Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS I DALJE NAPADA

Hoće li Austrija zatvoriti škole? Četvrti put u ovom tjednu više od 1000 novozaraženih

Ministar obrazovanja Heinz Faßmann
BKA Andy Wenzel
09.10.2020.
u 13:03

Ono u što se upire prstom jest dnevni prosjek novooboljelih u proteklih sedam dana s 973 dnevno zaražene osobe.

Već četvrti put u ovom tjednu u Austriji je više od 1000 novozaraženih koronavirusom. Nakon jučerašnjeg neslavnog rekorda od 1209 novozaraženih u jednom danu, danas je u Austriji zabilježen 1131 novi slučaj zaraze u proteklih 24 sata, od čega 392 u Beču. Slijedi austrijska pokrajina Donja Austrija s novim negativnim rekordom od 223 novozaraženih, Gornja Austrija s 163, Tirol s 116, Štajerska s 90, Salzburg s 58, Vorarlberg s 39, Koruška s 27 i Gradišće s 23.

Ono u što se također upire prstom jest dnevni prosjek novooboljelih u proteklih sedam dana s 973 zaražene osobe. Visok je prosjek novozaraženih, sve je više pacijenata na bolničkom liječenju i u intenzivnoj njezi, a i preminulih sve je više. Jučer je zabilježeno osam preminulih, danas četiri nova smrtna slučaja i sada brojka ukupno umrlih od početka pandemije krajem veljače do ovoga petka iznosi 842. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u petak, Austrija trenutačno broji 10.370 aktivno oboljelih od koronavirusa. Jučer ih je još bilo 9930. Na bolničkom je liječenju 508 oboljelih, uključujući 103 pacijenta u intenzivnoj njezi. Ukupan broj oboljelih od COVID-19 od početka pandemije do danas, prema podacima MUP-a, iznosi 53.188, ozdravljenih 42.039, a testiranih 1,756.856 do jučer.

Video – Od sljedećeg tjedna maske će biti obavezne u zatvorenim prostorima. Capak: “Pokušat ćemo izbjeći karantenu!”

 

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober, potpomognut Urlichom Herzogom, predsjednikom Povjerenstva za korona-semafor koji upozorava na to koja su područja u Austriji posebno rizična zbog zaraze koronavirusom izvijestili su na konferenciji za novinare na 10 novih područja za koja je na semaforu upaljeno narančasto svjetlo, što znači da su visokorizična te na jedno koje je s narančastog vraćeno na žuto svjetlo, što znači da je rizičnost pala na umjerenu razinu.

Ono o čemu austrijski mediji u petak posebno izvještavaju jesu razmišljanja u visokim austrijskim krugovima o „skorom ponovnom zatvaranju škola“, zbog posljednjih dana galopirajućih brojki novozaraženih koronavirusom u Austriji. Mediji navode da Krizni stožer razmišlja o zatvaranju škola, no da se tome protivi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i istraživanja na čelu s ministrom Heinzom Faßmannom. Prošli je tjedan zabilježeno 430 klastera zaraze, od čega 14 na području školstva. Neki od medija pišu da će jesenski školski praznici u Austriji od 24. listopada do 2. studenoga biti produženi za još tjedan dana i da bi to mogao biti „drugi lockdown“ u školstvu. Je li riječ samo o školstvu ili i šire, pita sve više Austrijanaca s obzirom na to da netko s djecom mora ostati kod kuće, barem s onom mlađom.

Nakon raznih špekulacija u javnosti oglasio se i ministar obrazovanja Faßmann sljedećom izjavom: „Produženi praznici bili bi kontraproduktivni jer, kako se je pokazalo, klasteri zaraze formiraju se ponajprije u obiteljima.“

Posebno je naglasio da produžetak jesenjih školskih praznika za njega „nije tema“. Hoće li tako i ostati, uskoro ćemo vidjeti. Tim više, kako navode mediji, jer Nijemci su već reagirali na širenje koronavirusa u zemlji i uveli obvezno nošenje maski i u školske učionice za vrijeme nastave, što nije slučaj u Austriji, a u Češkoj s dramatičnim dnevnim brojkama novozaraženih škole su već zatvorene. Austrijski ministar obrazovanja poručio je roditeljima i javnosti da „tako dugo dok god je to moguće škole će se držati otvorene“.

Komentara 12

EE
eem
13:08 09.10.2020.

A kaj veli Penelope?

JB
JOKI_BROKI
14:02 09.10.2020.

Skole zatvorit, skijalista otvorit.

BA
babovac
14:19 09.10.2020.

I što kaže statistika u Austriji? Koliko je umrlih ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine? Kakav globalistički cirkus, kakva plandemija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije