Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bulj: Zastupnici trebaju uvesti obvezu ishođenja građevinske dozvole za gradnju baznih stanica

Ukazali su na apsurd da Hrvatska ima jedan od najsporijih interneta u Europi, ali ga plaća najskuplje
08. svibnja 2019. u 13:38 1 komentara 523 prikaza
Miro Bulj i Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor se mora suprotstavi samovolji stranih teleoperatera i uvesti obavezu ishođenja građevinske dozvole za gradnju baznih stanica, kao i u svom ostalim zemljama članicama Europske unije, poručio je danas Mostov Miro Bulj uoči saborske rasprave o njegovom prijedlogu zakona kojim bi se to reguliralo.

Zagreb: Predstavljena platforma SINI za sigurnost djece i mladih na internetu VUKOVARSKI PROJEKT Prva web-memorijalna stranica u Hrvatskoj

Vlada ne podržava njegov prijedlog, pa se nada da će se zastupnici složiti s njegovim zahtjevom da se na teleoperatere u Hrvatskoj primjenjuju ista pravila kao i u zemljama iz kojih oni dolaze.

- U Francuskoj je za postavljanje bazne stanice i prikupljanje dokumentacije i dozvola potrebno čak dvije godine, u Austriji godinu dana, a u Hrvatskoj ni dva mjeseca. To nam govori da u Hrvatskoj nitko ne mari što se bazne stanice postavljaju na krovove kuća, dječjih vrtića, škola, domova zdravlja, pa čak i u zvonike crkava, te na kulturnu baštinu, primjerice Klišku tvrđavu. Zračenje je u Hrvatskoj na pojedinim lokacijama 890 puta veće nego u Parizu. Dobit teleoperatera je u Hrvatskoj je najviša u Europi i iznosi 43 posto, a u drugim europskim zemljama dostiže najviše 20 posto. Sve su ovo podaci koji govore u prilog činjenici da nas tretiraju kao periferiju u kojoj je sve dozvoljeno i ponašaju se kao da je Hrvatska njihova kolonija - rekao je Bulj na konferenciji za medije u Saboru.

Ukazuje na apsurd da Hrvatska ima internet koji je među najsporijima u Europi, a istodobno i jedan od najskupljih, unatoč brojnosti baznih stanica.

tko će nadzirati Putin stvara novi internet? Rusi pod izlikom zaštite od napada stvaraju neovisnu mrežu

Njegov stranački kolega Nikola Grmoja iskoristio je prigodu da komentira oštre kritike koje je zaradio čelnik Mosta Božo Petrov zbog prijedloga da Hrvatska traži odštetu od Europske unije zbog iseljavanja mladih.

- Sada je Andrej Plenković kopirao prijedlog Petrova jer je u Bruxellesu govorio o osnivanju posebnog fonda koji bi zemljama koje su pogođene demografskim problemima omogućio dodatna sredstva. Nije riječ o odšteti, to je možda teška riječ, nego o kompenzaciji. Mi već imamo kohezijske fondove, a njihov je cilj smanjenje neravnopravnosti unutar EU kako bi zemlje koje zaostaju dostigle one razvijenije.

Mi samo tražimo da jedan od kriterija bude rizik od iseljavanja jer ako je neka zemlja pogođena iseljavanjem i gubi kvalificirani kadar, ona nikada neće stići razvijenije zemlje - objašnjava Grmoja. Podsjeća i na govor HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić s plenarne sjednice Europskog parlamenta u kojemu kaže da manje razvijenim državama članicama, pogođenim demografskim izazovima posebno velikim iseljavanjima mora dodatno pomoći, a ne smanjivati sredstva.

'prijestolnica smeća' Dobrović: Hrvatska je lider u lošem zbrinjavanju otpada u Europskoj uniji

- Sada se pokazalo da je ono što piše u Mostovu programu osmišljeno puno bolje od fonda kojega traži Plenković i kojega, sasvim je jasno, nikada nećemo dobiti, ali Plenković je očito prepoznao naš kvalitetni prijedlog i sada ga kopira iako smo danima ismijavani u medijima zbog jednog logičnog i konkretnog prijedloga – zaključio je Grmoja.

Mostova konferencija

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • berija:

    Za bazne stanice ću ih podržati kad svi mostovci prestanu koristiti mobilne telefone. Ovi prodavači magle trebaju najprije objasniti kako bi to država mogla zapovjediti poslodavcima da povećaju plaće. Evo, za brutto plaću u razini netto plaće koju sad primam ... prikaži još! vratit ću se u Hrvatsku. Dakle i dalje ću biti jeftiniji hrvatskom poslodavcu nego sadašnjem. Ali, i tada bih imao za hrvatske prilike suludo veliku plaću. Zašto bih se, dakle, vratio? Zbog Buljeve pameti i Božina poštenja?