Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Otkaz Dežuloviću nastavak je opasnog trenda nakladničkog odricanja novinara'

Pojačava se dojam da urednici sve više postaju produžena ruka nakladnika/vlasnika, rekao je Leković
13. lipnja 2015. u 18:29 60 komentara 6603 prikaza
Boris Dežulović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

"Hrvatsko novinarsko društvo izražava vrlo ozbiljnu zabrinutost činjenicom da je novinar Boris Dežulović telefonom obaviješten kako mu se odlukom Uprave Slobodna Dalmacija d.d. otkazuje suradnja u dnevnom listu Slobodna Dalmacija", objavio je danas HND u priopćenju.

Dežulović je, podsjetimo, dobio otkaz nakon što je objavljena presuda Županijskoga suda u Splitu po kojoj nakladnik lista, Slobodna Dalmacija d.d., čiji je vlasnik EPH, mora isplatiti 150 tisuća kuna odštete osobama koje su ga tužile zbog Dežulovićevog teksta pod naslovom "Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji" objavljenoga u Slobodnoj 2012. godine. HND ističe kako je tekst objavljen uredničkom odlukom te da se redakcija niti nakladnik Slobodne Dalmacije, od objave do donošenja presude, nisu "niti na koji način distancirali od spornoga teksta niti je itko zbog njegove objave sankcioniran".

"Stoga je logičan zaključak kako je odluka o otkazu suradnje 'Slobodne Dalmacije' s Borisom Dežulovićem (stalno zaposlenome u tvrtki EPH Mediji)  zapravo posljedica činjenice da se nakladnik presudom obvezuje isplatiti odštetu tužiteljima te nema nikakve veze s dosljednom obranom profesionalnih novinarskih standarda kao niti sa zaštitom ugleda osoba spomenutih u tekstu", poručuju iz HND-a, upozoravajući da "nakladnici sve češće odbijaju stati iza svojih novinara u slučaju sudskih tužbi, pri tome ne sankcionirajući eventualne uredničke propuste bez kojih ne bi bilo niti objave tekstova koji su predmet tužbi".

"Na taj način se pojačava dojam da urednici, umjesto prvih među jednakima u redakciji, sve više postaju produžena ruka nakladnika/vlasnika a na novinare se stvara dodatni pritisak koji, između ostaloga, uzrokuje autocenzuru, čime ih se posredno prisiljava da ne rade svoj posao", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

>> Hoćemo li pokrenuti neki novi Feral? Sumanuto je samo vikati: 'Johnny, vrati se!'. Napravi svoju Azru! Bori se!

>> Lucić i Dežulović pripremili 'Melodije križa i pršuta'

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Deleted user:

    Vidi, vidi! Sad se javlja takozvani HND - i osuđuje otkaz Dežuloviću. Ne mogu se nikako sjetit da je taj isti HND potrošio i jednu jedinu riječ kada je s HRT-a demisirana jedna Karolina Vidović Krišto, jedna Nada prkačin i ... prikaži još! još mnog druge. Ne mogu se ni sjetiti reakcija HND kad je Tihomir Dujmović dobio otkaz u Večernjem listu! Znaći HND se "zabrine" samo kad otkaz dobije neki novinar ili "Novinar" koji sustavno potkopava temelje hrvatskog društva i Hrvatske - ali šuti kada se zabrani djelovanje nekom od novinara koji vole Hrvatsku i hrvatski narod. Pa sad - sramotu si HND sam radi - onda moraju i živjeti s tom sramotom - koja i je jedina opipljiva karakteristika njihovog djelovanja.

  • cenzura:

    Kad je Leković zamjenio Duku, mislio sam da će se u HND nešto promjeniti (nabolje) ali sam se izgleda prevario?! Zbog čega Leković štiti Dežulovića koji je notorni mrzitelj svega hrvatskog a njegovo piskaranje se svelo na pljuvačinu. Normalno je ... prikaži još! da će se svaki nakladnik riješiti ovakvog lika kako bi izbjegli daljnje sudske postupke i kazne. Čuo sam danas i još jednu radosnu vijest. Iz solidarnosti s Dežulovićem, otkaz u Slobodnoj su dali Tomić i Pavičić! Bravo! Sad se mogu sva troica preseliti u Beograd koji im je toliko na srcu!

  • bubimir:

    a što je sa onima koji su godinama izražavali svoju ozbiljnu zabrinutost izljevima mržnje dežulovića i ostale bratije, sličnima ovom koji je sudski kažnjen, a sve to pod parolom slobode novinarstva, antifašizma i sličnoga ?