Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI APSURDI

Hitnim službama tri godine da se ustroje. Što će za to vrijeme pacijenti?

Hitna pomoć
Foto: Davor Javorović/Pixsell
13.10.2016.
u 15:42

Hoće li se 36 mjeseci, koliki je rok za prilagodbu, i pacijenti slomljene noge penjati na prvi kat, gdje je, primjerice, smještena vodička Hitna?

Kako će pacijent slomljene noge na kat u vodičku Hitnu – znat će se za tri godine. Toliko je vremena, nevjerojatnih 36 mjeseci, Ministarstvo zdravlja dalo hitnim službama da se prilagode ili, točnije bi bilo reći, da se uopće ustroje kako bi mogle i pružati hitnu medicinsku pomoć.

Primjer iz Vodica samo je jedan od apsurda. Naime, potezom pera Hitna u Tisnom, potpuno opremljena, zamijenjena je derutnom u Vodicama koja ne ispunjava uvjete. Taj potez pera izmjene su mreže hitne medicine zbog kojih su Murterani više no jednom prosvjedovali, kao i stanovnici Vele Luke na Korčuli, Pregrade u Zagorju...

I ta tema nije politička, ma koliko joj se takav pridjev htio prišiti. Ona se tiče svih stanovnika nabrojenih mjesta, a sutra i njihovih gostiju. No, to nije sve.

Tri godine za prilagodbu Ministarstvo je dalo kroz novi Pravilnik o minimalnim uvjetima o prostoru, radnicima i medicinsko-tehničkoj opremi potrebnoj za hitnu medicinu. Kako i sam naziv Pravilnika kaže, on definira kako Hitna mora izgledati, što u njoj sve mora biti i tko u njoj može raditi.

No, budući da su se ogradili s tri godine “time outa”, rezultat je slučaj Hitne u Vodicama, o kojemu smo pisali. Na desetke stranica opisuje se kako prostor Hitne mora izgledati, a u praksi imamo neuređen prostor, slabu opremu, i to na katu!

Ali, nisu u Ministarstvu uređivali samo prostor (na papiru) nego i sadržaj prostora te radnike. U to ime je Hrvatski zavod za hitnu medicinu pravilnicima propisao šest detaljnih standarda koji izrijekom navode svaki detalj koji Hitna i njezini djelatnici moraju zadovoljiti.

U tom nizu pravila i ono je o odjeći djelatnika izvanbolničke Hitne službe koja “treba biti dizajnirana i izrađena tako da veličinom i oblikom što bolje prati dimenzije i oblik tijela korisnika...”, vozilo Hitne mora imati razmak između kotača i blatobrana “koji je odredio proizvođač”, a djelatnici Hitne posebnu edukaciju.

Posebno je zanimljiv taj posljednji dio, edukacija, jer se izradom tog pravilnika i standardiziranja edukacije iz Ministarstva priznaje kako se u najavljenu reformu Hitne krenulo nepripremljeno.

Raspad bivše Vlade je, podsjetimo, pomeo reformu koja je bila prvi potez tehničkog ministra zdravlja dr. Darija Nakića, a čiji je temelj bio da trijažu obavljaju medicinske sestre i tehničari u bolničkoj hitnoj te procijene koga će proslijediti liječniku, a koga uputiti da se sutra javi svom doktoru, vrati kući itd.

Edukacija za to, međutim, tek je sad stavljena na papir. Tako otkrivamo da će trajati petnaest školskih sati. Dakle, u dva školska dana sestre i tehničari bit će educirani da procijene koliko je stanje nekog pacijenta na Hitnoj hitno, a tih 15 školskih sati mogu proći – u iduće tri godine.

Taj vremenski rok, kako su nam objasnili iz Ministarstva zdravlja, služi “usklađivanju hitne medicinske službe s navedenim propisima te da bi se shodno tome dosegla željena, kontinuirano poboljšana kvaliteta hitne medicinske usluge, potrebno je određeno vremensko razdoblje prilagodbe”.

>> To je pomoć! Bolničari pacijenta na krevetu odvezli do bankomata

Ključne riječi

Komentara 1

MA
maxiking
07:46 14.10.2016.

pišeš o tek toliko da napišeš,uglavnom glupost,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije