Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNiP poziva: Istražite sudjeluju li u kreiranju hrvatskog javnog mnijenja agresori i strane tajne službe

"Sustavno relativiziranje događaja i krivotvorenje autentičnih povijesnih činjenica iz vremena Domovinskog rata, s nacionalno odgovornog motrišta djeluju kao lako vidljiva propaganda velikosrpskih strateških interesa"
20. siječnja 2017. u 13:36 14 komentara 1694 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) izrazila je da zabrinutost događanjima u hrvatskom medijskom prostoru tijekom i nakon posjeta predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u te je nadležne institucije pozvala da istraže sudjeluju li u kreiranju hrvatskog javnog mijenja osobe koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku ili su bili ili jesu suradnici stranih obavještajnih organizacija.

"U svjetlu intenzivirane, kako unutarnje tako i međunarodne agresije na hrvatske institucije - predsjednicu Republike i Vladu, izražavamo zabrinutost događanjima u hrvatskom medijskom prostoru tijekom i nakon posjete predsjednice SAD-u. Neobjektivnost i senzacionalizam, odnosno neodgovornost medija za demokratski i sveukupni napredak Hrvatske, u trenutnim uvjetima nestabilnih međunarodnih okolnosti više ne predstavljaju samo problem nedovoljne pluralnosti hrvatske javnosti, nego i stvarnu - vojnu, političku i ekonomsku ugrozu", ocjenjuje HNiP u priopćenju.

Saša Leković 'Stvaranje senzacije' HNiP: Slučaj navodnog atentata na Lekovića mediji prate neprofesionlano Darko Markušić U 2016. godini Istraživački novinar Darko Markušić za tekst o SDP-u osvojio HNiP-ovu nagradu za najbolji novinarski rad

"Također, sustavno relativiziranje događaja i krivotvorenje autentičnih povijesnih činjenica iz vremena Domovinskog rata, s nacionalno odgovornog motrišta djeluju kao lako vidljiva propaganda velikosrpskih strateških interesa - relativizacija krivice za Domovinski rat, odnosno izjednačavanje agresora i žrtve", navodi ta udruga.

S obzirom na više puta očitovani stav nadležnih institucija o nužnosti definiranja i reguliranja minimalnih standarda novinarske profesije u hrvatskim medijima, bitnim za hrvatsku javnost drže institucionalno istražiti sudjeluju li u kreiranju hrvatskog javnog mijenja osobe koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku ili su bili ili jesu suradnici stranih obavještajnih organizacija.

"U vrijeme kada se ponovo zvecka oružjem prema Hrvatskoj, a istovremeno se demonstrira i nečuven bezobrazluk tijekom službenih posjeta srpskih političara i javnih osoba, odgovor nadležnih institucija na ova pitanja i stvaranje kvalitetnijeg medijskog zakonodavstva držimo najvišim državnim prioritetima", zaključuje HNiP u nepotpisanom priopćenju.

>> HNiP: Umjesto da su se kažnjavali prekršitelji, i uprava HINA-e je prema kolegici Škugor posegnula za 'korporativnom batinom'

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • cokolinko:

  Konačno......!!!!

 • Deleted user:

  Bili smo davno prije upozoravala na dijelovanje prosrpsko orijentirane ekstremne ljevice u Hrvatskoj.Neke novinarske kuče predstavljaju problem i stvarnu ugrozu republike hrvatske.Nadam se da če Hr (SOA) te vojna (VSOA) i uprava za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH znati se nositi sa teroristima.

 • Avatar kontraadmiraI
  kontraadmiraI:

  Ne samo da sudjeluju u kreiranju hrvatskog javnog mnijenja, agresor i strane tajne službe upravljaju hrvatskim javnim mnijenjem.