Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVI ANALITIČARI

Je li realno da Milanović podnese ostavku? 'Time bi dao HDZ-u u ruke važnu ulogu'

Zoran Milanović prisegnuo za novog hrvatskog predsjednika
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/6
11.04.2024.
u 10:18

Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković u najnovijoj objavi u četvrtak na Facebooku tvrdi da predsjednik Republike Zoran Milanović sutra daje ostavku jer traži "šok-terapiju da proba napraviti preokret".

Hoće li predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u finišu kampanje za parlamentarne izbore dati ostavku? Ako se pita potpredsjednika HDZ-a i Olega Butkovića, hoće. Ministar je to, naime, objavio u četvrtak na Facebooku, tvrdeći da zna da Milanović sutra daje ostavku jer "traži šok-terapiju da pokuša napraviti preokret".

S ministrom se pak ne slaže politička analitičarka Ankica Mamić. "Mislim da nema šansi da predsjednik da ostavku. Za to sada više nema razloga, a time bi dao HDZ-u u ruke važnu ulogu u poslijeizbornom procesu, zbog čega nije dao ostavku kad je odlučio dati podršku koaliciji Rijeke pravde kao njihov kandidat za premijera", kazala je Mamić za Večernji list.

Analitičar Tonči Tadić otkrio je, gostujući na HTV-u u emisiji "1 na 1", da je on Milanovića "vrlo dobronamjerno pozvao da se povuče iz politike". "Njegova politika, a posebno način na koji je on vodi, ne čini dobro ni njemu ni državi. Čovjek je očito izložen velikom stresu na toj dužnosti i najbolje je za njega da se makne iz svega", dodao je Tadić za Večernji list.

Ustavni sud ranije je, podsjetimo, jasno istaknuo da Milanović ne može biti na listi nijedne stranke ni kandidat na parlamentarnim izborima dok obnaša dužnost predsjednika države. U slučaju njegove ostavke, privremeni predsjednik države trebao bi biti predsjednik Sabora. To bi, naime, trebao biti Gordan Jandroković, no on je nositelj HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici. 

VEZANI ČLANCI:

Umjesto Jandrokovića, poziciju mogu preuzeti i potpredsjednici, no i oni sudjeluju na izborima. Naime, Željko Reiner drugi je na listi HDZ-a za I. izbornu jedinicu, Ante Sanader treći je u IX. izbornoj jedinici, Sabina Glasovac nositeljica je liste koalicije Rijeke pravde u IX. jedinici, Furio Radin predao je kandidaturu za predstavnika talijanske nacionalne manjine, a Davorko Vidović nositelj je liste koalicije Naša Hrvatska u I. izbornoj jedinici.

S obzirom na to, nije predviđeno tko bi trebao biti privremeni predsjednik ako to nisu ni predsjednik ni potpredsjednici Sabora. Naime, prema članku 97. Ustava, u slučaju da predsjednik Republike podnese ostavku, dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskoga sabora. Izbori za novog predsjednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike.

"U slučaju kraće spriječenosti uslijed odsutnosti, bolest ili korištenja godišnjeg odmora, predsjednik Republike može povjeriti predsjedniku Hrvatskog sabora da ga zamjenjuje. O povratku na dužnosti odlučuje predsjednik Republike. U slučaju duže spriječenosti uslijed bolesti ili nesposobnosti, a posebno ako predsjednik Republike nije u stanju odlučiti o povjeravanju dužnosti privremenom zamjeniku, predsjednik Hrvatskog sabora preuzima dužnost privremenog predsjednika Republike na temelju odluke Ustavnog suda. Ustavni sud o tome odlučuje na prijedlog Vlade. 

U slučaju smrti, ostavke koja se podnosi predsjedniku Ustavnog suda Republike Hrvatske i o kojoj se obavještava predsjednik Hrvatskog sabora, ili kada Ustavni sud utvrdi razloge za prestanak mandata Predsjednika Republike, dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskoga sabora. Kada predsjednik Hrvatskoga sabora kao privremeni predsjednik Republike donosi akt o proglašenju zakona, akt supotpisuje predsjednik Vlade Republike Hrvatske", stoji u Ustavu. 

GALERIJA Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

Zoran Milanović prisegnuo za novog hrvatskog predsjednika
1/42

Komentara 39

Avatar nisam_robot
nisam_robot
10:33 11.04.2024.

Najrealnije je da će u dogledno vrijeme tip završiti u stezaljki. Ali sve njegove od milja prozvane narikače i narikači od SDP-DP preko Mosta do Centar će ga rado i odano posjećivati a možda i ostati sa njim. Nebi im škodilo.

Avatar kenj@c
kenj@c
10:58 11.04.2024.

Najsmješniji u ovoj priči je u svakom slučaju Grbin. Ne mogu vjerovati da takav neko može voditi bilo šta a ne stranku. Šta je on dozvolio Milanoviću da radi od njega

Avatar votum
votum
10:44 11.04.2024.

Poanta je da ni on i njegove "lokvice pravde" nemaju šanse za većinu i mandatara. Da bi pritisnuo one koji su mu obećali da će ići s njima potrebne su mu odriješene ruke. Sad e je u svojevrsnoj "stezulji" sam od sebe, jer kao predsjednik nema nikakav manevarski prostor osim onog koji bi bio kažnjen poništenjem izbora. Pa sad pokušava "Hail Mary" par dana prije izbora, dovoljno da ga se čuje kao kandidata Lokvica pravde, u nadi da će im po posljednji put dići rejting mlateći jezikom kao Milova repom 🧐

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije