Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA ZA PANTOVČAK

Hoće li Bandić u predsjedničku utrku? Jelena Pavičić-Vukičević: Neću preuzeti grad

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.09.2019.
u 06:48

Još je nepoznato ide li Milan Bandić u predsjedničku utrku i hoće li podnijeti ostavku u Zagrebu.

Ni Milan Bandić jučer nije demantirao informacije da će dati ostavku na mjesto zagrebačkog gradonačelnika i kandidirati se za predsjednika RH. To je objavio tjednik Nacional navodeći da će umjesto Bandića Zagreb preuzeti njegova zamjenica i bliska suradnica Jelena Pavičić-Vukičević (što zakon omogućava). Ona je pak jučer jedina demantirala dio informacije koji se odnosi na nju. Za Večernji je list rekla da nije točno da će ona preuzeti dužnost gradonačelnice u toj operaciji.

Nedosanjani san

– Ostalo nemam namjeru komentirati. Ne znam tko će se kandidirati, a tko neće. Ne bavim se kalkulacijama – rekla nam je jučer J. Pavičić-Vukičević.

Bandić je jučer novinarima tek odgovorio: “Najvažnije je da je čovjek zdrav”, kad su ga upitali za informacije iz tog tjednika. Poznato je da je Bandiću nedosanjani san postati predsjednik RH. Neuspješno se za gradonačelnika Hrvatske, kako Bandić to kaže, kandidirao 2009. godine kada je u drugom krugu izgubio od Ive Josipovića. Predsjedničke izbore 2014. godine propustio je jer je bio uhićen u sklopu Uskokove akcije u kojoj je tada palo više njegovih suradnika.

Bandić je ljetos najavio da će o svojoj kandidaturi reći krajem rujna i da će to biti iznenađenje. Budući da nije demantirao objavljene informacije, moguće je da Bandić ide u kandidaturu za predsjednika RH, dok je navodna ostavka na mjesto gradonačelnika možda tek probni balon ili potpuni spin. Bandić, svjestan da na nacionalnoj razini nema ni približan prolaz kao u Zagrebu gdje je gradonačelnik šesti mandat zaredom, možda doista razmišlja o ostavci kako bi birače preusmjerio da za njega glasaju na nacionalnoj razini.

Izvori bliski izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović, aktualne predsjednice, kažu da nemaju informacije o Bandićevoj kandidaturi, o kojoj je navodno (prema pisanju Nacionala) obaviješten premijer Plenković, kojem je Bandić partner u saborskoj većini.

– Ako se Bandić ne kandidira, onda će podržati Kolindu Grabar-Kitarović. To je dogovoreno – rekao nam je izvor blizak predsjedničinu izbornom stožeru koji će formalno početi funkcionirati kada K. Grabar-Kitarović formalno objavi svoju kandidaturu.

Nacional piše da bi Bandić, ako ne prođe u drugi krug, podržao Kolindu Grabar-Kitarović, ako u drugom krugu bude ona s nekim od svojih političkih suparnika. No pitanje je i kome će Bandić, bude li se kandidirao, možda oduzeti dio glasova – aktualnoj predsjednici ili Miroslavu Škori. U svakom slučaju, na desnici će se rastepsti glasovi.

Taktika: nemam pojma

Bandićevi suradnici jučer su zauzeli taktiku da se prave kako ni o čemu nemaju pojma. Tako nitko od naših sugovornika iz zagrebačke gradske uprave nije demantirao Bandićevu navodnu političku operaciju za Pantovčak nego su tvrdili da u ovom trenutku jedino Bandić zna koji su mu planovi i nitko drugi.

– Tisuću posto nitko osim gradonačelnika ne zna što on politički smjera – poručio je jedan Bandićev suradnik.

Iako je Bandić na parlamentarnim izborima sa svojom strankom osvojio tek jedan mandat, njegov Klub narastao je na čak 13 zastupnika koji su se uglavnom odmetnuli od matičnih stranaka. Time je Bandićev utjecaj u HDZ-ovoj vladajućoj većini porastao, ali i dalje je strateški partner, koji ima i mjesta u Vladi, ostao HNS. Moguće je da Bandić želi ojačati svoju stranku na parlamentarnim izborima 2020. i da se u nekoj budućoj Vladi vidi kao ključni partner, ako mu rezultati izbora to budu omogućavali. Bandić nije polučio uspjeh na europarlamentarnim izborima u svibnju tako da na političkoj moći svoje stranke tek treba raditi.

VIDEO Bandić otkrio kada će biti gotovi radovi na remetinečkom rotoru

Komentara 24

DU
Deleted user
07:11 11.09.2019.

U normalnoj državi bandić bi bio u zatvoru a ne na nekoj funkciji, kao i mnogi drugi uostalom ali Hrvatska je još daleko od normalne države

Avatar AlPoS
AlPoS
07:00 11.09.2019.

Ako ne prije zbog zdravlja ili pravosuđa, njegova priča završava 2021 na lokalnim izborima i tek nakon toga ćemo saznati kakvu je pustoš ostavio u našem gradu

CH
chupakabra
08:41 11.09.2019.

Kad vidim i čujem u kojem je stanju škola u koju mi je mali krenuo, dođe mi da tom kriminalcu kad ga vidim opalim 2-3 vritnjaka u 5-6 navrata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije