Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preskupa nabava

HNB želi umirovljenicima olakšati prelazak na euro, no jedna stvar je zapela i naljutila ih

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
21.07.2022.
u 07:20

U HNB-u kažu da smanjili količinu jer jedan eurokonverter košta sedam kuna, pa bi nabava bila preskupa. Dodaju da od 5. rujna kreće dvojno iskazivanje cijena pa će umirovljenici lakše pratiti, a u pripremi je aplikacija za mobitel koja će računati tečaj.

Više od 27 milijuna kuna stajat će kampanja o zamjeni kune eurom.  A kako bi prelazak na euro olakšali umirovljenicima u Hrvatskoj narodnoj banci mislili su im podijeliti eurokonvertere - male kalkulatore. Ali nabavka od milijun i dvjesto tisuća primjeraka pala je u oglasniku javne nabave na samo 60 tisuća. Kad su čuli, umirovljenici su se naljutili.

"Ako mogu podijeliti svim umirovljenicima bit ćemo jako sretni da podijele, ako bude išlo kako god nek' svaki umirovljenik dobije. Ako ne mogu, nek' dobro razmisle onda bolje nikome", kaže predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna za RTL.

U HNB-u kažu da su smanjili količinu jer jedan eurokonverter košta sedam kuna, pa bi nabava bila preskupa. Dodaju da od 5. rujna kreće dvojno iskazivanje cijena pa će umirovljenici lakše pratiti, a u pripremi je aplikacija za mobitel koja će računati tečaj.

Zamjenu kune za euro pratit će Nacionalna informativna kampanja za koju će HNB izdvojiti više od 27 milijuna kuna. Dijelit će se privjesci, kasice, majice. Državu će obići i euro na kotačima - izložba o prelasku na novu valutu. Bit će i reklama u medijima, a cilj je da informacije dođu baš do svakoga.

"Ona je mogla krenuti ranije, ali moramo uzeti u obzir da je do službenog uvođenja eura još šest mjeseci i smatram da se u šest mjeseci može napraviti jako dobra i kvalitetna kampanja. Ta kampanja mora biti usmjerena prema svim stanovnicima Hrvatske", smatra komunikacijski stručnjak, Petar Tanta.

Video: Inflacija i u lipnju nastavila ubrzavati! Premašila 12 posto na godišnjoj razini

Ključne riječi

Komentara 2

NO
Nordik
07:42 21.07.2022.

Bacanje naših para, opet je netko nanjušio "kako se snaći"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije