Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLINDA GRABAR- KITAROVIĆ

Holokaust se nikada neće i ne smije zaboraviti, ponosna sam na sve Hrvate pravednike među narodima

Kolinda Grabar Kitarović s predsjednikom Rivlinom
Foto: Ured predsjednice RH
1/8
30.07.2019.
u 16:22

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se jučer i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Poruke se mogu sažeti u jednoj rečenici – obje strane žele strateško partnerstvo, a preko Hrvatske čut će se izraelski glas u EU

Dulje nego što je predviđeno trajali su sastanci predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njezina domaćina, izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina, kao i sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom jučer u Jeruzalemu. Rezultat razgovora i poruke mogu se sažeti u jednoj rečenici – obje strane žele strateško partnerstvo, a preko Hrvatske čut će se izraelski glas u EU.

– Pod vašim vodstvom Hrvatska je snažan saveznik Izraela u EU, UN-u i ostalim multilateralnim formatima. Diskriminacija protiv Izraela u UN-u traje desetljećima, ali to nikada ne smijemo prihvatiti kao normu i to mora prestati – kazao je Rivlin te zahvalio na suprotstavljanju mržnji protiv Izraela.

Nesumnjivo se referirao i na događaj s kraja 2017. kad se na sjednici Opće skupštine UN-a glasovalo o rezoluciji kojom se od SAD-a tražilo povlačenje odluke Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela. U konačnici 128 svjetskih država bilo je za rezoluciju, dok je SAD podržalo samo njih devet, dok se Hrvatska svrstala među 35 suzdržanih država, među kojima su iz EU bile samo Češka, Mađarska, Poljska i Letonija.

Hrvatska, kao država koja sljedeće godine preuzima predsjedanje Vijećem EU, imat će još utjecajniju ulogu u regionalnoj i globalnoj sigurnosti, nastavio je Rivlin pa je i pozvao EU da se pobrine da Iran ne transferira oružje i projektile terorističkim organizacijama i nastavi destabilizirati Bliski istok. Iako je propao posao kupnje vojnih zrakoplova, suradnja dviju država se nastavlja. Energetiku, poljoprivredu, obranu, kibernetičku sigurnost i znanost dvije zemlje vide kao područja od zajedničkog interesa.

Kolinda Grabar Kitarović s predsjednikom Rivlinom
1/8

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da će Hrvatska ostati važan i pouzdan partner.

– Hrvatska je stala uz Izrael u izazovno vrijeme i tako će biti i dalje. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda Vijećem EU, promicat će uravnoteženo stajalište prema Izraelu te da se čuje i izraelski glas u EU i njegovim institucijama – kazala je predsjednica. Posjetila je i Memorijalni muzej Yad Vashem te kazala da se “šoa – tragedija židovskog naroda – nikada neće i ne smije zaboraviti”.

– Kao predsjednica Republike Hrvatske, zemlje utemeljene u antifašizmu i Domovinskom ratu, posebice sam ponosna na sve Hrvate, pravednike među narodima, i mnoge druge Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svjetla i hrabrosti – rekla je predsjednica. Direktorici Yad Vashema Dorit Novak poklonila je “Stup ljudskih prava”, knjigu Esther Gitman, američke Židovke iz Sarajeva, o blaženom Alojziju Stepincu.

Komentara 19

FR
franjo
18:13 30.07.2019.

Bože oprosti joj jer ne zna što govori. Rasni zakon su imali Skandinavci .

GV
golub Vaso
19:13 30.07.2019.

rušenje palestinskih kuća je ok?!?

DU
dugi
17:52 30.07.2019.

Cudi me da Kolinda nije rekla ono famozno Francekovo, " nemam nista protiv zidova, ali sam sretan da mi je zena Hrvatica."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije