Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju: Hloverka Novak-Srzić

Hloverka: Progone me i žele spaliti kao vješticu, ali ne dam ostavku

Hloverka Novak-Srzić
Željko Hladika/Pixsell
23.12.2009.
u 19:20

Moje će očitovanje biti o svemu i o svima. Neka ostane zabilježeno tko je, što i kako činio. Poimence. Ostat će zabilježeno, za povijest - poručuje Novak-Srzić.

Hloverka Novak-Srzić u vrijeme razgovora za Večernji list i dalje je glavna urednica Informativnog programa HTV-a, što je u novinarskoj profesiji sigurno najutjecajnije mjesto u Hrvatskoj.

No, jake snage protivnika unutar HTV-a te neki članovi Programskog vijeća HTV-a, koje odlučuje o čelnim ljudima javne televizije, svim se silama trude maknuti je s toga položaja.  Glavna urednica IP-a, nakon povratka s bolovanja i posljednjeg zdravstvenog pregleda, prihvaća izazov i odlučna je “ne dopustiti ulici da unosi kaos u Informativni program HTV-a”.

{fw3k_direct_quotebox:O ALEKSANDRU STANKOVIĆU: Stankovića sam upozorila da Robert Matijević nije Robin Hood i da ne bi trebao napadati cijelu državu za korupciju kada je i sam vrlo sporan. Uredništvo je primijetilo da je Munir Podumljak sklon olakom i površnom etiketiranju te da je primjereniji emisiji s više gostiju. Stanković nikada nije uvažio te primjedbe uredništva.} Htjeli mi slati inspekciju
– Trenutačno sam dobro, ne volim govoriti o svom zdravlju, to je dio privatnosti. No, u ova tri tjedna bolovanja protiv mene je iznesena tolika količina laži i mržnje da sam zbog stresa i gubitka imuniteta još zaradila i gripu. A moji protivnici, bolje rečeno progonitelji, gotovo da su mi htjeli kući poslati inspekciju.

VL: Primjedbe nekih članova Vijeća odnosile su se i na to da vi, premda na bolovanju, i dalje sudjelujete u uređivanju IP-a, a niste dali očitovanje?
HL: Da, kažu da uređujem od kuće, a to dokazuju teškim neistinama. Dok sam bila na bolovanju, zamjenjivao me Dražen Majić, on je dopisom predložio odvjetniku Darka Petričića da svoj demanti skrati. Potom je Marina Škrabalo na sjednici Vijeća pokazala taj dopis i neistinito ustvrdila da na njemu stoji moj potpis. Prema gospođi Škrabalo i njezinim istomišljenicima u Vijeću ispada da ja ne bih smjela ni telefon primiti u ruku. Čak su, zamislite, tražili na Vijeću da se moje ime makne s odjavne špice, što je nezapamćeno, kao da sam umrla. A naravno da se ne mogu očitovati od kuće, jer mi za to trebaju podaci koji se nalaze na HTV-u

VL: Čini se ipak da u Informativnom programu vlada kaos i nezadovoljstvo?
HL: Hajka i promjena čelništva HTV-a usred izbora uistinu vode destabilizaciji cjelokupne hrvatske medijske scene, pa i političke. Ma, naravno da kaosa u IP-u nema. Dio ljudi jest nezadovoljan, dio bi htio dosegnuti više no što im sposobnosti dopuštaju, dio bi više novca, a dio nezadovoljnika su, kako ih ja volim nazvati – aktivisti. No, kaosa nema, najbolji dokaz za to jest – gledanost.
 
VL: Činjenica je da dio novinara prosvjeduje zbog cenzure?

HL: Kada sam ja prije dvije godine došla za glavnu urednicu, bilo je to vrijeme kada je 80 novinara peticijom upozoravalo da ne smiju ništa raditi. Mojim dolaskom svi oni sada rade i tu nema nikakvih drugih podjela osim profesionalnih. Dosta tih novinara sada dobiva prijetnje i poruke da su “kolaboracionisti”. Je li to taj profesionalizam i kolegijalnost za koje se prosvjednici zalažu? Cenzure nema, a ja svakoga tko za nju zna pozivam da o tome dostavi dokaze.
 
VL: Uskoro ćete se morati očitovati o zahtjevu Vijeća i pokrenut će se rasprava o vašem ostanku ili smjeni na polovini mandata?

HL: Moje će očitovanje biti o svemu i o svima. Neka ostane zabilježeno tko je, što i kako činio. Poimence. Ostat će zabilježeno, za povijest. Cijeli svoj život stojim pred javnošću i ne mogu joj lagati. Stoga kažem – svaka zakulisna igra doći će glava onih koji se time igraju...

VL: Znači, ništa od dragovoljnog davanja mandata na raspolaganje?

HL: Da ne bi. Da se prepustim tom zvjerinjaku koji bi me spalio kao vješticu... Nikada se nisam lako predavala, neću ni ovog puta. Ne zato što mi je stalo do fotelje, nego zato što me se želi maknuti uz profesionalnu diskreditaciju. Namjera im je uništiti cijeli moj život i rad. I, eto, zato će se morati jako potruditi da me maknu... i s lažnim argumentima od kojih neki, naglašavam, podliježu i kaznenoj odgovornosti.



* Cijeli intervju pročitajte u sutrašnjem tiskanom broju Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 79

SN
snovakor
19:51 23.12.2009.

kako ne Hloverka, kad si pokušaval sama ovdje provoditi terorizam na HTV....sada treba platiti !...Svi diktatori jednog dana plate !! Skoro pa niko još nije pobjegao sudbini !!

Avatar comparator
comparator
19:55 23.12.2009.

Jasan stav glavne urednice mora se pohvaliti.Na njenom mjestu dao bih otkaz većini urednika Dnevnika jer im je glavna informacija ponuđena iz Hine umjesto da se pobrinu za istinite izvore.Kao drugo ponavljaju se u nedogled jedne te iste vjesti kao pokvarena ploča.Treće je nedopustivo da se na javnoj televiziji nameće lijeva opcija poduprta večinskim kadrom koji je manjinske nacionalnosti.Konačno treba dati i hrvatima pravo glasa na ovoj kući koja nosi samo deklarativno hrvatsko ime.

PA
pavelUSA
06:01 15.01.2010.

Jezus, nebum mogel spati nakon kaj sam videl tu fotku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije