Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE UŽIVO

Odgođena sjednica na kojoj se odlučuje o Pupovcu na čelu ključnog Odbora, Peternel: To bi bilo neprihvatljivo

Zagreb: Izglasano je povjerenje Vladi Republike Hrvatske
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/4
Autori: vecernji.hr, Hina
24.05.2024.
u 11:57

Igor Peternel (DP) komentirao je kako ga je posebno naljutilo što saborski Odbor, na čije je čelo predložen Pupovac kao predsjednik, ide u ''kvotu'' nove parlamentarne većine

*Na čelo Odbora za ljudska prava i prava manjina predložen je Milorad Pupovac
*Sjednica odbora na kojem bi trebalo biti odlučeno o imenovanju Pupovca je odgođena
*Domovinski pokret prijeti raskidom koalicije

Tijek događaja:

11:30 - Kako se neslužbeno doznaje, Klub nacionalnih manjina razmatra mogućnost da Veljko Kajtazi bude predsjednik odbora. Prema nekim izvorima, Pupovac je o tom prijedlogu razgovarao sa čelnicima Klubova HDZ-a Antom Sanaderom i SDP-a Peđom Grbinom, a HDZ je navodno bio sklon podržati Pupovca, vjerojatno kao pokušaj kompenzacije jer su SDSS, na zahtjev DP-a, morali isključiti iz vladajuće većine.

"Bez obzira na kvote, taj odbor je, bilo je kroz humor rečeno, nebinarni odbor i na neki način je izvan ovog dijela matematičke raspodjele", rekao je Bilek dodavši kako su objasnili Peternelu da predsjednika odbora predlaže Klub manjina. 


11:00 - Odbor za izbor i imenovanja u petak je podržao sastave radnih tijela Hrvatskog sabora, no s dnevnog reda je povukao izbor predsjednika Odbora za nacionalne manjine jer se DP usprotivio mogućem izboru Milorada Pupovca na tu dužnost, zaprijetivši da bi to ugrozilo vladajuću većinu.

"Proteklog tjedna naš Klub je krenuo s konzultacijama s vladajućim partnerima, dali smo prijedloge za sve odbore gdje želimo imati članstvo, predsjednike i potpredsjednike, ostao nam je još Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Zamolili smo da se o njemu danas još ne glasa nego da se usuglasimo unutar Kluba", kazao je predsjednik Kluba nacionalnih manjina Vladimir Bilek nakon sjednice Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. 

Predlagatelj je Klub nacionalnih manjina

Bilo je nekoliko ideja za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali još nije postignuto suglasje, dodao je Bilek odbacivši medijske napise da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika odbora. 

"To nije istina. Mi smo konzultirali s HDZ-om i DP-om da je taj odbor po dosadašnjoj parlamentarnoj praksi u nadležnosti Kluba nacionalnih manjina i da je on predlagatelj. Nije bilo nikakvih pritisaka  da stavimo nekoga na mjesto predsjednika", ustvrdio je Bilek.


10:47 – Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek potvrdio je pred novinarima kako je sjednica Odbora za izbor, zadužena za imenovanja predsjednika, potpredsjednika i ostalih članova svih saborskih odbora, odgođena. Trebat će pričekati do druge sjednice pa vidjeti hoće li Pupovac biti imenovan za čelnika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

POVEZANI ČLANCI:


10:30 – Stjepo Bartulica, gostujući na N1, komentirao je kako je, prema njegovim informacijama, ''HDZ odustao od prijedloga da Pupovac bude na čelnom mjestu iz kvote većine''. 

– Sinoć sam dobio takve informacije, jutros raspravljaju o raspodjeli, ne isključuje se mogućnost da on bude imenovan ako čelno mjesto pripada nevladajućima, ali to se treba dogovoriti na razini Sabora, to je u tijeku, teško je prejudicirati što će se odlučiti – komentirao je.


10:00 – Igor Peternel komentirao je za Jutarnji list kako ga je posebno naljutilo što saborski Odbor, na čije je čelo predložen Pupovac kao predsjednik, ide u ''kvotu'' nove parlamentarne većine.

– Nama je to potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije dio vladajuće većine, onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine – poručio je, dodajući kako u slučaju njegova izglasavanja ''većina u ovoj konstelaciji više ne postoji''.


9:30 – Uoči sjednice Sabora i Odbora izjavu za medije dao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ). On je komentirao izbor predsjednika spornog Odbora te objasnio kako je došao prijedlog o Pupovcu.

– To je prijedlog kluba zastupnika manjina, oni između sebe nisu dogovorili kandidata jer ih imaju više. Kad ga utvrde, onda ćemo o tome. Priželjkujem da se klub dogovori i da predloži svojeg kandidata – komentirao je navode Jandroković, a na pitanje kakav je odnos s DP-om, odgovorio je tek riječima: ''Sve je u redu''. 


8:41 – U 9.30 sati održava se 2. sjednica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove na kojoj će se, između ostalog, odlučiti i tko će na čelo Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te hoće li to doista u konačnici biti Pupovac.


8:00 – Zastupnici će ovotjedno zasjedanje Sabora, koji je u novom sastavu počeo s radom prošlog četvrtka svojim konstituiranjem, imenovanjem predsjednika i potpredsjednika iz redova većine, a potom i izglasavajući novu Vladu, danas zaključiti glasanjem o raspravljenim točkama.

>> VIDEO Pupovac: Ovo s Milanovićem se ne bi smjelo zaboraviti, politički ekstrem zato je došao u mainstream

Komentara 30

FR
FranzMayer
10:56 24.05.2024.

Na ovom pitanju će Plenković i HDZ pokazati tko su i što su ! DP - ne smijete popustiti na ovom pitanju ✌️🇭🇷

HA
Hary3
11:17 24.05.2024.

Nedajte se DP-ovci, ako Plenković ne može bez bratka, novi izbori. U tom slučaju sigurno dobivate dvostruko više mandata. Nije hrvatski narod tako blesav kako misli Andrej.

KI
kiselovrhnje
10:50 24.05.2024.

Odakle dolazi ova HDZovska opsesija sa Pupovcem? Sto oni duguju tom covjeku? Cime ih on ucjenjuje? Cak i kad nije u vlasti oni su opsjednuti s time da ga uvale na neku poziciju. Kako ovo objasniti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije