Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kuščević: 'Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona'

MUP je izjavio da je sve bilo po zakonu i da se u ovom slučaju radi o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe, odnosno oštećene osobe, koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.
06. ožujka 2019. u 10:27 18 komentara 768 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je najoštrije osudilo "političko – policijski pritisak" na novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir koja je jučer na facebooku objavila kako su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje.

Andrej Plenković i Hrvoje Zovko Prozivka i reakcija Zovko: Premijer me pokušava diskreditirati. Bačić: HRT neće tolerirati nasilje

"Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona, od postupanja policije. Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova", rekao je ministar Kuščević odgovorajući na upit o policijskom postupanju nad novinarkom net.hr.

HND ističe da se radi o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara, te da taj potez duboko uznemiruje i šokira.

HND navodi da su dvojica uniformiranih policajaca došla u redakciju portala Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika. "Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinom radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje", stoji u priopćenju HND-a.

Ističu da je novinarstvo javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je, naglašavaju, teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju.

Sjednica HDZ-a OSVRT NA PROSVJED Premijer Plenković o prosvjedu novinara: 'U Hrvatskoj nema cenzure'

HND napominje da je ovo također jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu.

"S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara", navodi krovna novinarska organizacija.

U zemlji u kojoj optuženici za najteža kaznena djela neometano izmiču ruci pravde bijegom u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj brojni sudski postupci pokrenuti zbog teških kaznenih djela padaju u zastaru jer se optuženici izbjegavaju pojaviti na sudu, a policija ih ne uspijeva pronaći na njihovim kućnim adresama, trošenje policijskih resursa na dolazak u medijsku redakciju zbog privatne tužbe političkog moćnika koja još nije ni podignuta, potez je, zaključuje HND, koji duboko uznemiruje i šokira.

Prosvjed novinara Prosvjed u Zagrebu Novinari zahtjeve predali premijeru i Vladi: Mi ćemo našu profesiju nastaviti braniti i dalje

U povodu objave reagiralo je jučer i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priopćivši kako je sve bilo po zakonu, a da se u konkretnom slučaju radi o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe, odnosno oštećene osobe, koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.

Ističu da se u Pravilniku o policijskom postupanju navodi da će "policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije.

Iz priložene je dokumentacije dokazan pravni interes osobe te, navodi MUP, ne postoji sumnja u zlouporabu podataka koji bi se ustupili.

Hrvoje Zovko Novinarski prosvjed Zovko: Oni koji žele uništiti novinarstvo neće nas ušutkati

"U konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe (oštećene osobe) koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Dakle, kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu".

"Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo jer u Hrvatskoj postoji više osoba imenom i prezimenom novinarke. Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala Net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet", navode u MUP-u.

Prosvjed novinara 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Princeza:

  Osudjujemo i mi i trazimo ostavku Zovka zbog nasilja

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Nismo zaboravili kako je Zovko tuzakao novinare, Radman i Novokmet smjenjivali urednike HRTa po partijskoj liniji a sad se kao "bune!

 • stefj:

  Sve je to u redu, kada bi se isti postupak provodio za svaku tužbu. Problem je u tome što postoji selekcija na podobne i nepodobne tužbe, pa se ne postupa uvijek isto... Slažem se da se podignu tužbe protiv novinara ... prikaži još! i da se novinari obrane na sudu, no onda tražim isti tretman i kada ja tužim novirana privatno, potpuno isti kao kada ga tuži privatno neki župan... To je nešto što se ne može očekivati.