Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'diskriminira obrtnike'

HOK zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o obrtništvu

'09.12.2012., Zagreb - Predsjednik Hrvatske obrtnicke komore Dragutin Ranogajec. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
11.12.2013.
u 16:17

Zakon, tvrde u HOK-u, diskriminira obrtnike u odnosu na trgovačka društva

Hrvatska obrtnička komora danas je od Ustavnog suda zatražila ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu koja, kako tvrde, diskriminira obrtnike u odnosu na trgovačka društva. Novim zakonom, koji je na snagu stupio 10. prosinca, fizičke osobe, odnosno obrtnici u tzv. vezanim obrtima poput automehaničarskih radionica, frizerskih i kozmetičkih salona, vodoinstalaterskih servisa... imaju, naime, obvezu stručnog ispita, kao i članovi njihovih obitelji, u slučaju da samostalno rade u radionici. No, ako te iste poslove obavljaju pravne osobe, odnosno trgovačka društva, njihovi radnici moraju imati stručni ispit samo u slučaju da primaju učenike na praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

- Pravi smisao propisivanja uvjeta stručnosti za vezane obrte (automehaničar, vodoinstalater, frizer, kozmetičar itd.) je jamstvo stručnosti, zaštita zdravlja, kao i zaštita potrošača, a ta zakonska obveza bi trebala važiti jednako za obrtnika i za pravnu osobu - poručuju iz HOK-a.

U pravnom poretku utemeljenom na vladavini prava, zakoni moraju biti opći i jednaki za sve, a u ovom su Zakonu pravne osobe stavljene u privilegirani položaj bez valjanih ustavnopravnih razloga, što predstavlja nedopustivu diskriminaciju. Također, ne postoje valjani ustavnopravni razlozi da se pravna osoba stavlja u povlašteni pravni položaj u odnosu prema drugim sudionicima tržišne utakmice, u konkretnom slučaju obrtnicima, ustvrdili su iz HOK-a na čeku s Dragutinom Ranogajcem.

>>HOK: Novi Zakon o obrtu upropastit će obrtništvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije