Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNB upozorava: U drugoj polovici 2019. višestruko povećan broj krivotvorenih novčanica eura

Najčešće krivotvoreni apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna - u drugoj je polovici prošle godine registrirano ih je 89 komada, što je u ukupnom broju krivotvorina novčanica kune udio od 39 posto.
20. veljače 2020. u 16:58 0 komentara 891 prikaza
euri
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U drugoj polovici 2019. iz optjecaja je izdvojeno 228 krivotvorenih novčanica kuna, što je blagi pad u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, ali je višestruko, za više od 14 puta, povećan broj krivotvorina eura kojih je registrirano više od 4.000 komada, a uzrok tomu je prijevara prema fizičkoj osobi, pokazuju podaci HNB-a. 

policajac ne nasjedajte Policija upozorava građane: Lažni djelatnik Elektre pokrao Karlovčanku

"Od srpnja do prosinca 2019. iz optjecaja je izdvojeno 4.056 komada krivotvorenih novčanica eura, što je povećanje od 1.323,2 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica eura evidentiranih u istom razdoblju 2018., kada je iz optjecaja izdvojeno 285 komada krivotvorenih novčanica eura", navode iz Hrvatske narodne banke (HNB) u četvrtak objavljenoj statistici registriranih krivotvorenih novčanica kune i stranih valuta za drugo polugodište prošle godine. 

Video: Provjerite je li vaša novčanica od 20 kuna original

Po podacima središnje banke, u drugoj su polovici prošle godine iz optjecaja u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 500 eura - 3.771 komad, što je udjel od 93 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica eura. 

"Uzrok povećanja broja registriranih krivotvorenih novčanica od 500 eura jest prijevara prema fizičkoj osobi", navode iz HNB-a. 

Pritom naglašavaju da, unatoč značajnijoj nominalnoj vrijednosti registriranih krivotvorenih novčanica eura, krivotvorine registrirane u drugom polugodištu 2019. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti.

Prošle godine iz optjecaja izdvojeno ukupno 4.280 krivotvorina novčanica eura

Izraziti rast u drugoj polovici prošle godine utjecao je i na ukupnu statistiku krivotvorina novčanica eura kojih je u cijeloj 2019. godini izdvojeno 4.280 komada, što je gotovo tri puta više nego u 2018. godini kada je registrirano ukupno 1.488 krivotvorenih novčanica eura. 

Stipe Ceronja MUKE ZADRANINA Policijska birokracija uništila mu život: 'Djeca će mi ostati bez krova nad glavom'

HNB-ova arhiva statistike krivotvorina pokazuje da je u proteklih desetak godina broj registriranih krivotvorenih novčanica eura uglavnom bio manji od tisuću.

Po podacima te arhive od 2010. godine, najmanji je broj krivotvorina novčanica eura registriran 2011. godine - 664 komada, dok je, uz prošlu i pretprošlu godinu, više od tisuću komada (1.271) bilo izdvojeno iz optjecaja još 2010. godine. 

Arhiva središnje banke pokazuje i da su među krivotvorinama novčanica eura najčešće bile novčanice od 50 eura, iako je bilo i razdoblja kada su najveći udio imale novčanice od 500 eura. npr. u prvom polugodištu 2018. godine (kada su izdvojene ukupno 1.203 krivotvorine eura od čega 1.044 komada u apoenu od 500 eura). 

U drugom polugodištu 2019. blagi pad krivotvorina novčanica kune 

U razdoblju od srpnja do prosinca prošle godine iz optjecaja je izdvojeno 228 komada krivotvorenih novčanica kune, što je smanjenje od 3,4 posto u odnosu na drugu polovicu 2018. godine, kada je izdvojeno 236 komada. 

Priveden muškarac kojeg se dovodi u sumnju sa smrću 16-godišnjakinje SMRT U SOPOTU Policija Radoja R. nije kazneno prijavila za ubojstvo 16-godišnjakinje

"Uzme li se u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2019. u optjecaju bilo 276,1 milijun komada novčanica kune, može se utvrditi da je na 1 milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentirano prosječno 0,8 komada krivotvorenih novčanica kune", navode iz središnje banke. 

Najčešće krivotvoreni apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna - u drugoj je polovici prošle godine registrirano ih je 89 komada, što je u ukupnom broju krivotvorina novčanica kune udio od 39 posto.

Veći su udio u registriranim krivotvorinama imale i novčanice od 500 kuna (28,1 posto) te od 1000 kuna (18,9 posto).

Po podacima HNB-a, ukupno je u prošloj godini registrirano 506 komada krivotvorenih novčanica kune, što je blagi porast, za 1,4 posto, u odnosu na 2018. godinu kada je iz optjecaja bilo izdvojeno ukupno 499 krivotvorina. 

HNB poziva na oprez kod poslovanja gotovinom

Statistika središnje banke pokazuje i da je u razdoblju od srpnja do prosinca prošle godine ukupno registriran 4.341 komad krivotvorenih novčanica svih valuta, što je povećanje od 608,2 posto u odnosu drugu polovicu 2018. godine. 

Novakovec: Policijski očevid u kući gdje je pronađeno tijelo žene PRONAĐENO TIJELO U NOVAKOVCU Starica je žrtva provale? 'Ta je žena živjela sama, dosta je bila povučena'

Krivotvorine kune, s ukupno registriranih 228 komada, čine udio od 5,3 posto u registriranim krivotvorinama novčanica svih valuta, dok s registriranih 4.056 komada najveći udio od 93,4 posto imaju krivotvorine eura. Ostale valute imaju znatno manje udjele, npr. udio krivotvorenih novčanica američkog dolara je 0,8 posto, britanske funte 0,4 posto, bosanskohercegovačke konvertibilne marke 0,1 posto, itd. 

Središnja banka i u danas objavljenoj statistici o krivotvorinama novčanica podsjeća da se rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti te da se uvijek u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare.

"Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica", ističu iz HNB-a. 

Krivotvorene novčanice lako je prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru "osjeti-pogledaj-titraj-provjeri", opisanu na internetskim stranicama HNB-a.

Video: Provjerite je li vaša novčanica od 500 kuna krivotvorina

Iz središnje banke podsjećajući da su izdali i seriju edukativnih videa o zaštitnim obilježjima novčanica kuna, dostupnih na internetskim stranicama HNB-a i njenom YouTube kanalu, kao i tiskali i besplatno dijele edukativne brošure o zaštitnim obilježjima novčanica kuna i postupku provjere autentičnosti novčanica.

Edukativne letke i postere o zaštitnim obilježjima novčanica eura izdala je na hrvatskome jeziku Europska središnja banka u suradnji s HNB-om, a mogu se preuzeti na internetskim stranicama ECB-a, napominju iz HNB-a. 

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.