Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI ZADOVOLJNI

Kandidati za državne odvjetnike obavili razgovore u Vladi, čeka se odluka

Kandidati za državnog odvjetnika na razgovoru u Vladi
Foto: Vlada RH
1/9
24.01.2024.
u 14:37

Vladino povjerenstvo u kojem su bili premijer i sedam ministara obavilo je razgovore s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, nakon čega će Saboru predložiti nasljednika prve žene na čelu Državnog odvjetništva (DORH) Zlate Hrvoj Šipek.

Kandidate, čije je prijave ranije potvrdilo Državnoodvjetničko vijeće, a potom ih ispitao i saborski Odbor za pravosuđe, na razgovorima u banskim dvorima primili su premijer Andrej Plenković, potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Na razgovoru su bili odvjetnik Mladen Dragičević, zatim aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić pa sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner. Nakon razgovora svi su kandidati izrazili zadovoljstvo obavljenim razgovorima. 

VEZANI ČLANCI 

Odabranog kandidata Vlada će predložiti Saboru kao čelnog čovjeka DORH-a, a za izbor novog glavnog državnog odvjetnika koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Odluku o izabranom kandidatu trebali bi doznati u javnosti prije nego bude predložen Saboru. 

Zlata Hrvoj Šipek izabrana je za glavnu državnu odvjetnicu u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Komentara 3

DU
Deleted user
15:33 24.01.2024.

Volio bih na tom mjestu vidjetiTurudica.

AK
Aka
16:09 24.01.2024.

Opet će izabrati najgorjeg

KA
Kapitol
16:07 24.01.2024.

Sva cetiri su katastrofa. Svi su iz jedne stranke.DORH bi se morao birati na sasvim drugi nacin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije