Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKI ALARM

Hoće li otrov iz Spreče zaprijetiti i Hrvatskoj?

Ilustracija
Robert Anic/PIXSELL
30.04.2018.
u 14:26

Odmah je i odbacio mogućnost da zagađenje dođe i do Save na teritoriju Republike Hrvatske jer bi se pH vode do tada trebala u potpunosti normalizirati.

Nakon što je otrov iz rijeke Spreče došao do Bosne i zaprijetio Savi, upalio se "ekološki alarm" i u Hrvatskoj. Zbog kreča koji se izlio u Spreču voda ima visoku kiselost pH vrijednosti 11, dok je normalna pH vrijednost rijeke oko 8.

"Danas je pukotina na nasipu iz kojeg je u rijeku Spreču iscurio krečnjak - sanirana, a gradi se i dodatni nasip" reko je za N1 Abdel Đozić, stručnjak s Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Odmah je i odbacio mogućnost da zagađenje dođe i do Save na teritoriju Republike Hrvatske jer bi se pH vode do tada trebala u potpunosti normalizirati. 

Iako je otrov neminovno iscurio, do sada nije došlo do nikakvog pomora ribe, a u cijeloj ekološkoj katastrofi su najgore prošli poljoprivrednici jer se zagađena zemljišta neće moći koristiti kao usjevi. 

 

Komentara 1

SO
SoloHan
15:05 30.04.2018.

Nounaru, nešto što ima pH 11, nije kiselo nego lužnato, i ne treba bit ekspert da bi se to znalo, treba samo završit 7. Razred osnovne škole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije