Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret

Hoće li Škorić preživjeti politički salto mortale

Petar Škorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.02.2020.
u 19:42

Pretrčavanje predsjednika splitskog HDZ-a iz Kovačeva u Plenkovićev tabor izazvalo ogromno nezadovoljstvo oba tima

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik, povukao je svoju kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a, koju je najprije istaknuo kao neovisnu, zatim je za nju skupljala potpise Opcije za promjene Mira Kovača, a onda je, unatoč tome, dao javnu podršku timu Andreja Plenkovića. Ovo javno pretrčavanje iz jednog tima u drugi izazvalo je neviđen revolt, čini se, u oba tabora.

Večer prevrata

Što je ponukalo na zaokret Petra Škorića koji je nedavno, na 30. obljetnici splitskog HDZ-a, s pozornice tražio promjenu smjera vođenja stranke udesno, dok su u prvom redu sjedili Andrej Plenković i njegovi, a u drugom Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava? Prevrat se odigrao u večeri kada su se središtu splitskog HDZ-a okupili članovi koji podržavaju Plenkovića.

Došli su svi glavni HDZ-ovci, među njima predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Škorić isprva nije došao, ali, upućeni tvrde, kada je doznao da je dvorana puna, odlučio se pojaviti. Dočekan je, navodno, poprilično hladno iako se decidirano nije izjasnio da podržava Kovača i njegov tim, ali potpise za njega već je skupljala druga strana. Doživio je to kao hladan tuš, ipak je on predsjednik ogranka. Konačno ga je slomio razgovor s Domagojem Maroevićem i Ivicom Tafrom. Što su mu rekli, ne zna se, ali nakon što su fotografirani kako razgovaraju nakon skupa u praznoj dvorani u središnjici stranke, Škorić je preko Facebooka dao podršku Plenkoviću. Vjerojatno nije očekivao revolt koji je izazvao.

VIDEO Škorić o razlozima odustajanja

Kovačevi simpatizeri snimali su se kako trgaju listiće podrške Škoriću, a njegov profil zasuli su mnoštvom negativnih komentara. Ni Plenkovićevi zagovornici nisu ga dočekali raširenih ruku. Na koncu, povukao je kandidaturu. Novinarima u Saboru rekao je kako je to učinio zbog jedinstva stranke i da nikakvog previranja kod njega nije bilo. Međutim, jasno je svima, pa vjerojatno i njemu, da se zamjerio i jednima i drugima. Pobijedi li Kovačeva struja, pitanje je hoće li mu oprostiti izdaju i može li se nadati mjestu na listi za Sabor i novoj kandidaturi za predsjednika ogranka, a pitanje je smatra li ga Plenković, nakon svega, “vjerodostojnim”.

Hoće li Škorić preživjeti ovo pretrčavanje ili je ovo njegov politički salto mortale, pitali smo politologinju Jadranku Polović.

Dobar razlog za podršku?

– Škorić kalkulira. On u ovom trenutku nije siguran u podršku članstva opciji A. Plenkovića, ali Plenković još ima moć i resurse kojima može obvezati stranačku organizaciju i njezina predsjednika da mu se privole, za razliku od Kovača koji se tek bori za kontrolu nad HDZ-om. Plenković je sa Škorićem odigrao igru, vjerojatno mu je dao dobar razlog da ga podrži. A hoće li politički preživjeti? Vidjeli smo mi i nevjerojatnije obrate, savezništva i koalicije bivših neprijatelja. Kao politologinju, strašno mi smeta taj nedostatak etičnosti, morala i principijelnosti u hrvatskoj politici – poručila je Polović. Mirko Klarić, dekan Pravnog fakulteta i politički analitičar, rekao je da je njegov komentar na Škorićev slučaj da – nema komentar.

Ključne riječi

Komentara 12

ŽA
Žac123
20:50 14.02.2020.

Veliki domoljub i desničar.

MA
Majkomoja
20:53 14.02.2020.

Jadničak

DF
Debeli.febo
21:00 14.02.2020.

Ha,čujte dečki lova je lova!!Trenutno Plenković sjedi na kasi,a naravno to bi htio i Kovač!!I onda recite da to nije demokracija,vjerodostojnost i lovoljublje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije