Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ETIČKI KODEKS

HLK traži očitovanje od doktora Tomasovića zbog izjava o Matijaniću

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
07.08.2022.
u 18:58

Hrvatska liječnička komora podsjeća sve liječnike na nužnost i obvezu poštovanja Etičkog kodeksa i u javnoj komunikaciji", stoji u kratkom priopćenju Komore u kojem je izvijestila kako će Povjerenstvo tražiti očitovanje.

Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražit će očitovanje od doktora Hrvoja Tomasovića vezano uz njegove javne komentare o umrlom novinaru Vladimiru Matijaniću. 

"Hrvatska liječnička komora podsjeća sve liječnike na nužnost i obvezu poštovanja Etičkog kodeksa i u javnoj komunikaciji", stoji u kratkom priopćenju Komore u kojem je izvijestila kako će Povjerenstvo tražiti očitovanje. 

Splitski kirurg Hrvoje Tomasović objavio je na Facebooku, između ostaloga, kako mu Matijanić nije bio sklon te da mu je žao kada netko iznenada ode. "Neosporno je da je bio vrhunski novinar vrlo opakog pera, ali bio je top profesionalac i treba mu odati počast premda je bio na suprotnoj strani...Da je bio neki drugi novinar koji je dobar sa mnom sigurno bi me nazvao i ja bih sve napravio da mu pomognem i to pod odmah! On očito nije bio dobar ni s ovim svojim jugo doktorima pa nije imao niti koga zvati osim hitne", napisao je Tomasović. 

Tu izjavu ranije u nedjelju osudila je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Istaknuli su da su iskreno zgroženi napisanim stavom doktora Tomasovića i da se javno ograđuju od njegove neetičke komunikacije.

Tomasović, napomenuli su, nije član HUBOL-a te ga HUBOL kao udruga ne može sankcionirati, ali su poručili kako će podnijeti službenu prijavu protiv doktora nadležnim tijelima HLK-a.

VIDEO: Alkarska povorka prolazi Sinjem

Komentara 14

DU
Deleted user
19:55 07.08.2022.

Očito je da bi doktor Tomasović nastojao pomoći bolesniku kojem je pomoć bila hitno potrebna. Očito je po napisanom i da bi našao bilo koji način za pomoć. Jer, doktor mora biti doktor u svim uvjetima. Očito je da je i ogorčen na ne pružanje pomoći bolesniku koji je vrlo brzo podlegao covidu. Zapostavljen. Ostavljen. Očito je i da je ogorčen hrpom komentara koji kako kaže, sada cipelare mrtvog čovjeka i naslađuju se njegovom smrti jer je valjda pristaša druge stranke ili što li već. To što je izjavio da zašto mu nisu izvukli uši ili tako nešto dok je bio živ ako se već nisu slagali sa sada preminulim, sigurno nije doslovno mislio jer nisam još čula da netko nekoga vuče za uši. Valjda je mislilo na razgovor, pregovor, debatu, javnu raspravu ili šta ja znam što već. Mogu samo zaključiti, liječnika, a u ovom slučaju kirurga kojega bole neka postupanja u društvu, odlika je čovjeka. E da, također sam mogla zaključiti iz napisanog da zdravstvo nije uređeno. Ne može ga valjda on sam urediti.

DU
Deleted user
00:14 08.08.2022.

Čovjek je samo “slikovito” opisao stanje našeg zdravstva, sudstva, policije i svih ostalih organizacija pod šapom HDZ-a! HLK isto spada u tu kategoriju! Tresla se brda i rodio se miššš!

LE
Lela3003
16:12 08.08.2022.

Koliko se sjećam dotični je već sudjelovao u aferi s još jednom liječnicom,afera mito.Medutim i tu inspekcija nista tobože nije našla.A on se naša komentirati.Pametnome dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije