logikama moći, plod je frustracija, ljubomore, osvete, a za nekoga i ciljeva zarade”, kazao je Becciu, koji je govorio i o svećenicima homoseksualcima.

“Tko ima homoseksualne tendencije bilo bi bolje da ne bude u sjemeništu i da ne postane svećenik”, kazao je Bacciu citirajući papu Franju. Budući svećenici su pozvani da budu kasti.

“Kao što znamo svećenik tijekom dana je uglavnom pokraj drugih muškaraca, prije svega oni koji žive u vjerskim zajednicama i kako bi sačuvali svoju kastitost prepuručuje im se oprez u odnosu sa ženama. Ako homoseksualac stalno dijeli prostor i vrijeme svoga života s drugim osobama istoga spola bi li mogao živjeti u obećanom djevičanstu?”, iznio je Becciu i retorički pitao nije li previše od homoseksualne osobe tražiti da ne bude svećenikom.

Papa Franjo pobudnica svetoga oca Papa Franjo: U braku seks je Božji dar

No, to se odnosi na osobe koje imaju homoseksualne tendencije i htjeli bi ući u Crkvu, ali što se sa homoseksualnim svećenicima, biskupima i kardinalima?

“Bit će potrebno zahtjevati da poštuju svećenička obećanja, a ako netko nije sposoban ili je čak stvorio skandal bilo bi dobro za Crkvu da se povuće u privatni život isto kao što se traži i za posvećene osobe heteroseksualce”, ustvrdio je Becciu.

Dakle, svećenici (biskupi i kardinali) koji su prekriši danu riječ o svom djevičanskom držanju prema ženama morali su zbog toga napustiti svećenički poziv. Tako isto moraju učiniti i svećenici gay.

Papa Franjo Papa Franjo: 'Crkva mora priznati mušku dominaciju i seksističko nasilje'

Becciu je govorio i o europskim izborima, te o suverenističkim i populističkim pokretima koji se pojavljuju u Europi.

“Suverenizam i nacionalizam su riječi koje nam se ne sviđaju, podsječaju nas na tužnu povijest kada su pokretani ratovi kao sredstvo za brzo i učinkovito riješenje za prevladavanje sporova među državama. Prošireni protueuropeizam nas navodi na odgovorna razmišljanja”, kazao je Becciu koji je i kritizirao one koji žele iskorijeniti kršćanstvo u Europi, kao i EU koja šuti o progonjenim kršćanima u svijetu. Budu li se otklonile te prepreke hod prema Europi koji su sanjali njezini utemeljitelji bit će brži.

Papa Franjo u Abu Dhabiju

Poplava
POPLAVE
Najgori dan u životu: “Vratila sam se kući s putovanja, a stan je bio potpuno poplavljen. Šteta je bila 50 tisuća kuna”

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar jumanji
  jumanji:

  tko bu to onda delal?

 • jabzek15:

  Svecenik heteroseksualac kada sagrijesi sa zenom moze zasnovati obitelj i zivjeti u braku po bozjem planu, kako Biblija i pripisuje. Izdao je svecenistvo, ali ima puno pravo osnivati obitelj. Svecenik gay nakon sto izda svecenistvo, nema Bozji blagoslov za obiteljski ... prikaži još! zivot, dapace, zivi grijehom opacine. Ako Vatikan tvrdi drukcije, nije u pravu. I Vatikan ima puno pravo ne primati osobe koje zive zivotom u grijehu opacine. Ne znam kojim putem je Vatikan krenuo, ali kao da u celofanu popustaju pred ptitiscima raznoraznih lobija, umjesto da kao Isus mrze grijeh i pozivaju na obracenje. Tko se obrati spasen je, tko nece, njegov izbor.

 • Pero888:

  ne bi onda ni bilo te popadije !