Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Evo koliko su stranke novca potrošile u kampanji za EU izbore

IDS, koji na izbore izlazi u Amsterdamskoj koaliciji i čiji Valter Flego nosi listu te koalicije, izvijestio je kako je na izbornu promidžbu do sada potrošio nešto manje od 1, 2 milijuna od ukupno četiri koliko se po zakonu smije potrošiti
19. svibnja 2019. u 13:26 1 komentara 366 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Noćas u ponoć istekao je rok u kojemu su svi sudionici izbora za Europski parlament trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti prva izvješća o financiranju promidžbe, dio ih je to učinio ranije, pa su njihova izvješća već dostupna javnosti, sva ostala bit će dostupna u ponedjeljak. 

Europski parlament Milan Ivkošić Izbori za EU parlament - Hrvatsku dajem za dobru plaću

Na DIP-ovim stranicama dostupna su izvješća trećine sudionika, njih 11 od 33 liste: IDS-a, Reformista, SDSS-a, Stranke hrvatskog zajedništva, HNS, Pokreta za modernu Hrvatsku, Hrvatske braniteljske pučke stranke, Demokratskog saveza Srba, Autohtone HSP-a te nositelja dviju nezavisnih listi Marijane Petir i Mislava Kolakušića.

Još, dakle, nisu objavljena financijska izvješća HDZ-a, SDP-a, Mosta, Živog zida, Suverenista....

Amsterdamska koalicija potrošila 1, 2 milijuna 

IDS, koji na izbore izlazi u Amsterdamskoj koaliciji i čiji Valter Flego nosi listu te koalicije, izvijestio je kako je na izbornu promidžbu do sada potrošio nešto manje od 1, 2 milijuna od ukupno četiri koliko se po zakonu smije potrošiti.

HNS, čiju listu nosi međimurski župan Matija Posavec, potrošio je 688 tisuća kuna, Pupovčev SDSS 554 tisuće, Čačićevi reformisti 309 tisuća, Petir 47 tisuća, Kolakušić 21 tisuću kuna.

Europski parlament Bira se 12 zastupnika Na izborima za Europski parlament 33 liste, osam više nego prije pet godina

Osim izvješća o troškovima promidžbe, izborni sudionici, dakle političke stranke, koalicije i nositelji nezavisnih listi dostavljaju i izvješća o primljenim donacijama i  cijeni i popustu koji su dobili za medijsko oglašavanje. Dostavljaju ih unosom u DIP-ov informacijski sustav, što je novost u odnosu na dosadašnje izbore kada su takva izvješća slali 'papirnato'.

Osim te, novost je i da izvješća više ne moraju objavljivati na svojim mrežnim stranicama. Zahvaljujući novom sustavu, sva će izvješća biti javno dostupna na jednom mjestu, DIP-ovoj mrežnoj stranici.

Izvješća za cijelu kampanju, koja je počela 10. travnja i traje do ponoći, 24. svibnja, sudionici  moraju dostaviti do 25. lipnja

Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća, može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Mislav Kolakušić predao kandidacijske liste za Eu izbore Lista za EU izbore Kolakušić: Ovo su najvažniji izbori koji će pokazati žele li građani promjene

Na izborima za Europski parlament sudjeluju 33 liste, dvije nezavisne, te 31 stranačka, te 396 kandidata između kojih će se izabrati 12 hrvatskih zastupnika.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    Odoše milioni eura a njih nitko ne računa u trošak ulaska u eu...zbrajaju samo ono što povuku iz fondova a i to fingiraju dok troškove nitkk ne zbraja pa smo eto u plusu...šta nas tek čeka za predsjedanje čiji se ... prikaži još! troškovi već sad gomilaju...