Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Komora neće dopustiti hajku koja se pokreće prema liječnicima'

Hrvatska liječnička komora čvrsto stoji iza utemeljenosti stručnog mišljenja koje je donijelo Komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor u slučaju smrti dječaka u Metkoviću
12. siječnja 2019. u 15:32 24 komentara 2437 prikaza
Konferencija Hrvatske liječničke komore na temu preminulog dječaka iz Metkovića
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatska liječnička komora (HLK) čvrsto stoji iza utemeljenosti stručnog mišljenja koje je donijelo Komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor u slučaju smrti dječaka u Metkoviću jer je objektivno i nepristrano te zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza samih liječnika, izjavio je u subotu v.d. predsjednik HLK Krešimir Luetić.

Prosvjed građana zbog rada Doma zdravlja i Hitne pomoći u Metkoviću Analiza Kako su skromno izašli na ulice za Gabrijela, neka to učine i za doktoricu Kaleb

Istaknuo je kako su u HLK zaprepašteni objavom u medijima povijesti bolesti, medicinske dokumentacije i svih detalja tijeka i postupka liječenja preminulog dječaka, bez suglasnosti svih uključenih.

>>Pogledajte galeriju: Konferencija Hrvatske liječničke komore na temu preminulog dječaka iz Metkovića

Konferencija Hrvatske liječničke komore na temu preminulog dječaka iz Metkovića
1 / 7
Konferencija Hrvatske liječničke komore na temu preminulog dječaka iz Metkovića

"Smatram kako nije dobro za naše društvo i Komora neće dopustiti ovu svjevrsnu hajku, govor mržnje i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji i liječnicima pojedincima", rekao je Luetić na konferenciji za novinare, nakon što je odvjetnik jedne od liječnica iz Metkovića iznio u medijima da se u nalazu Komore samo nju tereti za smrt dječaka.  

Luetić je podsjetio kako je stručni nadzor nad radom liječnika proveden u prosincu u Metkoviću, gdje je bez odgode upućeno Povjerenstvo za stručna pitanja i nadzor, koje je provelo nadzor rada radom deset liječnika te institucija koje se dovodi u vezu sa smrću dječaka. U nadzoru su sudjelovali liječnici specijalisti i uži specijalisti iz područja pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine koji dolaze iz tri različite institucije iz dva hrvatska grada. 

Dom zdravlja i Hitna pomoć u Metkoviću Smrt zbog propusta Roditelji preminulog Gabrijela: Pedijatrica je rekla 'kako grmi u plućima, kako ovo nisu čuli'

Luetić također napominje kako njihovo stručno mišljenje nije ni optužnica ni presuda, ono ne utvrđuje liječničku krivnju niti je stupnjuje te ne utvrđuje kazneno djelo nesavjesnog liječenja jer je to zadaća Državnog odvjetništva i suda, te nije u nadležnosti Komore.  "Kod troje nadziranih liječnika utvrđeni su propusti dok krivnja i druge konstatacije koja se pojavljuju u medijima, a pogotovo stupnjevanje nečijeg propusta nije sadržano u nalazima naše komisije, već su samo činjenično utvrđeni propusti", kazao je predsjednik HLK.

Predsjednica Povjerenstva za stručni nadzor i predsjednica komisije koja je provela nadzor u Metkoviću Jadranka Pavičić Šarić kazala je kako je stručno mišljenje o radu liječnika koji su medicinski zbrinjavali dječaka pripremano i pisano prema svim pravilima liječničke struke i prema  međunarodnom smjernicama za liječenje djece.

Milan Kujundžić MINISTAR ZDRAVSTVA Milan Kujundžić: Metković će ove godine dobiti dnevnu bolnicu

"Stručno mišljenje je objektivno, vrlo detaljno, profesionalno i vrlo odgovorno. Kod troje od 10 nadziranih liječnika pronađen je stručni propust", rekla je Pavičić Šarić. Ističe kako su utvrđivali isključivo je li liječenje dječaka bilo provedeno prema pravilima struke te stoga sadrži stručnu činjeničnu procjenu postupaka liječenja.

Podsjetila je kako je istog dana nad tim liječnicima i Ministarstvo zdravstva objavilo inspekcijski nadzor te su također utvrđeni propusti. Inače, Hrvatska liječnička komora još nije dobila odgovor od Ministarstva zdravstva i Državnog odvjetništva, od kojih je zatražila mišljenje o dopustivosti javne objave njezina stručnog mišljenja.

Konferencija Hrvatske liječničke komore na temu preminulog dječaka iz Metkovića
1 / 7
Prosvjed građana zbog rada Doma zdravlja i Hitne pomoći u Metkoviću

HKMS traži informacije o postupanju medicinske sestre u Pedijatrijskoj ambulanti u Metkoviću

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) priopćila je u subotu da traži od ravnatelja metkovskog Doma zdravlja očitovanje i dokaze o postupanju medicinske sestre u Pedijatrijskoj ambulanti u Metkoviću, vezano za tragičnu smrt devetogodišnjeg dječaka. U priopćenju Hrvatska komora medicinskih sestara navodi kako je u četvrtak, od ravnatelja Doma zdravlja Metković zatražila informacije o medicinskoj sestri iz Pedijatrijske ambulante, koja se spominje u slučaju tragične smrti dječaka iz Metkovića.

NADZOR POSTUPANJA LIJEČNIKA Komisija o slučaju Metković: Treba uzeti u obzir da se dijagnostika događala vikendom

 "Ova informacija je bila nužna kako bi HKMS mogla od navedene medicinske sestre zatražiti očitovanje o tragičnom, neželjenom događaju. Do petka navečer HKMS od ravnatelja nije dobila taj podatak", dodaje se u priopćenju. 
 "Nakon što je u medijima objavljen cijeli dokument Stručnog mišljenja Hrvatske liječničke komore s imenima svih zdravstvenih djelatnika, Hrvatska komora medicinskih sestara će od spomenute medicinske sestre tražiti očitovanje i dokaze o njezinom postupanju. Zatim će stručna tijela Komore donijeti odluku o daljnjem postupanju", navode iz HKMS.

 Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od pet specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika. Stručno mišljenje doneseno je na temelju svih podataka prikupljenih iz cjelokupne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

Milivoj Novak Član inspekcijskog tima: Devetogodišnjak iz Metkovića umro zbog propusta liječnika

Devetogodišnji dječak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca 2018. u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC, gdje je nažalost umro.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Malenkost:

    Zasto se Komora ne izjasni o praksi doktora koji se nalaze u ambulantama?, zasto su tu pocetnici?, da li postoji bilo kakav katalog stecenog iskustva prije nego se mladi (i neiskusni) ljecnici salju u ambulante. Tko trazi odgovornost pocetnika? u ... prikaži još! pravnom smislu postoji i takozvana vertikalna odgovornost, dakle pocetnik nije kriv nego za njega odgovorni iskusni ljecnik na konzultacijskoj pripravi ili kako li se to na novom HR zove. To je nedostatak logistike i organizacije. Propusti ljecnicke komore i Ministarstva su itekako tu. Organizacijski i tehnicki su ljecnici prepusteni sami sebi te lose placeni. Sefovi bolnica su kao sicilijnski Kumovi i sve oni odlucivaju, tko na specijalizaciju a tko u ambulante. Balkan.

  • elkomadante:

    može li to potvrditi neka agencija iz npr Austrije, Njemačke, Britanije ?

  • dopizdilomi:

    'Komora neće dopustiti hajku koja se pokreće prema liječnicima' pa ako smatrate da je komisija u pravu zašto ne objavite sve dokumente.