Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Predložit ćemo Ivana Turudića za budućega glavnog državnog odvjetnika

Sarajevo: Konferencija za medije Ursule von der Leyen i Andreja Plenkovića
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
25.01.2024.
u 14:27

"Riječ je o istaknutom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu", istaknuo je premijer Andrej Plenković govoreći o Ivanu Turudiću

Na današnjoj sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković otkrio je kako će za budućega glavnog državnog odvjetnika biti predložen Ivan Turudić. "Jučer smo održali sastanak za utvrđivanje prijedloga kandidata. Cijeli proces traje već dva mjeseca, sukladno zakonskim odredbama", istaknuo je Plenković te nastavno rekao: 

"Vlada je obavila sve razgovore i na temelju programa i onoga što smo mogli čuti, Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da Vlada predloži gospodina Ivana Turudića za kandidata za budućega glavnog državnog odvjetnika. Odluku ćemo donijeti danas na zatvorenoj sjednici Vlade i uputiti prijedlog u Hrvatski sabor. Riječ je o istaknutom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu. Nakon ovih razgovora, ponavljam, jednoglasno su svi članovi Povjerenstva procijenili da je njegov program bio najkvalitetniji, da je imao najuvjerljivije argumente u razgovoru." 

Podsjetimo, Vladino povjerenstvo jučer je obavilo razgovore s četvoricom kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Na razgovoru su bili odvjetnik Mladen Dragičević, zatim aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić pa sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Odabranog kandidata Vlada će predložiti Saboru kao čelnog čovjeka DORH-a, a za izbor novog glavnog državnog odvjetnika, koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova.

VEZANI ČLANCI:

Na početku sjednice, Plenković je govorio i o plaćama te istaknuo: "Ključna poruka reforme je da će plaće rasti svim kategorijama zaposlenih". Cilj je, kako je dodao, približno jednaka plaća za približno jednak rad. Također, kazao kako posljednji podaci DZS-a govore da je u studenome prosječna plaća porasla do 1208 eura. 

Komentirao je i to što se nije susreo sa Željkom Komšićem. "Hrvatska je samo mojim potezom ponovila svoj kontinuitet politike, a to je da smatramo da u Predsjedništvo BiH trebaju biti birani legitimni predstavnici", rekao je pa dodao kako Komšić to nije, a da problem treba "riješiti izbornom reformom".

"Sve što radimo je konzistentno, odgovorno, naše poteze razumiju Hrvati u BiH, drugi akteri, ali i međunarodni partneri", dodao je Plenković.  

Komentara 23

AM
Amarcord
15:15 25.01.2024.

neću glasati za HDZ (zbog neradne nedjelje i štete koju su s time napravili), ali sve neradnike koji se i nakon ovolikog povećanja plaća žale na male plaće treba otpustiti ili neka sami odu u privatnike pa da vidimo kakvu će pjesmu tamo pjevati!??

KA
Kapitol
14:58 25.01.2024.

Izbori su tu. Treba pustiti jako puno magle za naivce koji jos uvijek vjeruju kradezeu.A kaj se tice DORH-a - opet smo na minusu.

TM
trade_mark
15:19 25.01.2024.

koje iznenađenje! šok i nevjerica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije