Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforme

HNS: Treba nam 3 milijarde eura pomoći fonda

p0usic
Slavko Midzor/PIXSELL
24.10.2013.
u 11:00

Reforma nije outsourcing čistača i kuhara, nego gašenje 20 bolnica. Time bismo uštedjeli 5 milijardi kuna godišnje, kaže naš izvor

– Mislim da nam je potrebna kratkoročna pomoć MMF-a teška oko tri milijarde eura. Povoljne kamate trebalo bi onda iskoristiti kao argument za pokretanje odlučnih političkih mjera za rezanje proračunskih rashoda. Recimo, za veliku reformu u zdravstvu jer reforma nije outsourcing čistača i kuhara, nego gašenje 20 bolnica. Time bismo uštedjeli pet milijardi kuna godišnje – kaže naš izvor iz vrha HNS-a. Predlaže i radikalnu reformu u državnoj administraciji: ukidanje posebnih zakona koji reguliraju visinu plaća u javnim i državnim službama!

– Pa dovoljan je samo Zakon o radu. Tada bi se moglo svakom ministru reći da ima zadatak opseg plaća u svom resoru smanjiti deset posto, a hoće li ministar smanjiti sve plaće ili će neke smanjiti, neke povećati, a dio zaposlenih otpustiti, treba ostaviti njemu da odluči – objašnjava naš sugovornik. Doznajemo da svoje ideje o suradnji s MMF-om “gura” u Vladi, ali i da su i ministar financija Slavko Linić i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ali i premijer Zoran Milanović, još neskloni ući u aranžman s MMF-om.

– Ali da ne bude nikakve zabune, mi SDP-u i premijeru Milanoviću ništa ne uvjetujemo i nećemo rušiti Vladu – kaže naš sugovornik.

Tako je rezanje povlaštenih mirovina većih od pet tisuća kuna deset posto jedina mjera koja je usmjerena prema rezanju proračunske potrošnje u 2014. godini o kojoj se SDP i HNS slažu. Rezanje povlaštenih mirovina značilo bi uštedu od oko 450 milijuna kuna na godišnjoj razini.

U HNS-u su jučer reagirali i na medijske napise da su skloni podržati povećanje poreza.

– Nema podizanja PDV-a, zapravo nikakvo daljnje podizanje poreznog opterećenja ne dolazi u obzir. A sve dok BDP ne bude rastao po stopi od dva do tri posto godišnje, ne dolazi u obzir ni uvođenje poreza na nekretnine – tvrdi ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević. Kaže kako HNS radi na dokumentu koji će uskoro biti gotov i poslan svim ministrima u Vladi, a u kojem će biti konkretne mjera usmjerene i prema povećanju prihoda, ali i rezanju proračunskih rashoda. Neke od tih ideja bile bi ugrađene i u proračun za 2014. ako se s njima slože u SDP-u.

>> Radoš: Porezi? HNS će sad morati uvažiti težinu situacije u zemlji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije