Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žale zbog poraza

HNS: Izbore za EU izgubili smo jer je Milanović šutnuo Jakovčića

pusić
Slavko Midžor/Pixsell
18.04.2013.
u 16:24

Plan laburista: 
Moramo pojačati aktivnosti u mjestima koja su bila loša na izborima.

Iako HNS nije uspio dobiti svog zastupnika u Europskom parlamentu, tvrde da ih ipak više boli to što je šef SDP-a Zoran Milanović zbog svoje tvrdoglavosti pobjedu prepustio HDZ-u.

Kazna stiže u Istri

Narodnjaci kažu da su upozorili Milanovića, ali mu i predložili da Kukuriku lista za EU mora biti u punom sastavu, dakle da na njoj mora biti i šef IDS-a Ivan Jakovčić.

– Ali ne. Karamarko je na hrpu stavio sve, i što treba i što ne treba, a Milanović je šutnuo Jakovčića. Zbog toga smo izgubili EU izbore, a zbog prepucavanja po novinama unutar SDP-a mogli bismo izgubiti i Zagreb – kaže naš izvor iz HNS-a. Uvjeren je, nastavlja, da će SDP izgubiti i lokalne izbore u Istri. Valja napomenuti da HNS u Istri ide s IDS-om, očito igraju na sigurno. Haenesovci objašnjavaju da njihov cilj EU izbora nije bio promovirati svog zastupnika u EU parlament, nego pobijediti HDZ.

– Picula, Radoš i Jakovčić trebala su biti tri aduta naše liste. S Jakovčićem i glasovima koje je osvojio on i njegova lista dobili bismo izbore. To bi bila izvrsna poruka uoči lokalnih izbora – rekao je naš izvor iz HNS-a. Narodnjaci Milanoviću zamjeraju i vrijeđanje Ruže Tomašić.

– Ne slažemo se s njezinim izjavama, naravno, ali saborsku zastupnicu ne smije se na taj način vrijeđati i govoriti da je elementarna nepogoda – zaključio je naš izvor iz vrha HNS-a. HNS-ovac Jozo Radoš, šesti na listi, otpao je iako je po preferencijskim glasovima bio bolji od SDP-ovke Biljane Borzan u dvanaest od 21 županije, koja je druga po broju osvojenih preferencijskih glasova na razini cijele zemlje.

Najveći gubitnici izbora za Europski parlament, osim HNS-a, i Hrvatski su laburisti. Broj glasača pokazao se znatno manjim od postotka koji dobivaju po anketama. Ankete im daju devet do deset posto, a na izborima su dobili 5,77 posto podrške u cijeloj zemlji.

U Hrvatskim laburistima svjesni su da su rezultati opasni za njih i da ih moraju ozbiljno doživjeti.

– Ne shvaćam sve ankete jednako ozbiljno, no izbori su druga stvar, bez obzira na to što je bila niska izlaznost. To nam nije išlo u prilog i o rezultatima ćemo raspravljati na Predsjedništvu. Trebamo pristupiti s oprezom i pojačati aktivnosti na mjestima koja nisu ispunila očekivanja – kazao je Branko Vukšić, potpredsjednik Hrvatskih laburista.

Podbačaj u Zagrebu

Laburisti drže da su podbacili u Zagrebu, gdje su osvojili 6,66 posto, Splitu, gdje su dobili 3,89 posto, i Rijeci s osvojenih 5,60 posto glasova, dok ih je pozitivno iznenadio Zadar gdje su na županijskoj razini dobili 8,61 posto.

U Međimurskoj županiji, rodnom kraju šefa stranke Dragutina Lesara, ali i Vukšića, dobili su 18 posto. Između osam i devet posto osvojili su i u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Karlovačkoj županiji, dok su fijasko doživjeli u Lici, Slavoniji i Dalmaciji.

>>Milanović: Očekivali smo da ćemo pomesti pod s protivnicima, ali...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije