Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNS zadovoljan jer je počela reforma: Prosvjetnim radnicima moraju se povisiti primanja

Stojak se osvrnuo na proračunska izdvajanja za obrazovanje istaknuvši da u Zagrebu 1,5 milijardi kuna prolazi kroz Gradski ured za odgoj i obrazovanje
11. rujna 2019. u 13:18 2 komentara 170 prikaza
Tomislav Stojak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak poručio je u srijedu kako se prosvjetnim radnicima moraju povisiti primanja i izrazio zadovoljstvo jer je s početkom nove školske godine pokrenuta i kurikularna reforma.

ilustracija Školstvo Počela nova školska godina; kurikularna reforma u svim školama

Stojak je na konferenciji za novinare rekao kako je HNS ponosan jer je dao političku podršku stručnim ljudima koji su radili na promjenama u odgojno-obrazovnom sustavu. "Uvijek smo govorili kako struka mora doći na prvo mjesto, a stručne ljude treba pustiti da rade svoj posao bez uplitanja politike. Školom za život, kojom je obuhvaćeno 150 000 učenika, pokazali smo da rezultati neće izostati kada pustite struku da radi svoj posao", kazao je.

Stojak se osvrnuo na proračunska izdvajanja za obrazovanje istaknuvši da u Zagrebu 1,5 milijardi kuna prolazi kroz Gradski ured za odgoj i obrazovanje. "Pitanje je dijeli li se taj novac svrsishodno i je li dobro raspoređen, svjedoci smo toga da roditelji moraju plaćati participaciju u pojedinim školama, što se ne bi smjelo događati", ustvrdio je.

Naveo je primjere manjka školskih prostora u zapadnom dijelu grada, kazavši kako OŠ Tituš Brezovački ima 992 učenika, OŠ Malešnica 950 učenika, OŠ Ante Kovačić 930 i OŠ Špansko 793 učenika, a zadnjih godina se u tom dijelu grada nije napravio niti jedan školski objekt.

Ministrica Divjak održala predavanje na Nacionalnom stručnom skupu Ministrica Divjak: U kurikularnu reformu uloženo oko 2 milijarde kuna

"U Vrbanima su izgrađena tri objekta, a to naselje ima tisuće novih stanova, pa se dogodilo da Grad mora zakupiti zgradu privatnika vrijednu 50 milijuna kuna za 10 godina. To je vizionarstvo o kojemu ovisi razvoj obrazovnog sustava", upozorio je.

Istaknuvši da prosvjetni radnici nose reformu, Stojak je rekao da HNS podržava zahtjeve za povećanjem njihovih plaća. "Jedan od naših ključnih zahtjeva je povećanje plaća, ali na razini države, a ne populistički kao prijedlog zagrebačkog gradonačelnika da povisi plaće samo na razini grada", dodao je.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • Bogodol:

    Kakvo povećanje plaća, učenika sve manje, učitelja i nastavnika previše, ministarka cijeli svoj ministarski viek govori o "školi za život" i povećanju plaća. koji je razlog za povećanje plaća osim što svi vide da je trenutak da se lovi u ... prikaži još! mutnom kao zdravstveni radnici, nitko ne pita kolika je plaća zavarivaču i bravaru i ostalim radnicima u privredi koji moraju zaraditi sredstva za svoju plaću kao i za plaću školstva, zdravstva, uprave. Šteta koja će nastati ovom "školom za život" trebalo bi plaće smanjiti jer učenici će iz škole izlaziti sa minimalnim znanjem. Naravno da će biti povećanja jer Plenković izpunjava želje svima od zdravstva, školstva i Pupovca koji se sprda i izsmijava sa hrvatskim političkim vrhom i svi naćulili uši i čekaju njegova obraćanja koja su dozirana i planski frustriraju Hrvatski Narod. Izbrisali ste mi komentar u svezi Pupovca i njegovog ostanka ili odlaska iz vlade i ne znam hoću li biti razočaran ako i ovaj obrišete, molio bih da mi VL kaže što u mom komentaru nije bilo u redu i neka me tuži, ako se spomene KOS ili UDBA odmah brišete komentare, a nikada Kos i UDBA nisu bili aktivniji.

  • larala:

    ma bitno da je hns zadovoljan, za djecu i roditelje, očito nikoga briga.