Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNiP: Slučaj navodnog atentata na Lekovića mediji prate neprofesionlano

Krajnje je neprofesionalno stvarati medijske senzacije i psihoze nacionalnog, a odmah potom i međunarodnog dosega na osnovi jednog Facebook statusa, tj. prije prijave policiji, istrage pa i bilo kakve osnovne, kritičke novinarske provjere okolnosti događaja...
02. studenoga 2016. u 08:44 5 komentara 630 prikaza
Saša Leković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Udruga "Hrvatski novinari i publicisti" objavila je u srijedu da snažno prosvjeduje protiv bilo kakvih napada i prijetnji novinarima, no drže da način na koji se medijski prati slučaj navodnog atentata na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića nije u skladu s pravilima novinarske struke i da je društveno štetan.

Hrvatski novinari i publicisti protive se i snažno prosvjeduju protiv fizičkih, verbalnih  ili bilo kakvih napada na novinare, uključivo i ucjenjivačke prijetnje njihovoj materijalnoj egzistenciji. No jednako tako držimo i da je način na koji se medijski prati slučaj navodnog atentata na predsjednika HND S. Lekovića, nije u skladu s osnovnim pravilima novinarske struke te je društveno štetan, kaže se u Izjavi Hrvatskih novinara i publicista (HNiP). 

leković POKUŠAJ UBOJSTVA ŠEFA HND-a Orepić zvao Lekovića, policija počela kriminalističko istraživanje Saša Leković ŽELJKA MARKIĆ 'Leković pričom o atentatu htio skrenuti pažnju s Hude jame' Saša Leković Ugrožena sigurnost Leković: Policiju ću podsjetiti i na sve ranije prijetnje

"Krajnje je neprofesionalno stvarati medijske senzacije i psihoze nacionalnog, a odmah potom i međunarodnog dosega na osnovi jednog Facebook statusa, tj. prije prijave policiji, istrage pa i bilo kakve osnovne, kritičke novinarske provjere okolnosti događaja", ocjnjejuje ta udruga.

Ističu kako se takav tip vijesti u profesionalno i civilizacijski konsolidiranim medijskim okružjima objavljuje uz ogradu „navodno“ sve do pravorijeka nadležnih državnih tijela. 

Pogotovo, kažu, držimo neprihvatljivim slati optužnice protiv cjelokupnog hrvatskog društva na međunarodna strukovna, politička i parapolitička tijela, na osnovi službeno nepotvrđenih informacija. 

"Time se kratkoročno i dugoročno nanosi ogromna šteta hrvatskim nacionalnim interesima i državi općenito, jer se Hrvatska ponovo prikazuje u potpuno pogrešnom svjetlu, te se kroz teze o tobožnjem jačanju 'radikalne desnice', a evo sada i pojavom navodnog terorizma, krivotovori svjetonazorna situacija u hrvatskom društvu ili pojedinim njegovim dijelovima", kaže se u Izjavi. 

"Zbog svega ovoga, pozivamo sve odgovorne institucije na hitnu, temeljitu i sveobuhvatnu istragu okolnosti navodne automobilske nezgode," kaže se u Izjavi HNiP-a. 

HND i mnoge nevladine udruge pozvale su na istragu navodnog pokušaja ubojstva, a više saborskih klubova zatražilo je tematsku sjednicu Odbora za medije zbog tog slučaja i ranijih prijetnji novinarima. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je policija "pokrenula kriminalističko istraživanje o događaju kojega je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković opisao na svom Facebook profilu". Leković je prošloga tjedna objavio na facebooku da mu je nakon kvara na automobilu na putu do Novog Sada mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar kravata
  kravata:

  Dali postoje samoatentati po potrebi?

 • demokršćanin:

  Sam si je stvorio senzaciju,ako je to uopće neka senzacija.Na takav način kako je on opisao atentat na sebe mogao bi svatko od nas reći da je na njega pokušan napad,jer kada tramvaj zakoči,a mi se vozimo njemu eto prilike ... prikaži još!e da netko od putnika nastrada.

 • Avatar Keep_calm
  Keep_calm:

  Ne radi se tu toliko o neprofesionalizmu, već je još gore: radi se o terorizmu! I to već desetljećima, ista bagra terorizira društvo i blati Hrvatsku po svijetu, i to za naš novac. Dokle?