Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Verbalno nasilje u medijima

HNiP upozorava na neetičnost: Index.hr nije kažnjen za neprimjeren tekst o dolasku tijela sv. Leopolda Mandića

sv. leopold mandić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
18.05.2016.
u 11:00

HNiP tvrdi da je VEM ovom oslobađajućom presudom pokazao potpunu nedosljednost kriterijima koje je sam uspostavio prije tri mjeseca

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) oglasili su se vezano za verbalno nasilje prisutno u medijskim prostorima. Smatraju da je Vijeće za elektroničke medije "predvođeno samodeklariranom suradnicom jugoslavenskih obavještajnih službi Mirjanom Rakić". Smatraju i da VEM nije proveo odgovarajuće mjere zbog teksta portala Index.hr „Mrtvaci uživo: nekrofilske katoličke orgije su najluđi show na HRT-u“ objavljenog povodom dolaska tijela sv. Leopolda Mandića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatski novinari i publicisti hrvatskoj javnosti ukazuju na nedopustivu podršku verbalnom medijskom nasilju, te na nedosljednost i svjetonazornu pristranost koju je još jednom pokazalo Vijeće za elektroničke medije predvođeno samodeklariranom suradnicom jugoslavenskih obavještajnih službi Mirjanom Rakić. Ovoga puta, VEM je pokazao svoju neetičnost priopćenjem i oslobađajućom presudom, odnosno izostankom bilo kakve konkretne odgovornosti za nakladnika portala index.hr Index promociju d.o.o., a zbog teksta „Mrtvaci uživo: nekrofilske katoličke orgije su najluđi show na HRT-u“, autora Hrvoja Marjanovića objavljenog na inkriminiranom portalu povodom dolaska tijela sv. Leopolda Mandića.

U tomu sramotnom priopćenju VEM-a, koji pro forma započinje i završava osudom općepoznatih anomalija medija u RH, vrlo brzo se prelazi na kontekstualnu obranu vrijeđanja religije i vjerskih osjećaja hrvatskih građana rimokatoličke ispovijesti.

Ne želeći ulaziti u jalove kvazistručne rasprave s VEM-om i njihovim ideološkim istomišljenicima, HNiP tvrdi da je VEM ovom oslobađajućom presudom pokazao potpunu nedosljednost kriterijima koje je sam uspostavio prije tri mjeseca. U tom smislu, zadržat ćemo se na tri osnovna, najlakše osporiva "argumenta" iz priopćenja od 17. svibnja 2016. koje oslobađa nakladnika portala index.hr Index promocija d.o.o. od odgovornosti za govor mržnje.

Prvi je stav vijeća "da se u tekstu nije doslovno pozivalo na nasilje". HNiP drži da je to točno, ali odmah otvaramo i pitanje zbog čega taj isti kriterij nije uzet u obzir prije tri mjeseca, u slučaju odjave emisije Markov trg, čiji je nakladnik kažnjen drakonskom kaznom trodnevnog prestanka emitiranja programa. Naime niti u slučaju sporne odjave (zbog koje je autor Marko Jurič, različito od Marjanovića, odmah izrazio i žaljenje), također nije niti jednom rječju pozivano na nasilje. U slučaju odjave Markovog trga, dakako nije uvažena niti satirička obrana teksta, koja je međutim u slučaju primitivnog vrijeđanja vjernika u drugom slučaju navedena kao "olakotna okolnost", što je odmah poduprto i s anarhističkim tumačenjem slobode govora.

Sljedeći, njihovom vlastitom praksom lako osporivi "argument" najnovije pristrane presude VEM-a, jest onaj da  pisac tog neukusnog i prostačkog teksta "nije uvrijedio pojedinačnu osobu", te da se uvrjede usmjerene prema društvenim skupinama, pa tako i vjernicima, ne mogu smatrati stvarnim uvrjedama. I ovom tvrdnjom VEM je pobio samog sebe od prije tri mjeseca u slučaju odjave emisije Markov trg.

I na koncu, VEM kao argument za poštedu krajnjeg medijskog primitivizma i divljaštine prikazane u osvrtu na dolazak sv. Leopolda Mandića u Hrvatsku, koristi ideološki skrojenu definiciju govora mržnje koji se tobože očituje samo kada je usmjeren prema manjinskim društvenim skupinama. Ova šuplja teza ne samo da je već odavno demantirana u slučaju južnoafričkog apartheida, gdje je manjina teško tlačila većinu, nego je njena licemjernost vidljiva svakom poštenom i inteligentnom čovjeku kada pogleda presjek stavova velike većine medija u RH. Naime iako su brojčana većina u samom društvu, stavovi vjernika su u medijskom odrazu društva redovito krivotvoreni ili potpuno marginalizirani. A sami vjernici postali su obespravljeni objekti izlijevanja svakovrsne mržnje, vrijeđanja i podcjenjivanja. Svaka iole razumna i časna osoba lako će zaključiti da u takvim okolnostima upravo medijski obespravljeni vjernici zaslužuju obranu, a ne daljnja iživljavanja, upravo i od ovakvih medijsko-regulatornih institucija.

Kako je i iz ovog priopćenja sasvim očito da ovaj sastav VEM ne udovoljava niti intelektualnim niti etičkim potrebama regulacije hrvatskih medija, članovi HNiP-a ponovno pitaju nadležne institucije: zbog čega se ova sramota i šteta za hrvatsko društvo nastavlja, odnosno zbog čega se ostavka višestruko i višeznačno kompromitirane predsjednice VEM-a ne prihvati, a vijeće ne raspusti?

>> HniP: Komentari veleposlanika neprimjereni, to je miješanje u unutarnje poslove

Komentara 7

SF
Sv Franjo
11:04 18.05.2016.

Indexov stav prema Krščanima je identičan Hitlerovom prema Židovima.

DU
Deleted user
11:53 18.05.2016.

Kršćani bi trebali znati kako stvari stoje s Indexom i što stoji iza tog portala. Tamo imaju jedan blog pod nazivom "Svjetlonoša" na kojem su ispisane ponajveće blasfemije vezane uz kršćansko štovanje svetaca, posmrtne ostatke svetaca, relikvije i kršćanstvo općenito. Za one koji neznaju koga u kršćanskoj terminologiji predstavlja Svjetlonoša, predstavlja Lucifera, palog anđela, onoga koji je odabrao okrenuti leđa Bogu, jednostavnim riječnikom rečeno ZLO. Kontra DOBRA. I njegova svjetlost svijetli zavodeći mnoge i okrečući ih protiv Boga. Pa kad slijedeći put budete na Indexu nešto čitali sjetite se Svjetlonoše i razmislite na čijoj strani želite biti kada se jednom počne odvijati ono što je zapisano u knjizi Otkrivenja.

JS
John_Smith
11:52 18.05.2016.

Manjina smo i potlačeni u vlastitoj državi. Ove udruge koje muzu godinama državna sredstva i sredstva međunarodnih masonskih organizacija glasni su i bune se kako se smanjuju medijske slobode. Slobode prema kome? 90 % medija drže masonske lijeve i protuhrvatske struje. Ako se jedan medij i ispravi malo i dalje ostaje 80 % medija koji ne vole domovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije