Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće HRT-a smijenilo urednicu Informativnog programa HTV-a

Hloverka: Najveća mi je satisfakcija ocjena da sam se držala – ‘muški’!

hloverka
Foto: Petar Galebov/Pixsell
1/2
19.01.2010.
u 10:27

Novak-Srzić smijenjena je s devet glasova za i jednim protiv, a naslijedio ju je Renato Kunić.

Već su prosvjedi na ulazu u zgradu HTV-a od ranog jutra najavljivali da današnji dan neće biti sasvim običan za Hloverku Novak-Srzić. Natpisi poput onog “Hlo go home!” najavljivali su ono o čemu se već danima šuškalo, ali tek je danas na sjednici postalo stvarnost – Hloverka Novak-Srzić je uoči sjednice ipak ponudila mandat i smijenjena je s mjesta urednice Informativnog programa HTV-a. Odluka je donesena gotovo jednoglasno: devet je vijećnika bilo za, a samo jedan protiv.

Hloverka: Život ide dalje...

– Osjećam golemo olakšanje, najvažnije mi je bilo to da se moja istina čuje i da se isfabricirana Markotina optužnica protiv mene sruši te da nije bilo nijednog zakonskog razloga Ravnateljstvu HRT-a za moje razrješenje – rekla nam je Hloverka odmah nakon sjednice.

– O ovome što sam prošla u posljednja dva mjeseca, izložena neviđenom linču iz raznoraznih interesnih, poslovnih i političkih skupina i lobija, mogla bih napisati cijelu knjigu. Ne samo o medijskom nego i o političkom životu Hrvatske. Najveća mi je satisfakcija bila zahvala predsjednika Vijeća Zvonka Milasa i ocjena da sam se držala “muški”. A život ide dalje, gledajte me večeras u Otvorenom – poručila je Hloverka Novak-Srzić.

Iako je samo glasovanje za njezinu smjenu prošlo prilično glatko, rasprava koja je tome prethodila bila je vrlo žustra i napeta. Najglasniji vijećnici bili su Marina Škrabalo, Sanja Modrić i na kraju (ali prekasno) Anja Šovagović Despot, a prepirke o sudbini H. Novak-Srzić prekinuo je predsjednik Vijeća Zvonko Milas.

– Imamo izvanrednu situaciju. Hloverka Novak-Srzić ponudila mi je mandat na raspolaganje – rekao je Milas. Vijećnici su se povukli na pauzu za vijećanje i tek nakon sat vremena vratili u dvoranu. Nastavili su sjednicu (novim!) mišljenjem Ravnateljstva i proceduralnim pitanjima, pa je Hloverka Novak-Srzić u jednom trenutku povikala: “Pa dajte me više razriješite!”

Počelo je glasovanje i H. Novak-Srzić smijenjena je za minutu, s devet glasova za i jednim protiv – onim Anje Šovagović Despot koja je nemoćno plakala na hodniku i potom na Vijeću uzalud pokušavala doći do riječi... Milas je bio neumoljiv. Ubrzo potom v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac predložio je njezinu zamjenu – Renata Kunića.

Kunić ipak novi v. d. IP-a

Uz nekoliko riječi negodovanja, Vijeće je glasovalo i sa sedam glasova za i tri nevrijedeća Renato Kunić doista je postao v.d. glavnog urednika Informativnog programa HTV-a. Odmah nakon sjednice preko glasnogovornika Danka Družijanića Kunić je poručio da novinama neće davati nikakve izjave, a Hloverka mu je, izlazeći iz dvorane, damski čestitala.

No, razrješenje H. Novak-Srzić i nije bilo iznenađenje jer je prvih nekoliko sati ionako bilo posvećeno analizi IP-a.

Vijećnicima su najviše smetali navodno nekorektno odrađeni predsjednički izbori, prijenos novinske konferencije iz središnjice HDZ-a kada je nestalo tona te drugi tehnički propusti. Istaknut je i problem izlaznih anketa koje je HTV samo prenio s komercijalnih televizija, a nije ih platio te neravnomjeran tretman kandidata, kao i to što je H. Novak-Srzić prijavila Stankovića i Šprajca etičkom povjerenstvu. 

Komentara 191

MI
milton
14:35 19.01.2010.

kad tad ti se politika razbije o glavu, a i pun je kufer nje više

DR
dreamteam
15:04 19.01.2010.

HRT treba biti ustanova bez politickih utjecaja.

OB
-obrisani-
12:38 19.01.2010.

bok... sto je to, istrazivacko novinarstvo...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije