Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravna bitka protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Hoće li Malenica preispitati Tomaševićevu odluku?

Zagreb: Udruge U ime obitelji i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja održale konferenciju za novinare
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
29.12.2021.
u 17:30

Mjera će pasti na temelju skupne tužbe u kojoj će uz udruge sudjelovati i dio oštećenih roditelja odgojitelja - kaže Mostovac Trpimir Goluža

Uz prosvjede oštećenih roditelja, redefiniranje mjere roditelj odgojitelj koje je nedavno potvrdila zagrebačka Gradska skupština izazvalo je i val akcija pravne prirode, od najava upravnih i ustavnih tužbi do posljednje akcije udruge U ime obitelji, koja traži da se ovom odlukom pozabavi Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Aktivisti te udruge na čelu sa Željkom Markić prošlog su tjedna tako održali konferenciju za novinare ispred ovog ministarstva tražeći žurni nadzor nad zakonitošću ove odluke gradskih vlasti.

Nismo još primili zahtjev

U ministarstvu Ivana Malenice u ponedjeljak su nam, međutim, rekli kako oni još uvijek formalno nisu zaprimili nikakav podnesak i poručili da će o eventualnoj upravnoj inspekciji odlučivati tek kada i ako zaprime takav zahtjev.

Neformalno nam pak objašnjavaju da se iz onoga što su na konferenciji za novinare govorili Željka Markić i njezini suradnici ne može razlučiti kojim bi se aspektom izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj uopće trebalo baviti Ministarstvo, s obzirom da je riječ o mjeri koja se tiče posebne brige o djeci, o čemu jedinice lokalne samouprave odlučuju autonomno. 

A iz poruka odaslanih iz udruge U ime obitelji može se iščitati da oni redefiniranje ove mjere spore s aspekta zakonitosti, ali i ustavnosti, s obzirom da Ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu propisa. A ovaj je propis izmijenjen na način da roditelji koji su već korisnici ove mjere ostaju bez naknade ako im je dijete navršilo sedam godina, a onima s djecom mlađom od sedam godina naknada će se od svibnja drastično smanjiti.

Na to je na presici upozorila i aktivistica Natalija Kanački, koja tvrdi da je riječ o povratnoj izmjeni ugovora koje je Grad sklopio s roditeljima odgojiteljima, njih više od 5800. Državne institucije su, poručuje Kanački, dužne zaštiti korisnike mjere od samovolje lokalne uprave koja im nanosi ogromnu štetu.

Da gradske vlasti izmjenom mjere roditelj odgojitelj krše niz propisa upozorio je i odvjetnik Karlo Novosel, navodeći kako je prekršen Ustav, Zakon o općem upravnom postupku i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čime su građani dovedeni u poziciju pravne, društvene i ekonomske nesigurnosti.

U udruzi U ime obitelji u ponedjeljak su bili začuđeni kada smo im rekli da u Ministarstvu uprave još nisu vidjeli njihov dopis i tvrde da su dokument urudžbirali dan prije konferencije za novinare. Osim toga, kažu, ministar bi i bez bilo kakvog dopisa trebao krenuti u akciju jer se radi o očitom kršenju zakona. 

No, u ministarstvu neslužbeno upozoravaju kako nisu nadležni nad eventualnim kršenjem Ustava te kako se od ministra ne može očekivati da zatraži reakciju Ustavnog suda. To, kažu naši sugovornici, mogu učiniti same udruge koje se bave zaštitom obitelji, a upravna bi se inspekcija mogla eventualno aktivirati ukoliko bi se ukazalo da se u provedbi odluke krši Zakon o općem upravnom postupku. Mogla bi se, primjerice, pozabaviti ovom odlukom ako bi se pokazalo da roditeljima nisu dostavljena valjana rješenja ili im nije omogućeno izricanje žalbe na rješenje i sl.

Druga mogućnost je, kažu, izvanredni nadzor nad statutarnošću odluke, budući da sve odluke koje donose gradovi ili općine moraju biti usklađene s temeljnim lokalnim aktima. No, hoće li uopće krenuti u ovakav nadzor odlučit će, kažu, kada prouče zahtjev udruge U ime obitelji. 

Besplatna pravna pomoć

Uz civilne udruge, pravnu bitku protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj najavljuju i neki zastupnici u Gradskoj skupštini, a najdalje je otišao Mostov Trpimir Goluža, koji je okupio interdisciplinarni tim sastavljen od pravnika, demografa i drugih stručnjaka koji će, kaže, pro bono raditi za sve koji se odluče ići tužbom protiv izmjena ove mjere.

Ovaj zastupnik uvjeren je da će odluka gradskih vlasti pasti na temelju skupne tužbe u kojoj će uz udruge sudjelovati i dio roditelja, a što bi, očekuje, u konačnici trebalo zaštititi svakog korisnika koji je oštećen ovakvom odlukom gradskih vlasti.

Osim zakonitosti, spore i analizu na kojoj se temeljila odluka

Gradski zastupnik Trpimir Goluža (Most) odlučan je ići tužbom protiv izmjena mjere roditelj odgojitelj prvo na Visoki upravni, a zatim i na Ustavni sud, po potrebi i na Europski sud za ljudska prava.

Osim zakonitosti odluke, Goluža spori i analizu koju su gradske vlasti ponudile kao temelj za ukidanje ili smanjivanje naknada korisnicima ove mjere. Ovaj zastupnik tvrdi da je mjera roditelj odgojitelj višestruko opravdala svoje donošenje jer je, navodi, u četiri godine njezine primjene broj trećerođenih i svakog slijedećeg djeteta u obitelji porastao za 32 posto u odnosu na prethodni četverogodišnji period.

Istodobno, ukupan natalitet u Zagrebu zabilježio je pad od tri posto, no Goluža tvrdi da je pad nataliteta u Zagrebu bio 4,5 puta manji nego prosječan pad u ostala tri regionalna centra, Splitu, Osijeku i Rijeci.


 

Komentara 4

KA
kažemja
20:22 29.12.2021.

Stvarno ste više naporni vi plaćeni roditelji.Ako je to tako dobra i učinkovita mjera zašto ju HDZ ne uvede u cijeloj Hrvatskoj,pogotovo u devastiranim krajevima poput Like ,Slavonije , Dalmatinske zagore ili Banije?

PR
Pravednik69
17:50 29.12.2021.

Kak ih nije sram živit na grbači naroda sa izmišljenim statuaom "roditelj-odgajatelj" imaju li ti ljudi trunku samopoštovanja i morala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije